Ένα πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των δημοσίων κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, από την Πλάκα μέχρι τον Κεραμεικό, γίνεται με το διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για τη μελέτη που θα υποδείξει τις επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να διασωθεί το κτιριακό απόθεμα στην «καρδιά» της ελληνικής πρωτεύουσας.
Πρόκειται για τη διακήρυξη της επιλογής αναδόχου που θα αναλάβει και θα εκπονήσει τις αποτυπώσεις / προμελέτες για τις σωστικές επεμβάσεις, καθώς και την ωρίμανση των διαδικασιών για την αποκατάσταση και λειτουργική επανάχρηση των κτιρίων ιδιοκτησίας του Δημοσίου στην ευρύτερη περιοχή της Πλάκας, Μοναστηρακίου, Θησείου και Κεραμεικού.
Η πλειονότητα των προς αποκατάσταση κτιρίων βρίσκεται εντός των ορίων του ιστορικού τόπου της Πλάκας, όπως ορίζεται από τις οδούς Βύρωνος, Ανδριανού, Αιόλου, Πανδρόσου, Άρεως, Ανδριανού μέχρι τη συμβολή της με την Άρεως έναντι του σταθμού του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου Θησείου, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση. Βρίσκονται, επίσης, εντός του ενοποιημένου κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου γύρω από την Ακρόπολη (ΦΕΚ 387/Β/1983), εντός της ζώνης προστασίας της Ακροπόλεως ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Buffer Zone της UNESCO) και εντός του Αναοριοθετημένου Αρχαιολογικού Χώρου της πόλεως των Αθηνών (ΦΕΚ 96/Δ/2004). Επιπροσθέτως, το κτίριο επί της οδού Αγίων Ασωμάτων 45, χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης (ΦΕΚ 233/Β/1989).
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια», σκοπός της ανάθεσης των μελετών είναι η υλοποίηση της α΄ φάσης ωρίμανσης των διαδικασιών προκειμένου να δρομολογηθεί η δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης και λειτουργικής επανάχρησης των συγκεκριμένων κτιρίων με αξιολόγηση μελέτης.
«Με το έργο επιδιώκεται η προστασία του ιστορικού τόπου της Πλάκας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου (Πλάκα, Μοναστηράκι, Θησείο), η διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της περιοχής, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ως πυρήνα του ιστορικού κέντρου της πόλης, η ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής και η επανάχρηση και αξιοποίηση των κτιρίων από το ΥΠ.ΠΟ.», επισημαίνεται στο έγγραφο.
Η σύμβαση υποδιαιρείται σε δύο τμήματα, ενώ η συνολική εκτιμώμενη αξία της, ξεπερνά το 1,02 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίζεται σε τρεις μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού για το κάθε τμήμα.
Ο διαγωνισμός θα ανατεθεί με ανοικτή διαδικασία και κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση την βέλτιστη σχέση ποιότητας – τιμής, ανά τμήμα, ενώ η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 13η Δεκεμβρίου και ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών η 18η Δεκεμβρίου 2024.