Σημαντική απήχηση έχει καταγράψει στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ειδικότερα, μέχρι στιγμής έχουν πάρει πράσινο φως 343 αιτήματα σε σύνολο 573. Έχουν απορριφθεί 190 αιτήσεις, ενώ ακόμη 40 είναι υπό ένσταση. Σημειώνεται δε ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι να δεσμευτεί το ποσό των 50 εκατομμυρίων.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος
Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά ανακαινίσεις και επισκευές, σε περίπου 12.500 κενές κατοικίες με σκοπό να διατεθούν στη συνέχεια για μακροχρόνιες μισθώσεις. Το ανώτερο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται σε 4.000 ευρώ με δυνατότητα προκαταβολής του 50% και για πρώτη φορά οι επιδοτούμενες δαπάνες, αφορούν λειτουργικές επισκευές και εργασίες ανακαίνισης.
Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης το ακίνητο υποχρεωτικά πρέπει να εκμισθωθεί για τρία τουλάχιστον χρόνια σε ιδιώτη. Το πρόγραμμα διεξάγεται με τη συνδρομή και την επίβλεψη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Το πρόγραμμα, κατά την κυβέρνηση, θα κάνει προσιτή την κατοικία για χιλιάδες νέους ανθρώπους, ζευγάρια και οικογένειες, ενώ όπως επισημαίνει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη «ερχόμαστε να επιδοτήσουμε αυτές τις ανακαινίσεις και να προσθέσουμε ένα ακόμη “ όπλο” στη στεγαστική πολιτική μας στη μάχη για τη μείωση των τιμών στα ενοίκια».
Διαδικασία υποβολής των αιτήσεων
Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν ΕΔΩ την αίτησή τους μέσω της πλατφόρμας του Προγράμματος στην Ψηφιακή Πύλη
Τα περισσότερα πεδία της αίτησης είναι προσυμπληρωμένα μέσω διαλειτουργικότητας από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων των φορέων του Δημοσίου Τομέα. Ο δικαιούχος επιλέγει ή συμπληρώνει όλα τα υπόλοιπα κενά πεδία.
Στην πλατφόρμα οι δικαιούχοι ακολουθούν τα παρακάτω βήματα:
Τα στοιχεία που απαιτείται να γνωρίζει και να υποβάλει ο δικαιούχος κατά την υποβολή της Αίτησης είναι ενδεικτικά:
• Ο / οι ΑΤΑΚ του ακινήτου, η ένταξη του οποίου επιδιώκεται
• το προϋπολογιζόμενο ύψος της συνολικής δαπάνης ανακαίνισης χωρίς περαιτέρω δικαιολογητικά
• τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμό κινητού τηλεφώνου)
• έναν ενεργό αριθμό λογαριασμού πληρωμών (IBAN) παρόχου υπηρεσιών πληρωμής (Π.Υ.Π.) που λειτουργεί στην Ελλάδα, του οποίου είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.
Μέσα από την πλατφόρμα οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την πορεία της αίτησης και της επιδότησής τους.