Η Σιγκαπούρη έχει αυστηροποιήσει το μέγιστο δάνειο που μπορούν να λάβουν οι αγοραστές κατοικιών σε μια προσπάθεια να στηρίξει την αγορά μεταπώλησης δημόσιων κατοικιών της χώρας.
Οι αγοραστές διαμερισμάτων HDB, δηλαδή ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο, δεν θα μπορούν να δανείζονται όσο πριν. Το όριο δανείου σε αξία για τα δάνεια του Συμβουλίου Οικιστικής Ανάπτυξης (HDB)θα μειωθεί από το 80% στο 75. Η HDB είναι η δημόσια αρχή στέγασης της πόλης-κράτους.
Σύμφωνα με τους τοπικούς κανόνες, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων HDB μπορούν να μεταπωλήσουν μόνο μετά τη διαμονή στο ακίνητο για περίοδο πέντε ετών.
Το κύριο πλεονέκτημα για την αγορά μεταχειρισμένων διαμερισμάτων είναι η αυξημένη πιθανότητα άμεσης πληρότητας, σε σύγκριση με διαμερίσματα χτισμένα κατά παραγγελία που μπορεί να χρειαστούν έως και έξι χρόνια για να ολοκληρωθούν.
Οι τιμές των κατοικιών μεταπώλησης της Σιγκαπούρης αυξήθηκαν πάνω από 4% το πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω της ισχυρής ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
«Δεδομένης της παρατεταμένης, ισχυρής, ευρείας ζήτησης για διαμερίσματα μεταπώλησης HDB, αυτά τα μέτρα θα συμβάλουν στο «πάγωμα» της αγοράς και θα ενθαρρύνουν τον συνετό δανεισμό, καθιστώντας έτσι τη στέγαση πιο προσιτή για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας με χαμηλότερο έως μεσαίο εισόδημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. .
Περισσότερο από το 80% των κατοίκων της Σιγκαπούρης ζουν σε διαμερίσματα δημόσιας ιδιοκτησίας, τα οποία κατασκευάζονται, πωλούνται και επιδοτούνται από την κυβέρνηση.