MENU

Λύσεις για την στέγαση αναζητά η κυβέρνηση – Ποιες προτάσεις είναι στο τραπέζι

Τα μέτρα θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό στις 7 Σεπτεμβρίου

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου για την οικονομική πολιτική του προσεχούς διαστήματος.

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η στεγαστική πολιτική, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες οικογένειες και την απόκτηση κατοικίας. Η εκτίναξη του κόστους στέγασης και οι λίγες κατοικίες προς ενοικίαση έχει οδηγήσει την κυβέρνηση να πάρει νέες πρωτοβουλίες που θα δώσουν λύσεις στο οξυμένο πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, χωρίς να έχουν ωστόσο οριστικοποιηθεί, στο εν λόγω κεφάλαιο «στέγαση» είναι:

1. Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»: Διεύρυνση των ορίων του προγράμματος για την ένταξη περισσότερων ενδιαφερόμενων πολιτών. Το πρόγραμμα θα πριμοδοτήσει για την επόμενη διετία τον τραπεζικό δανεισμό 20.000 δικαιούχων με υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους ηλικίας 30-49 ετών), ενώ θα ισχύουν και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ). Το ποσό για τους πολύτεκνους θα αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ τα επιτόκια δανεισμού για την αγορά στέγης θα είναι μηδενικά.

2. Επιτόκια χορηγήσεις: Αναζητείται φόρμουλα προκειμένου να προσφέρονται δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια για τις τρίτεκνες οικογένειες.

3. Βραχυχρόνια μίσθωση: Θέσπιση περιορισμών για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να μπορέσουν να απελευθερωθούν ακίνητα και να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση. Εξετάζεται η θέσπιση μέγιστου αριθμού ενοικιάσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

4. Κλειστά διαμερίσματα: Χορήγηση κινήτρων και αντικινήτρων ώστε να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα, αυξάνοντας την προσφορά. Ταυτόχρονα, θα προωθηθούν και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.

5. Κοινωνική αντιπαροχή: Προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες ηλικίας έως 39 ετών. Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών από το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή».

Τέλος, οι υπόλοιποι άξονες αφορούν τη στήριξη των συνταξιούχων, με τα συναρμόδια υπουργεία να επεξεργάζονται μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης. Κεντρική θέση έχουν η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και η ενίσχυση της απασχόλησης για νέους και γυναίκες.

Σχετικά Άρθρα