MENU

Ευρώπη: Η μεγάλη κρίση στην αγορά γραφείων

Κάθετη πτώση των επενδύσεων το 2023


Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της BNP Paribas Real Estate, η επιβράδυνση της δραστηριότητας στον κλάδο ενοικίασης που παρατηρείται από τα τέλη του 2022 και μετά σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές, διευρύνθηκε το 2023, λόγω του αβέβαιου οικονομικού και γεωπολιτικού πλαισίου και των διαρθρωτικών αλλαγών που επηρεάζουν τη χρήση του χώρου γραφείων.

Συνολικά, η απορρόφηση θα ανέλθει σε 7,6 εκατομμύρια τ.μ. κατά τη διάρκεια του έτους στις 17 κύριες ευρωπαϊκές αγορές, μειωμένη κατά 19 % σε σύγκριση με το 2022. «Οι όγκοι αυτοί είναι κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο (16 %)», σημειώνει η BNP.

Για τον κ. Thierry Laroue-Pont, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της BNP Paribas Real Estate, «το 2023 θα παραμείνει ωστόσο μια σημαντική χρονιά. Μετά τη μείωση του μισθωμένου χώρου που επιφέρει η τηλεργασία και οι νέες οργανωτικές μέθοδοι, οι συναλλαγές γραφείου κινούνται προς μια νέα ισορροπία. Αυτή η τάση επηρεάζει ιδιαίτερα την αγορά μεγάλης επιφάνειας, ενώ το τμήμα της μικρής και μεσαίας επιφάνειας επιδεικνύει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα».

Η κάμψη της δραστηριότητας χρηματοδοτικής μίσθωσης οφείλεται ιδίως στον μειωμένο αριθμό συναλλαγών άνω των 10.000 τ.μ. Οι έξι κύριες γερμανικές αγορές (Βερολίνο, Κολωνία, Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ, Αμβούργο και Μόναχο) κατέγραψαν πτώση 26%, επηρεασμένες από την επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, ενώ το Λονδίνο έκλεισε το έτος με πτώση 23% και το Παρίσι 20%.

Αντίθετα, η Νότια Ευρώπη, η οποία επωφελείται από μια εύρωστη οικονομία που καθοδηγείται από τον τουρισμό, καταγράφει όγκους πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους της. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Μαδρίτη και το Μιλάνο, τα οποία, παρά τη μέτρια πτώση της απορρόφησης σε διάστημα 12 μηνών (-1 % και -11 % αντίστοιχα), ξεπερνούν τους μέσους όρους δεκαετίας τους (κατά 5 % και 20 %)», εξηγεί η BNP Paribas Real Estate.

“Αν και τα ποσοστά κενών θέσεων έχουν αυξηθεί ελαφρώς το περασμένο έτος (+40 μονάδες βάσης), παραμένουν σε λογικά επίπεδα (8% κατά μέσο όρο στο τέλος του 2023).

Απότομη επιβράδυνση των επενδύσεων στην Ευρώπη

Στην επενδυτική αγορά, η πτώση της δραστηριότητας που ξεκίνησε το 3ο τρίμηνο του 2022 συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Σύμφωνα με την BNP, «η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες αποδόσεις που προσφέρουν άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα και η πτωτική τάση στις τιμές των ακινήτων, οδήγησαν τους επενδυτές να υιοθετήσουν στάση αναμονής, με αποτέλεσμα την πτώση του όγκου των επενδύσεων».

Συνολικά, μόνο 133,2 δισ. ευρώ δεσμεύτηκαν για εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του έτους, μειωμένα κατά 51% σε σύγκριση με το 2022.

Η αγορά δεν έχει υποχωρήσει από το 2008. Ο τομέας των γραφείων έχει πληγεί ιδιαίτερα, με όγκους μειωμένους κατά 59 % και επενδύσεις μόνο 39 δισ. ευρώ. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ξεφύγει από αυτή την τάση. Η Γερμανία έχει δει τις επενδύσεις γραφείου να μειώνονται κατά 73 %, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 45 % και η Γαλλία κατά 56 %. Η Ισπανία (-33 %), η Ολλανδία (-66 %) και η Ιταλία (-68 %) ακολουθούν στενά.

Τέλος, παρά την καθοδική κίνηση των κρατικών ομολόγων που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, οι αγορές ακινήτων γραφείων συνέχισαν να αποσυμπιέζονται το τέταρτο τρίμηνο. Κατά τη διάρκεια του έτους συνολικά, τα βασικά επιτόκια στην Ευρώπη προσαρμόστηκαν κατά μέσο όρο 100 μονάδες βάσης. Το Παρίσι είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με την υψηλότερη άνοδο στα βασικά επιτόκια (150 μονάδες βάσης σε ένα χρόνο).

“Χάρη σε αυτήν την άνοδο των επιτοκίων ακινήτων, καθώς και στην ταχεία πτώση των αποδόσεων των ομολόγων μετά από πρόσφατες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, το ασφάλιστρο κινδύνου ακινήτων έχει αρχίσει να ανακάμπτει.

Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε να σταθεροποιηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων πριν επιστρέψουν σταδιακά οι επενδυτές στην αγορά ακινήτων», καταλήγει ο κ. Thierry Laroue-Pont.

Σχετικά Άρθρα