MENU

Κι όμως, 6 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων δεν αύξησαν τα ενοίκια την τελευταία τριετία

Σύμφωνα με έρευνα της Kapa Research για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ, το 78% των ενοικιαστών πληρώνει έγκαιρα το μίσθωμα

Το 62% των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν διαμερίσματα δεν έκαναν καμία αύξηση ενοικίου την τελευταία τριετία, το 36% προχώρησε σε αύξηση, ενώ υπάρχει κι ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξεως του 2% που αντίθετα έκανε μείωση.

Από την πλευρά των ενοικιαστών, η συντριπτική πλειοψηφία, σχεδόν 8 στους 10 ή αλλιώς το 78% πληρώνει εγκαίρως το ενοίκιό του και μόλις το 21% πληρώνει με καθυστέρηση.

Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα της Κάπα Research σε δείγμα 1.070 ατόμων από όλη τη χώρα που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 17 – 21 Ιανουαρίου 2025 για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με αφορμή και το 42ο συνέδριο του περασμένου Σαββάτου.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, για τους επαγγελματικούς χώρους ποσοστό 58% δηλώνει ότι δεν προχώρησε σε καμία αύξηση κι 10% ότι έκανε μείωση, ενώ στις μονοκατοικίες το 68% των ιδιοκτητών δεν έκανε αύξηση.

Το ποσοστό της αύξησης ενοικίου στο 86% των περιπτώσεων είναι έως 20%.

Την ίδια στιγμή, ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αποτελώντας ταυτόχρονα μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες μειώνεται συνεχώς η προσφορά κατοικιών προς μίσθωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες θεωρούν ως πλέον αποτελεσματικό μέτρο για την ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών τη μείωση της φορολογίας ενοικίων, ενώ η κύρια αιτία για τις χιλιάδες κενές κατοικίες είναι το κόστος της ανακαίνισής τους. Το 82 % θεωρεί τον ΕΝΦΙΑ άδικο φόρο, με ποσοστό 71 % να ζητά να καταργηθεί και ποσοτό 20% να μειωθεί περαιτέρω.

Καλύτερα ενοικίαση παρά πώληση

Σχεδόν ένας στους τρεις ιδιοκτήτες (32 %) εκτιμά ότι δεν είναι συμφέρον να διαθέτει κανείς σήμερα ακίνητα προς ενοικίαση.

Στον αντίποδα όμως, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι είναι συμφέρον έχει αυξηθεί σε 59% από 12% το 2014, περίοδο κατά την οποία η οικονομική κρίση είχε εκμηδενίσει αξίες και αποδόσεις.

Επιπλέον, έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό το ποσοστό των ιδιοκτητών που σκέφτονται να πουλήσουν κάποιο ακίνητο, από 34% το 2007 σε 14% το 2025. Αντίστοιχα, το 12% των ιδιοκτητών κατέχουν σήμερα κάποια κενή κατοικία. Στο 7% των περιπτώσεων η κατοικία είναι κενή για περισσότερα από 5 χρόνια.

Στο ερώτημα για ποιο λόγο η κατοικία είναι κενή, το 54 % απαντά ότι χρειάζεται ανακαίνιση, το κόστος της οποίας στις περισσότερες περιπτώσεις (61%) εκτιμάται από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

Το 12% αναφέρει ότι δεν συμφέρει η μίσθωση λόγω φορολογίας και το 10 % ότι δεν εμπιστεύονται τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές.

Μόνο το 1% αναφέρει ως αιτία την μελλοντική τουριστική αξιοποίηση.

Το 46% των ιδιοκτητών θεωρούν ότι το κίνητρο που θα βοηθούσε στην ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών είναι η μόνιμη μείωση της φορολογίας των ενοικίων.

Ακολουθούν η επιδότηση των εξόδων ανακαίνισης, η αφαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα των εξόδων ανακαίνισης παλαιών κατοικιών και ο προσυμβατικός έλεγχος της φερεγγυότητας των ενοικιαστών.

Οι μισοί (48%) ιδιοκτήτες θεωρούν πολύ ή αρκετά ικανοποιητικό το κίνητρο που πρότεινε η ΠΟΜΙΔΑ για τριετή φοροαπαλλαγή για τη μετατροπή της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε μακροχρόνια.

Από το 16% που θεωρούν την πρόταση λίγο ή καθόλου ικανοποιητική, το 33% δηλώνουν τον προβληματισμό τους για κίνδυνο απώλειας της φοροαπαλλαγής σε περίπτωση αποχώρησης του ενοικιαστή (ζήτημα που έχει αναδείξει και η ΠΟΜΙΔΑ), ενώ το 30 % κρίνει χαμηλή την φοροελάφρυνση.

Σχετικά Άρθρα