MENU

Τα κορυφαία hotspots στον κόσμο για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης

Ποια η εικόνα στην ευρωπαϊκή αγορά

Η τεχνολογία Generative AI, είναι μια αγορά που γνωρίζει μεγάλη άνθηση, καθώς προβλέπεται να αυξάνεται κατά 30-40% κάθε χρόνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο η αξία της ξεπέρασε τα 130 δισ. ευρώ το 2023, ενώ αναμένεται να ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία κατά 500 δισ. ευρώ.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζουν αναμφίβολα αυτή τη μάχη για την ώρα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συγκαταλέγονται, επίσης, στα «hotspots» για τη δημιουργία νέων startups AI.

Πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ σημειώνει ότι οι περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, 62,5 δισ. ευρώ πέρισυ, πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, με την Κίνα να ακολουθεί (7,3 δισ. ευρώ).

Τόσο η ΕΕ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί είδαν επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ. Πέρυσι, ο αριθμός των νεοσύστατων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης αυξήθηκε παγκοσμίως κατά περισσότερο από 40%.

Η Ευρώπη

Από τις 14 χώρες που αναλύθηκαν, οι έξι προέρχονται από την Ευρώπη. Η έκθεση κατέταξε τις καλύτερες για τη δημιουργία νεοσύστατης επιχείρησης τεχνητής νοημοσύνης με βάση παράγοντες όπως ο αριθμός των νεοχρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης, οι συνολικές ιδιωτικές επενδύσεις, η έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α), η χρηματοδότηση των νεοσύστατων επιχειρήσεων και η αύξηση των εσόδων.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη αυτή προέρχονται, μεταξύ άλλων, από την έκθεση του Στάνφορντ για την τεχνητή νοημοσύνη και σχετική μελέτη της Deloitte.

Η Σιγκαπούρη σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση, ενώ η Σουηδία είναι η τρίτη στη σειρά, με εξαιρετική αύξηση των εσόδων κατά 1.127%. Το επιχειρηματικό περιβάλλον ενίσχυσε τη βαθμολογία της Ελβετίας, η οποία κατέλαβε την τέταρτη θέση παγκοσμίως.

Η Γερμανία σημείωσε επίσης υψηλή βαθμολογία, αν και το επιχειρηματικό περιβάλλον και η χρηματοδότηση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις εξακολουθεί να υπολείπεται της Ελβετίας, αφήνοντας την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης στην έκτη θέση.

Η Ισπανία σημείωσε και αυτή καλή επίδοση για το επιχειρηματικό της περιβάλλον και τη χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις αφήνοντας πίσω τόσο τη Γερμανία όσο και τη Γαλλία.

Η τελευταία συγκέντρωσε βαθμολογία 68,58/100 και κατατάχθηκε ως το 9ο καλύτερο μέρος στον κόσμο για τη δημιουργία startup AI. Ειδικότερα η Γαλλία έχει συνολικές ιδιωτικές επενδύσεις ΤΝ ύψους 10,4 δισ. δολαρίων (9,42 δισ. ευρώ) και φιλοξενεί τον υψηλότερο αριθμό νεοχρηματοδοτούμενων εταιρειών του κλάδου στην ΕΕ. Ωστόσο, οι προσλήψεις ΑΙ μειώθηκαν ελαφρώς το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

«Το ξεκίνημα στον τομέα της ΤΝ γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό, καθώς ο κλάδος συνεχίζει να αναπτύσσεται και να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς», δήλωσε ο Christoph C. Cemper, ιδρυτής της AIPRM.

Τι μπορεί να κερδίσει η Ευρώπη

Η Generative AI θα μπορούσε να προσθέσει 575,1 δισ. δολάρια (521 δισ. ευρώ) στην ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης McKinsey & Company. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο ένα δέκατο του γερμανικού ΑΕΠ. Για να αξιολογηθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης σε αυτή την αναδυόμενη αγορά, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί πρέπει να υιοθετήσουν ευρύτερα τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Στην αγορά της δημιουργίας, η Ευρώπη ηγείται μόνο σε ένα από τα οκτώ τμήματα, τον εξοπλισμό ημιαγωγών AI. Σύμφωνα με την έκθεση της McKinsey, η γηραιά ήπειρος κατέχει μερίδιο αγοράς μικρότερο από 5% στις πρώτες ύλες, στο σχεδιασμό ημιαγωγών AI, στην κατασκευή ημιαγωγών, καθώς και στις υποδομές cloud και υπερυπολογιστών.

Μέτρα για ώθηση των επενδύσεων

Για να ωθήσει τις επενδύσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε, τον Ιανουάριο του 2024, πακέτο καινοτομίας για την τεχνητή νοημοσύνη με στόχο να στηρίξει νεοφυείς επιχειρήσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η έκθεση προτείνει την περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων, για παράδειγμα σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για τους τομείς της υγείας και της άμυνας, καθώς και προγράμματα υποστήριξης που στοχεύουν στην επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και στη διατήρηση των ταλέντων. Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι η επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας στην Ευρώπη. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επιταχύνει τη ζήτηση ενέργειας των κέντρων δεδομένων, η οποία μπορεί να φθάσει το 5% της συνολικής κατανάλωσης μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Στην Ευρώπη, η παραγωγικότητα της εργασίας έχει επιβραδυνθεί, η έρευνα της McKinsey εκτιμά ότι η Generative AI θα μπορούσε να ενισχύσει τον ετήσιο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας της Ευρώπης έως και 3% μέχρι το 2030.

Σχετικά Άρθρα