Θεσμικές αλλαγές που απαλείφουν στρεβλώσεις, οι οποίες εμπόδιζαν τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ να ανταποκριθεί με ευελιξία στο σύγχρονο επενδυτικό περιβάλλον, αλλά «στοπ» στις προτάσεις των θεσμικών επενδυτών ακινήτων για σειρά κρίσιμων φορολογικών ζητημάτων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που κατατέθηκε την Πρωταπριλιά στη Βουλή προς ψήφιση από το υπουργείο Οικονομικών.
Σημειώνεται πως η διαβούλευση των προτάσεων για τη λειτουργία των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) διήρκησε περίπου τρία χρόνια και τελικώς ικανοποιήθηκε μόνον το θεσμικό σκέλος.
Απελευθερώθηκε η δυνατότητα να λειτουργούν, μέσω θυγατρικών, ως operators ξενοδοχειακών μονάδων (σ.σ. το παλιό πλαίσιο επέτρεπε μόνο την ιδιοκτησία του ακινήτου), παράμετρος που ωστόσο αγγίζει ελάχιστα τις εγχώριες ΑΕΕΑΠ, οι οποίες εκ της στρατηγικής τους δεν εμπλέκονται στη διαχείριση αναθέτοντας σε εξειδικευμένους οίκους τη λειτουργία των συγκεκριμένων τουριστικών υποδομών.
Στις προβλέψεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται, ωστόσο, η άρση του «πλαφόν» επενδύσεων σε συγκεκριμένους τύπου ακινήτων (για τα οικιστικά ίσχυε περιορισμός έως το 25% του χαρτοφυλακίου κάθε ΑΕΕΑΠ) και επιτρέπεται πλέον ελεύθερα η επένδυση ανεξαρτήτως τύπου δίνοντας ευελιξία στρατηγικής στις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων.
Με τις νέες ρυθμίσεις επιτρέπεται, επίσης, η δυνατότητα εκμετάλλευσης μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της ακίνητης περιουσίας της ΑΕΕΑΠ, των εταιρειών του ομίλου και των μισθωτών – χρηστών τους, γεγονός που θα αναβαθμίσει το εγχώριο προϊόν ακίνητης περιουσίας, όπως σημειώνουν παράγοντες του κλάδου.
Παραμένει ως έχει το φορολογικό καθεστώς
Ωστόσο, τίποτα δεν άλλαξε όσον αφορά τη φορολόγηση των εταιριών επενδύσεων σε ακίνητα, οι οποίες κατά την περίοδο σύστασής τους είχαν ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που όμως απώλεσαν λόγω συνθηκών αλλά και πολιτικών αποφάσεων.
Έτσι το βασικό αίτημα αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του φόρου που καταβάλλουν οι ΑΕΕΑΠ με εισαγωγή ανώτατου και κατώτατου συντελεστή, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση από την πορεία επιτοκίων παρέμβασης, δεν πέρασε.
Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις τους φορολογούνται με συντελεστή 10% επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου παρέμβασης της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) προσαυξημένου κατά 1% με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει εκτοξευθεί η φορολογία τους, δημιουργώντας επιβάρυνση στους ισολογισμούς αλλά και τις επενδύσεις τους.
Μικρή …νίκη ήταν η εξαίρεση της φορολογίας των ταμειακών διαθεσίμων τους, καθώς πρόκειται για επενδυτικά κεφάλαια, αλλά το νομοσχέδιο δεν συμπεριέλαβε το αίτημα εξαίρεσης από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, δηλαδή η μείωση κατά 50% του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
Μια νέα παράμετρο που εισάγει το νομοσχέδιο και τα άρθρα που αφορούν τις ΑΕΕΑΠ είναι η υποχρέωση υποβολής δήλωσης Πόθεν Έσχες σε βασικούς μετόχους και μέλη διοικητικού συμβουλίου αυτών, συνθήκη πάντως που αφορά μικρές και αρκετά προσωπαγείς εταιρείες ακίνητης περιουσίας, καθώς οι μεγάλες ΑΕΕΑΠ ακόμη κι αν εισφερθούν.