MENU

Να αξιοποιήσει ακίνητα και χώρους σε σιδηροδρομικούς – επιβατικούς σταθμούς επιχειρεί η ΓΑΙΑΟΣΕ

Σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την ανάθεση των απαραίτητων μελετών προκειμένου να επιλεγούν οι κατάλληλοι τρόποι ανάπτυξης

Διαδικασίες για την αξιοποίηση των ακινήτων των Σιδηροδρομικών Σταθμών Λάρισας, Πλαταμώνα (καταργημένος σταθμός) και Κατακόλου εκκινεί η ΓΑΙΟΣΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εκμεταλλευθεί τα real estate assets που κατέχει.

Ήδη, προχώρησε στην διακήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την εκπόνηση Μελέτης Τοπογραφικής Αποτύπωσης, Ειδικής Πολεοδομικής Μελέτης, αλλά και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ακινήτων αυτών.

Ειδικότερα, τα τρία αυτά ακίνητα έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

· Σιδηροδρομικός Σταθμός Λάρισας. Πρόκειται για το ακίνητο που περιλαμβάνεται σε γεωτεμάχια εμβαδού 340.457,46 τ.μ. και εμβαδού 1.039,73 τ.μ. σύμφωνα με το γεωπληροφοριακό σύστημα της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Πρόκειται για ακίνητο που εμπίπτει εν μέρει εντός του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης της Λάρισας και εν μέρει (κατά το τμήμα των σιδηροδρομικών γραμμών) εκτός του ρυμοτομικού σχεδίου. Σύμφωνα με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δ.Ε. Λαρισαίων (ΦΕΚ 523/ΑΑΠ/2009) στο υπό εξέταση ακίνητο προβλέπονται χρήσεις γης πολεοδομικού κέντρου και αμιγούς κατοικίας.

· Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλαταμώνα. Το ακίνητο του Σ.Σ. Πλαταμώνα αφορά στο τμήμα της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής Νέοι Πόροι – Πλαταμώνας συμπεριλαμβανομένου του ομώνυμου παλιού σταθμού, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως καταργημένο δίκτυο σύμφωνα με τη δήλωση δικτύου του ΟΣΕ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 613/Β/2021. Πρόκειται για το τμήμα της παλιάς γραμμής Παπαπουλίου – Πλατέως από τον Σ.Σ. Νέων Πόρων έως την σήραγγα Πλαταμώνα, συνολικού μήκους 4,5 χλμ. και εμβαδού 160 στρεμμάτων. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Δίου – Ολύμπου με έδρα την Λεπτοκαρυά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα την Θεσσαλονίκη.

· Σιδηροδρομικός Σταθμός Κατάκολου. Το ακίνητο του Σ.Σ. Κατάκολου Δήμου Πύργου, περιλαμβάνει γεωτεμάχιο με συνολικό εμβαδόν 21.196,40 τ.μ. Το ακίνητο είναι σε άμεση επαφή με το λιμάνι του Κατάκολου και βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δ.Ε. Πύργου στο ακίνητο προβλέπεται χρήση Τουρισμός – Αναψυχή.

Προς αξιοποίηση οι υποδομές σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, η ΓΑΙΑΟΣΕ κινείται προς την κατεύθυνση αξιοποίησης των ακινήτων του Οργανισμού του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πειραιά, αλλά και του Επιβατικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Πειραιά βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο του Πειραιά, επί της Ακτής Καλιμασιώτη και αποτελεί την αφετηρία της γραμμής Πειραιά – Χαλκίδας του Προαστιακού της Αθήνας. Ο στόχος της ΓΑΙΑΟΣΕ για την αξιοποίηση του ακινήτου είναι η ανάπτυξη, μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, ενός κέντρου μεικτών χρήσεων που μπορούν να εξυπηρετήσουν όχι μόνο το επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί τη σιδηροδρομική γραμμή, αλλά επίσης τη διαρκή κίνηση στον λιμένα και στο κέντρο της πόλης, καθώς και τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας της περιοχής.

Η έκταση προς αξιοποίηση είναι 13,12 στρέμματα, έχει θεσμοθετημένη χρήση ως Πολεοδομικό Κέντρο / Κεντρική Λειτουργία Πόλης (άρθρο 4, ΠΔ 59 / 29-06-2018), βρίσκεται εντός του ιστορικού κέντρου Πειραιά, αποτελεί ένα σημείο συνδυασμένου κόμβου μεταφορικών συστημάτων διαρκώς εξελισσόμενου, το οποίο δύναται να μετατραπεί σε ευρωπαϊκού τύπου σταθμό με την ενσωμάτωση και άλλων χρήσεων γης πέραν της αμιγούς Σιδηροδρομικής Λειτουργίας, ενώ γειτνιάζει με το λιμάνι καιέχει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δραστηριοτήτων της πόλης (τουρισμού, πολιτισμού, αναψυχής κλπ.).

Σε ότι αφορά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, αυτός βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Μοναστηρίου και αποτελεί τον κεντρικό σταθμό για όλες τις αμαξοστοιχίες που διέρχονται την πόλη. Η προς αξιοποίηση έκταση του Νέου Επιβατικού Σταθμού είναι 86,58 στρέμματα, έχει θεσμοθετημένη χρήση στο Γ.Π.Σ. Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 199/Δ/2024), χαρακτηρίζεται από τη κεντροβαρική του θέση στο σύστημα συγκοινωνιών – σύνδεση με ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ και Μετρό και γειτνιάζει με τον κεντρικό λιμένα και τους περιφερειακούς οδικούς άξονες της πόλης

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για των ΣΣ Αθηνών – Πελοποννήσου και Λεύκας

Επίσης, έχει εκκινήσει διαδικασίες για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει να εκπονήσει τη Μελέτη Τοπογραφικής Αποτύπωσης, την Ειδική Πολεοδομική Μελέτη και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ακινήτων των ΣΣ Αθηνών – Πελοποννήσου και Λεύκας.

Σε ότι αφορά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών, πρόκειται για τμήμα του ακινήτου του Νέου Ενιαίου Κεντρικού Επιβατικού Σταθμού Αθηνών (πλην του Σταθμού Πελοποννήσου) που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων και περιλαμβάνει τον επιβατικό σταθμό

Αθηνών (ΣΣ Λαρίσης) και τον περιβάλλοντα χώρο που περικλείεται από τις οδούς Δηλιγιάννη, Δομοκού, Κωνσταντινουπόλεως, Σιδηροδρόμων και Ανδρομάχης με τα υφιστάμενα κτίρια και υποδομές.

Για τμήμα της έκτασης εμβαδού 2.258 τ.μ. που περιέχει υφιστάμενα κτίρια του ΟΣΕ στην οδό Δομοκού, η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει προβεί στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες για διόρθωση της αρχικής εγγραφής στο Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με το έγγραφο από 14-8-2024 της ΥΔΟΜ Δήμου Αθηναίων, σε απάντηση αιτήματος της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., στο ακίνητο του Νέου Ενιαίου Κεντρικού Επιβατικού Σταθμού Αθηνών έχουν θεσπισθεί χρήσεις γης με το ΦΕΚ 208/Δ/2004 και αφορούν στον καθορισμό καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπών εγκαταστάσεων εντός αυτού.

Οι χρήσεις πρέπει να βρίσκονται σε χώρο «κύριας χρήσης», «νομίμως υφιστάμενο» και κατάλληλο σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές και κτιριοδομικές – οικοδομικές διατάξεις και τις τυχόν ειδικές διατάξεις που διέπουν την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Σχετικά με το Σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου, περιλαμβάνει το κτίριο του Σταθμού Πελοποννήσου, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί έργο τέχνης σύμφωνα με τον νόμο 1469/50 με την υπ’ αριθ. ΔΙΛΑΠ/Γ1010-1088/28818-13-05-1985 απόφαση που Υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 391/Β/25-6-85), καθώς και άλλα συνοδά κτίρια που δεν είναι διατηρητέα με τον περιβάλλοντα χώρο που περικλείεται από τις οδούς Κωνσταντινουπόλεως, Ανδρομάχης και Σιδηροδρόμων, συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων περίπου.

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 347405/05-12-2024 έγγραφο της ΥΝΜΤΕ Αττικής του ΥΠΠΟ, ο Σταθμός Πελοποννήσου αποτελεί δείγμα Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής στον Ελλαδικό χώρο και συνδυάζει την λειτουργική λιτότητα με αξιόλογες αρχιτεκτονικές λύσεις και πολύ ενδιαφέροντα μορφολογικά στοιχεία υπαγόμενο στις διατάξεις του Ν. 4858/2021 «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Σε ότι αφορά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λεύκας Δήμου Πειραιά, το ακίνητο περιλαμβάνει γεωτεμάχια συνολικού εμβαδού 121.973 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων ιδιοκτησίας της ΟΣΕ. Ένα μεγάλο μέρος του ακινήτου μισθώνεται από την εταιρία Hellenic Train A.E. για τις ανάγκες επισκευής και συντήρησης του τροχαίου της υλικού. Στην υπόλοιπη έκταση του ακινήτου υπάρχει το Σιδηροδρομικό Μουσείο ΟΣΕ, διάφορες αποθήκες και εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Πειραιά, επιτρέπονται οι χρήσεις ελεύθεροι χώροι – αστικό πράσινο σε τμήμα του ακινήτου, εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικών Μεταφορών και γενική κατοικία στο νοτιοανατολικό τμήμα του ακινήτου που βρίσκεται μεταξύ των γραμμών από Σ.Σ. Πειραιά προς Σ.Σ. Αθηνών και της οδού Βασιλικών. Το σύνολο της έκτασης του ακινήτου είναι εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Πειραιά.

Διαγωνισμός για την εκμίσθωση ακινήτων στον ΣΣ Αλεξανδρούπολης

Επιπρόσθετα, η εταιρία έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την εκμίσθωση δύο κτιρίων, με ισόγειο 1.534 τ.μ. και ισόγειο 297 τ.μ. αντίστοιχα, καθώς και περιβάλλοντα χώρο έκτασης περίπου 7.170 τ.μ. εντός του οποίου περιλαμβάνεται ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Αλεξανδρούπολης, για 10 έτη με δυνατότητα παράτασης.

Το ακίνητο (κτίρια και περιβάλλων χώρος) βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή, εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αλεξανδρούπολης και χωροθετείται βορειοανατολικά της προβλήτας Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη λεωφόρο Δημοκρατίας ενώ πλησίον του – κατά μήκος του δυτικού του ορίου – διέρχεται σιδηροδρομική γραμμή. Η περιοχή περιλαμβάνει κτίρια με υπηρεσίες που συνδέονται με αυτές των ακτοπλοϊκών και των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Σχετικά Άρθρα