MENU

Η Αθήνα στο top 10 των πιο ελκυστικών πόλεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις το 2025

Σύμφωνα με την έκθεση European Hotel Industry and Investment Survey της Deloitte

Το top 10 των πιο ελκυστικών πόλεων της Ευρώπης για ξενοδοχειακές επενδύσεις το 2025 παρουσίασε ακόμα μία χρονιά η Deloitte, στο πλαίσιο της έρευνας 2024 European Hotel Industry and Investment Survey, με την Αθήνα να περιλαμβάνεται στην κορυφαία δεκάδα καταλαμβάνοντας τη 10η θέση.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, υψηλόβαθμα στελέχη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και επενδυτές κατέταξαν το Λονδίνο ως την πιο ελκυστική ευρωπαϊκή πόλη για ξενοδοχειακές επενδύσεις το 2025.

Η Deloitte παραγματοποίησε την έρευνα με τη συμμετοχή 100 ανώτερων στελεχών της φιλοξενίας, ιδιοκτήτες, δανειστές, προγραμματιστές και επενδυτές σχετικά με τις βασικές τάσεις που θα διαμορφώσουν τη βιομηχανία φιλοξενίας τον επόμενο χρόνο, την περίοδο μεταξύ 7 Αυγούστου και 17 Σεπτεμβρίου 2024.

Η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου διατήρησε την πρώτη θέση ως η πιο ελκυστική πόλη στην Ευρώπη για ξενοδοχειακές επενδύσεις, ακολουθούμενη από το Παρίσι και τη Μαδρίτη που ανέβηκαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, ενώ το Άμστερνταμ υποχώρησε στην τέταρτη και το Πόρτο μπήκε για πρώτη φορά στην κατάταξη στη 12η θέση.

Το Εδιμβούργο παρέμεινε η πιο ελκυστική πόλη για περιφερειακές ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για τέταρτη συνεχή χρονιά, με περισσότερους από τους μισούς (54%) των ερωτηθέντων να το κατατάσσουν στην πρώτη θέση.

Ακολουθούν η Οξφόρδη (25%) στη δεύτερη θέση και το Μάντσεστερ (22%) στην τρίτη θέση, ενώ το Μπέρμιγχαμ ανέβηκε τρεις θέσεις στην κατάταξη και φιγουράρει πέμπτο.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο κλάδος

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν για άλλη μια φορά την αύξηση του κόστους (79%), τις εργασιακές προκλήσεις (77%) και τα επιτόκια (71%) ως τους τρεις βασικούς κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη του ξενοδοχειακού κλάδου.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία γύρω από τους άμεσους κινδύνους του υπερτουρισμού. Σχεδόν ένα στα τρία στελέχη (28%) αναγνωρίζει τον υπερτουρισμό, ή την τοπική δυσαρέσκεια προς τους τουρίστες, ως κίνδυνο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο άλμα σε ετήσια βάση στην έρευνα – συνολικά εννέα θέσεις πάνω.

Τα περισσότερα στελέχη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας (88%) αναμένουν ότι η διαχείριση των ταμειακών ροών θα είναι η κορυφαία προτεραιότητά τους κατά τους επόμενους 12 μήνες. Ακολουθούν η βελτίωση των επιδόσεων, η διατήρηση ή αύξηση της κερδοφορίας και η διαχείριση των πληθωριστικών πιέσεων, με ποσοστό 86% το καθένα.

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Το επόμενο έτος αναμένεται αύξηση της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς τα περισσότερα στελέχη (70%) αναμένουν αυξημένο επίπεδο ανταγωνισμού για εξαγορές ξενοδοχείων το 2025, ενώ μία στις δύο επιχειρήσεις (54%) δηλώνει ότι σχεδιάζει περισσότερες εξαγορές το επόμενο έτος.

Για τα δύο τρίτα των στελεχών (62%), η έμφαση δίνεται σε στρατηγικές συνεργασίες ή κοινοπραξίες και εξαγορές σε αγορές υψηλής ανάπτυξης και βασικούς προορισμούς. Όταν ρωτήθηκαν ποιο είναι το πιο ελκυστικό ξενοδοχειακό τμήμα για επενδύσεις το 2025, το ένα τέταρτο (24%) απάντησε ότι είναι το ανώτερο τμήμα της ανώτερης κατηγορίας, ακολουθούμενο από το πολυτελές (22%) και το οικονομικό (17%).

Η Leila Jiwnani, επικεφαλής του τμήματος Hospitality & Leisure Advisory επισήμανε σε δηλώσεις της: «Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών επιταχύνεται και τα ξενοδοχεία παραμένουν μακράν η πιο δημοφιλής κατηγορία επενδύσεων, αλλά έχουμε επίσης εντοπίσει την αυξανόμενη ελκυστικότητα των ξενώνων ως επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο σε όλη την Ευρώπη και το επόμενο έτος.

Αναμένουμε επίσης ότι οι επενδυτές θα προτιμήσουν τον πολυτελή τομέα της αγοράς, σύμφωνα με την αύξηση των ξενοδοχείων που προσφέρουν εμπειρίες υψηλής ποιότητας, αλλά αυτές οι προτιμώμενες στρατηγικές κινδυνεύουν να αφήσουν τα ξενοδοχεία μεσαίας κατηγορίας στο απυρόβλητο».

Σχετικά Άρθρα