MENU

Αντίδραση της Ευρώπης στον υπερτουρισμό και λήψη αυστηρών μέτρων

Στο «στόχαστρο» βραχυχρόνιες μισθώσεις και κρουαζιέρα

Καθώς η κύρια τουριστική περίοδος της Ευρώπης τελειώνει, οι πόλεις η μία μετά την άλλη λαμβάνουν μέτρα για τον έλεγχο του υπερτουρισμού.

Η Βαλένθια στην ανατολική Ισπανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διακόψει το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό για τα παράνομα τουριστικά καταλύματα στην πόλη.

Η δήμαρχος, María José Catalá, πιστεύει ότι η παροχή υπερβολικής ποσότητας νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε βραχυχρόνιες μισθώσεις έχει σοβαρό αντίκτυπο στους κατοίκους.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η ίδια δήλωσε στη συζήτηση για την κατάσταση της πόλης πως η ύπαρξη διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης επηρεάζει την τιμή των ενοικίων, εκτοπίζει τον πληθυσμό, συνεπάγεται τη σταδιακή εξαφάνιση του τοπικού εμπορίου υπέρ των καταστημάτων για τους τουρίστες και έχει ως αποτέλεσμα την ανισορροπία στις δημόσιες παροχές, που ευνοεί τους τουρίστες έναντι των ντόπιων.

Οι αρχές στην Καταλονία φαίνεται να λαμβάνει την κατάσταση πολύ σοβαρά υπόψη τους. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν εξουσιοδότησει να επιβάλλουν κυρώσεις στα παράνομα τουριστικά διαμερίσματα, οι οποίες προβλέπουν πρόστιμα έως και 600.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τους νέους νόμους.

Οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί κατά 454% μόνο φέτος και η δραστηριότητα της αστυνομίας κατά των παράνομων τουριστικών διαμερισμάτων έχει αυξηθεί από 73 αναφορές το 2022 σε 449 μέχρι στιγμής το 2024. Περίπου 278 παράνομες κατοικίες έχουν ήδη βάλει «λουκέτο» φέτος.

Η Σεβίλλη δείχνει τον δρόμο

Η Σεβίλλη διέκοψε την παροχή σε έξι διαμερίσματα που κρίθηκαν παράνομα. Ενώ τρεις από τους ιδιοκτήτες άσκησαν έφεση, ο δικαστής δέχτηκε το επιχείρημα του συμβουλίου ότι τα διαμερίσματα δεν ήταν κατοικίες των ιδιοκτητών, παίρνοντας αντίθετα το μέρος των κατοίκων που είχαν παραπονεθεί για θόρυβο.

Το δημοτικό συμβούλιο της Σεβίλλης πιστεύει ότι υπάρχουν περίπου 5.000 παράνομα διαμερίσματα στην πόλη, επιπλέον των 10.000 νόμιμα αδειοδοτημένων. Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η παροχή νερού θα αποκατασταθεί μόνο όταν τα διαμερίσματα αλλάξουν καθεστώς χρήσης.

Ο τουρισμός στη Σεβίλλη έχει ανθήσει μετά το τέλος της πανδημίας COVID. Η πόλη των μόλις 700.000 κατοίκων υποδέχεται περίπου 3,5 εκατ. επισκέπτες ετησίως, οι περισσότεροι από τους οποίους επιλέγουν να μείνουν στο μικρό ιστορικό κέντρο.

Η Βαλένθια περιορίζει τα κρουαζιερόπλοια

Η Βαλένθια από την πλευρά της εξετάζει την επιβολή περιορισμών στα κρουαζιερόπλοια. Η δημοτική αρχή πρότεινε να περιοριστεί και να μειωθεί η άφιξη των μεγα-κρουαζιερόπλοιων. Ανακοίνωσε ότι υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία μιας μόνιμης ομάδας με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, της Λιμενικής Αρχής και του τομέα της κρουαζιέρας για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Η Βουδαπέστη απαγορεύει τα Airbnb

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας λαμβάνει, επίσης, μέτρα για τον υπερτουρισμό ανακοινώνοντας ότι θα απαγορεύσει όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην πόλη. Οι κάτοικοι του έκτου διαμερίσματος της Βουδαπέστης ψήφισαν οριακά υπέρ της απαγόρευσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην περιοχή, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2026.

Παρά το σχετικά μικρό μέγεθός της, η απαγόρευση πιθανότατα θα γίνει αισθητή, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης. Το 54% των ανθρώπων που ζει εκεί ψήφισε θετικά για την απαγόρευση, με την αγορά να εκτιμά ότι ίσως είναι η πρώτη από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο μέλλον. Πολλοί κάτοικοι στην Ουγγαρία είναι δυσαρεστημένοι λόγω των υψηλών ενοικίων και της έλλειψης διαθέσιμων κατοικιών.

Λαμβάνει μέτρα και η Αθήνα

Η πρωτεύουσα της Ελλάδας ανακοίνωσε επίσης τα σχέδιά της να απαγορεύσει νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2025, αν και η κίνηση αυτή φαίνεται να είναι προσωρινή.

Μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση της Βουδαπέστης, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να εκδίδει νέες άδειες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο δημοτικό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας.

Παρά τον υπερτουρισμό και τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες οδήγησαν σε αμέτρητες εκκενώσεις, το 2024 αναμένεται να είναι χρονιά ρεκόρ για τη χώρα όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό καθώς αναμένεται να φτάσουν έως και τα 22 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Τέτοια μέτρα δεν έχουν επηρεάσει πολύ αρνητικά άλλα ευρωπαϊκά τουριστικά hotspots στο πρόσφατο παρελθόν.

Λύση στο στεγαστικό αναζητά η Πράγα

Τον Αύγουστο, ακολουθώντας το παράδειγμα πόλεων όπως το Λονδίνο, το Δουβλίνο, το Άμστερνταμ και το Παρίσι, η πρωτεύουσα της Τσεχίας ανακοίνωσε κι αυτή ότι σχεδιάζει να περιορίσει τον αριθμό των διαθέσιμων τουριστικών καταλυμάτων βραχυχρόνιας διαμονής. Οι αρχές της Πράγας ελπίζουν ότι η προτεινόμενη κίνηση θα μειώσει τις τιμές των ακινήτων – και θα διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι δεν θα εκδιωχθούν από τους τουρίστες.

Η Βαρκελώνη προχωρά ένα βήμα παραπέρα

Η δημοφιλής ισπανική παραθαλάσσια πόλη ανακοίνωσε σχέδια τα οποία, όπως φιλοδοξεί, θα εξαλείψουν όλες τις τουριστικές μισθώσεις μέχρι το 2028. Οι αντιδράσεις εκεί, ωστόσο, ήταν ανάμεικτες μεταξύ των ντόπιων Καταλανών και του μεγάλου πληθυσμού της πόλης που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό, ο οποίος έχει φτάσει πλέον σε ένα σημαντικό ποσοστό 25%.

Σχετικά Άρθρα