Το 2022 η συμφωνία της Goldman Sachs για την αγορά των τριών ξενοδοχείων του ομίλου Γρηγοριάδη στη Χαλκιδική είχε πάρει μεγάλη έκταση ως ένα από τα μεγαλύτερα deal στο χώρο τoυ τουριστικό real estate στην Ελλάδα εκείνης της χρονιάς, λόγω ακριβώς και του ηχηρού ονόματος του αγοραστή.
Τώρα, η συμφωνία για την αποεπένδυση της Goldman Sachs και την πώληση των ξενοδοχείων στον όμιλο Sani/Ikos αντίστοιχα σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες εφετινές συμφωνίες στο χώρο των τουριστικών ακινήτων στην Ελλάδα.
Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η νέα, στρατηγική επένδυση στη Χαλκιδική από πλευράς του γνωστού ξενοδοχειακού ομίλου με παρουσία στην Ελλάδα, την Ισπανία αλλά και πλέον και την Πορτογαλία, θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του κόστους αναβάθμισης για τη δημιουργία του μεγαλύτερου συγκροτήματος των Ikos Resorts με το πρώτο Ikos Grand.
Από την πλευρά τους, οι επιτελείς της Goldman θεώρησαν σε αυτή τη φάση καλύτερη την επιλογή της πώλησης και αποεπένδυσης με δεδομένο και τον …εκτροχιασμό των χρονοδιαγραμμάτων σε σχέση με την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου των ανακαινίσεων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
Ο σχεδιασμός του business plan δεν «έτρεξε» με βάση τις αρχικές προσδοκίες, προ τριετίας, των αγοραστών, με πολύ σημαντικό και το μείζον ζήτημα της ανόδου του κατασκευαστικού κόστους που θα έπρεπε να προστεθεί στο αρχικό τίμημα της εξαγοράς.
Επισημαίνεται εδώ ότι το αρχικό πλάνο αντιστοιχούσε σε ένα ύψος περί τα 108 εκατ. ευρώ για την πλήρη αναμόρφωση και αναβάθμιση των τριών μονάδων, ποσό ωστόσο το οποίο αυξήθηκε στη συνέχεια με επιπλέον κεφάλαια αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα έπρεπε να προστεθούν στον προϋπολογισμό, επηρεάζοντας εντέλει και την τελική απόδοση της επένδυσης.
Καθιέρωση της Χαλκιδικής σε κορυφαίο πολυτελή προορισμό
Από την πλευρά της, η Sani/Ikos αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό παίκτη στη Χαλκιδική με το νέο Ikos Kassandra (που θα λανσαριστεί το 2029 και θα προκύψει από την από κοινού αξιοποίηση των τριών μονάδων που αποκτήθηκαν από τη Goldman Sachs) να είναι το τέταρτο ξενοδοχειακό συγκρότημα για τον όμιλο που ήδη λειτουργεί τα Sani Resort, Ikos Oceania και Ikos Olivia.
Στόχος του ομίλου να καθιερώσει περαιτέρω την Χαλκιδική ως κορυφαίο πολυτελή προορισμό της Μεσογείου, συμβάλλοντας στη διεύρυνση της συνδεσιμότητας του Διεθνούς αεροδρομίου Θεσσαλονίκης με σημαντικές αγορές της Ευρώπης, ενδυναμώνοντας την προσβασιμότητα και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της περιοχής.
Όπως ανακοινώθηκε χθες (1/4), το πολυτελές resort θα διαθέτει 750 δωμάτια, σουίτες και βίλες, σε μία έκταση 160 στρεμμάτων, διαθέτοντας ακόμη κήπους, κοινόχρηστες και ιδιωτικές πισίνες, spa, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αποκλειστικά σχεδιασμένους για οικογένειες και ενήλικες.
Το Ikos Kassandra και ο κεντρικός παραλιακός του πεζόδρομος, θα φιλοξενούν πάνω από 30 εστιατόρια και μπαρ, θέατρα, spa, clubs για παιδιά και εφήβους, ακαδημίες σπορ και βιωματικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.
Στο στάδιο της κατασκευής, το Ikos Kassandra θα απασχολεί συνολικά 1.000 εργαζόμενους, ενώ με την έναρξη της λειτουργίας του θα προσφέρει 1.300 άμεσες θέσεις εργασίας.
Στα 5.600 δωμάτια η δυναμικότητα το 2029
Ο όμιλος Sani/Ikos λειτουργεί 12 βραβευμένα ιδιόκτητα θέρετρα Sani Resort και Ikos Resorts στην Ελλάδα (Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κως) και την Ισπανία (Μαρμπέλα-Εστεπόνα, Μαγιόρκα), ενώ επεκτείνεται με τρείς νέες μονάδες Ikos πέντε αστέρων: Το Ikos Kissamos στην Κρήτη, το Ikos Marbella στην Ισπανία και το Ikos Cortesia στην Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, που θα ανοίξουν μεταξύ 2026 και 2028, προσθέτοντας πάνω από 1.200 δωμάτια, σουίτες και βίλες.
Με την προσθήκη του Ikos Kassandra, η δυναμικότητα του ομίλου θα ξεπεράσει τα 5.600 δωμάτια έως το 2029.
H σχέση του ομίλου με την Goldman Sachs δεν είναι νέα και πηγαίνει πίσω στο παρελθόν: Κεφάλαια της τελευταίας είχαν στηρίξει τον όμιλο και το εγχείρημα της οικογένειας Ανδρεάδη του ομίλου Sani, όταν προ δεκαετίας έγινε το μεγάλο «άνοιγμα» για το πρώτο λανσάρισμα της αλυσίδας των Ikos Resorts το 2015, προχωρώντας το μεγάλο εγχείρημα για τον όμιλο των Sani/Ikos.
Το 2022 τα επενδυτικά κεφάλαια των Oaktree Capital Management L.P. καθώς και οι Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE μεταβίβασαν το μερίδιο που κατείχαν στον όμιλο στο επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC, το οποίο απέκτησε έτσι πλειοψηφικό ποσοστό στη Sani/Ikos, με την οικογένεια Ανδρεάδη να παραμένει στο μετοχικό σχήμα.