Μειωμένος κατά 50 εκατ. ευρώ, θα είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ΗΛΕΚΤΡΑ για την χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων, σύμφωνα με τη δημοσίευση νεότερης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), για την εφαρμογή του.
Συγκεκριμένα η συνολική δημόσια δαπάνη διαμορφώνεται στα 620 εκ. ευρώ από αρχικό προϋπολογισμό 670 εκατ. ευρώ.
Το σχετικό κόστος επιμερίζεται στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος με ποσό 500 εκ. ευρώ και στο εθνικό με ποσό 120 εκ ευρώ με μείωση 50 εκ ευρώ.
Η ανωτέρω μείωση προκύπτει από την από 7.12.2023 Εκτελεστική Απόφαση του Συμβουλίου για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης της 13ης Ιουλίου 2021 σχετικά με την έγκριση της αξιολόγησης του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας (15831/23) καθώς και του Αναθεωρημένου Παραρτήματος της ως άνω Εκτελεστικής Απόφασης του Συμβουλίου. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω οικονομικά στοιχεία έχουν συμπεριληφθεί στους πίνακες των προβλέψεων του ΜΠΔΣ 2025-2028.
Στόχος του προγράμματος
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση του υποδειγματικού ρόλου του Δημοσίου στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων του, η συμβολή του στην επίτευξη του εθνικού ενδεικτικού στόχου ενεργειακής απόδοσης, και παράλληλα η ικανοποίηση του στόχου της ετήσιας ενεργειακής ανακαίνισης ποσοστού 3% της ωφέλιμης επιφάνειας των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.
Τα κτίρια που εντάσσονται στο πρόγραμμα θα πρέπει μετά τις παρεμβάσεις να κατατάσσονται κατ’ ελάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης «Β», παράλληλα με την επίτευξη, κατ’ ελάχιστον, 30% εξοικονόμησης ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες των τεχνικών συστημάτων που εξυπηρετούν το κτίριο και 30% μείωση των εκπομπών CO2.
Η συνολική διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος είναι η περίοδος 2022 – 2025, με δυνατότητα παράτασης.
Οι πόροι του προγράμματος
Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από πόρους του ιδίου και πόρους προερχόμενους από δανειακή σύμβαση μεταξύ αυτού και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Φορέας Διαχείρισης
Φορέας Διαχείρισης του Προγράμματος ορίζεται η Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας (ΔΕΠΕΑ) του ΥΠΕΝ.
Φορέας Ελέγχου του Προγράμματος ορίζεται το ΝΠΙΔ «Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας» (ΚΑΠΕ), που αναλαμβάνει να συνεπικουρεί και να υποστηρίζει τον Φορέα Διαχείρισης.
Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση