MENU

Στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού θα επενδύσει η Ελλάδα για να καταστεί προορισμός 365 ημερών το χρόνο

Στους στόχους του υπουργείου Τουρισμού συμπεριλαμβάνεται και η προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα διευκολύνει την εγκατάσταση και την καθημερινότητά τους

Στην εδραίωση της Ελλάδας ως προορισμού 365 ημερών τον χρόνο, αλλά και ενός ποιοτικού σταθμού εναλλακτικού τουρισμού στρέφεται το αρμόδιο υπουργείο ύστερα από άλλη μια χρονιά ρεκόρ που κατέδειξε πως η χώρα μας μπορεί να έχει κερδίσει το στοίχημα «του ήλιου και της θάλασσας» εδώ και δεκαετίες, αλλά έχει προοπτικές και σε άλλες μορφές τουρισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) ανέλαβε για λογαριασμό του υπουργείου Τουρισμού να «τρέξει» έναν μεγάλο διαγωνισμό μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν ψηφιακές πλατφόρμες εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης, η οποία χρηματοδοτείται με πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος, το οποίο θα παρέχει σημαντικές τουριστικές πληροφορίες με γρήγορο και απλό τρόπο, καθώς και μια σειρά χρήσιμων λειτουργιών, όπως αυτοματοποιημένες τουριστικές υπηρεσίες, αποτελεσματική αναζήτηση τουριστικών αξιοθέατων και παροχή πληροφοριών σχετικά με πραγματικές αποστάσεις, ταξίδια, ναύλους, εισιτήρια, αλλά και μητρώα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κάθε τομέα.

Το έργο ξεδιπλώνεται σε έξι «κεφάλαια», στα οποία περιλαμβάνεται η δημιουργία πλατφορμών για τον ορεινό τουρισμό, για τον αγροτουρισμό και τους γαστρονομικούς προορισμούς, τους τουριστικούς λιμένες, τον καταδυτικό και υποβρύχιο τουρισμό, τον τουρισμό ευεξίας, αλλά και την υποστήριξη των ψηφιακών νομάδων.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4,21 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και η διάρκεια της σύμβασης έχει καθοριστεί σε δέκα μήνες από την υπογραφή της.

Όσον αφορά τον τουρισμό βουνού, η ψηφιακή πλατφόρμα θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάδειξη των ορεινών περιοχών της Ελλάδας, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών. Θα περιλαμβάνει την πλήρη χαρτογράφηση και αποτύπωση τουλάχιστον είκοσι ορεινών προορισμών, που θα καλύπτουν γεωγραφικά όλη τη χώρα, από τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα, τον Όλυμπο, το ορεινό συγκρότημα της Ροδόπης, το Πήλιο και το Καρπενήσι μέχρι τον Παρνασσό, την ορεινή Αρκαδία, τον Χελμό, αλλά και τα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη στην Κρήτη.

Για την ανάδειξη του περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος των ορεινών προορισμών, θα καταγραφούν για κάθε έναν τουλάχιστον είκοσι σημεία ενδιαφέροντος που θα περιλαμβάνουν δασικούς πόρους (φυσικό περιβάλλον, φυσικά μνημεία ή/και τοπόσημα και οικοσυστήματα, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σπήλαια, καταρράκτες, ποτάμια, λίμνες, πάρκα, μονοπάτια, κ.ά.) και πολιτιστικούς πόρους (αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία ή/και τοπόσημα, τοπική αρχιτεκτονική, παραδοσιακοί οικισμοί, νεότερα μνημεία, σύγχρονες υποδομές, χώροι πολιτισμού κ.ά.).

Τα σημεία ενδιαφέροντος θα απεικονίζονται σε διαδραστικό χάρτη με δυνατότητα πλοήγησης, είτε μέσω του χάρτη είτε έξω από αυτόν, μέσω θεματικής κατηγοριοποίησης.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα περιλαμβάνει σύγχρονο Οδηγό Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στον Ορεινό Τουρισμό και θα καλύπτει, αφενός, υπηρεσίες διαμονής και εστίασης και, αφετέρου, δραστηριότητες και παρεχόμενες υπηρεσίες τουριστικού ενδιαφέροντος (πεζοπορία, ορειβασία, σκι, αναρρίχηση, ποδηλασία βουνού, ράφτινγκ και καγιάκ, παρατήρηση άγριας ζωής και φύσης κ.ά.). Στον Οδηγό θα μπορούν να εγγράφονται δωρεάν επιχειρήσεις που ασκούν σχετική δραστηριότητα, ενώ κάθε επιχείρηση θα μπορεί να δημιουργεί το δικό της προφίλ με οδηγίες που θα παρέχονται από την πλατφόρμα.

Προώθηση του αγροτουρισμού

Το δεύτερο τμήμα του διαγωνισμού για τον αγροτουρισμό θα περιλαμβάνει επίσης διαδραστικό ψηφιακό χάρτη για την αποτύπωση των συμμετεχόντων στο δίκτυο AGTIS και την προβολή του αγροτουριστικού και γαστρονομικού προϊόντος από τους συμμετέχοντες στο δίκτυο.

Αφορά μια ολοκληρωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα παροχής πληροφοριών και προβολής του προσφερόμενου προϊόντος αγροτουρισμού και γαστρονομίας και στοιχείων για τους συμμετέχοντες στο δίκτυο, με ταυτόχρονη γεωαναφερόμενη απεικόνιση (GIS, διασύνδεση γεωαναφερόμενων δεδομένων).

Ο κλάδος αποτελεί μία ισχυρή προοπτική για την Ελλάδα καθώς στα οφέλη από την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και γαστρονομικού τουρισμού περιλαμβάνονται:

· Η στήριξη της τοπικής οικονομίας. Οι επισκέπτες συνεισφέρουν άμεσα στην τοπική οικονομία με την κατανάλωση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.

· Η διατήρηση των παραδόσεων. Η επαφή των επισκεπτών με τις τοπικές παραδόσεις βοηθά στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

· Η προστασία του περιβάλλοντος. Ο αγροτουρισμός προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία των φυσικών πόρων.

· Η προώθηση τοπικών προϊόντων. Αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, τυριά, κρασιά, και τα φέρνει στο προσκήνιο διεθνώς.

· Η ενίσχυση της τοπικής γαστρονομίας. Προωθεί την τοπική κουζίνα και συντελεί στην διατήρηση και εξέλιξη των παραδοσιακών συνταγών.

· Η προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου. Οι γαστρονομικές εμπειρίες προσελκύουν τουρίστες που επιζητούν αυθεντικές και ποιοτικές εμπειρίες.

Στην πλατφόρμα για τους τουριστικούς λιμένες θα υπάρχει διαλειτουργική εφαρμογή για την καταγραφή, διαχείριση και απεικόνιση της κατάστασης του συνόλου των υποδομών του θαλάσσιου τουρισμού της χώρας με δυνατότητα ενσωμάτωσης και άλλων κατηγοριών υποδομών θαλάσσιου τουρισμού (καταδυτικός τουρισμός, πλωτές εξέδρες, υδατοδρόμια κλπ).

Στο Μητρώο θα καταχωρούνται στοιχεία, ενέργειες και πληροφορίες για όλα τα στάδια της διαδικασίας χωροθέτησης και αδειοδότησης των Τουριστικών Λιμένων, δημιουργώντας την Ταυτότητα Τουριστικού Λιμένα Έργου η οποία και θα αποτελεί την επίσημη προβολή του Τουριστικού Λιμένα στη διαδικτυακή πύλη του Υπουργείου. Επιπρόσθετα, θα έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης με άλλα μητρώα τόσο σε στάδιο ελέγχου χωροθέτησης όσο και στο στάδιο της λειτουργίας (π.χ. Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, Εθνικό Μητρώο Υποδομών, το μητρώο περιβαλλοντικής αδειοδότησης) με ταυτόχρονη παροχή πληροφοριών και διασύνδεσης με βάσεις δεδομένων.

Δυνατότητα ανάδειξης σε πανευρωπαϊκό καταδυτικό προορισμό

Αντικείμενο του τέταρτου τμήματος του διαγωνισμού είναι η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση και διασύνδεση του υποβρύχιου τουριστικού προϊόντος της χώρας με στόχο να καταστεί η Ελλάδα πανευρωπαϊκός καταδυτικός προορισμός. Πρόκειται για έναν ακόμα πολλά υποσχόμενο κλάδο ειδικά για τη χώρα μας, η οποία προσφέρει ποικιλία καταδυτικών προορισμών, από αρχαία ναυάγια και επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους μέχρι εντυπωσιακούς υφάλους και σπήλαια.

Αναφέρονται χαρακτηριστικά το Ναυάγιο της Ζακύνθου, τα εντυπωσιακά υποβρύχια τοπία της Σαντορίνης, ναυάγια από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε νησιά του Αιγαίου και πάρα πολλά άλλα καταδυτικά σημεία της νησιωτικής Ελλάδας που προσφέρουν ένα ταξίδι στην ιστορία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον καταδυτικό τουρισμό αποτελεί το μοναδικό υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου, όπου οι δύτες μπορούν να επισκεφτούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας, το οποίο περιέχει μεγάλο αριθμό αρχαίων αμφορέων.

Παράλληλα, στο μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής χώρας, υπάρχουν καταδυτικά κέντρα που προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα και υπηρεσίες που υποστηρίζουν τον καταδυτικό τουρισμό: μαθήματα καταδύσεων για αρχάριους και προχωρημένους, παροχή εξοπλισμού, οργανωμένες καταδύσεις σε διάφορες τοποθεσίες κ.λπ.

Συνολικά στην πλατφόρμα θα αποτυπωθούν τουλάχιστον 150 καταδυτικοί προορισμοί, οι οποίοι θα απεικονίζονται στον χάρτη με δυνατότητα πλοήγησης.

Η ψηφιακή πλατφόρμα υποστήριξης του τουρίστα ευεξίας θα λειτουργεί ως ένας ολοκληρωμένος κόμβος πληροφόρησης και υπηρεσιών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και ευεξίας με βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ο τουρισμός υγείας είναι ειδική μορφή παροχής τουριστικών υπηρεσιών η οποία συνδυάζει διακοπές με πρόληψη και θεραπεία σωματικών και ψυχικών-πνευματικών ασθενειών. Επιμέρους κατηγορία του τουρισμού υγείας αποτελεί και ο ιαματικός τουρισμός, αλλά και ο τουρισμός ευεξίας ο οποίος είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας που εστιάζει στην προαγωγή της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας των ταξιδιωτών.

Η Ελλάδα με τις πολυάριθμες ιαματικές πηγές, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τον τουρισμό ευεξίας. Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς ιαματικούς προορισμούς είναι τα Λουτρά Πόζαρ στην Αριδαία, που βρίσκονται σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, τα Λουτρά Αιδηψού στην Εύβοια, από τους παλαιότερους και πιο γνωστούς προορισμούς για ιαματικά λουτρά στην Ελλάδα, τα Καμένα Βούρλα στη Φθιώτιδα με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις τους, ενώ ιστορικές ιαματικές πηγές και σύγχρονες εγκαταστάσεις για θεραπεία και αναζωογόνηση διαθέτουν τα Λουτρά Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

Πέραν αυτών, δραστηριότητες ευεξίας προσφέρονται και σε κέντρα ευεξίας και θέρετρα, αλλά και ολιστικά κέντρα που προσφέρουν ολοκληρωμένα θεραπευτικά προγράμματα spa και θερμαλισμού, γιόγκα, εναλλακτικές θεραπείες κ.λπ.

Θα δημιουργηθεί και εδώ ψηφιακός διαδραστικός χάρτης που θα αποτυπώνει το σύνολο των επισκέψιμων ιαματικών πηγών και κέντρων ευεξίας, καλύπτοντας γεωγραφικά όλη τη χώρα και παρέχοντας πληροφορίες για κάθε προορισμό, όπως οι προσφερόμενες υπηρεσίες, οι εγκαταστάσεις, η προσβασιμότητα κ.λπ. Επιπλέον θα παρουσιάζεται η διασύνδεση με τοπικούς υλικούς και άυλους πόρους με ιαματικό ενδιαφέρον, όπως αρχαίες ή παραδοσιακές πρακτικές, φυτά και δάση της περιοχής κ.λπ.

Συνολικά θα αναπτυχθεί περιεχόμενο τουλάχιστον για 120 κέντρα ευεξίας και ιαματικές πηγές.

Προσέλκυση ψηφιακών νομάδων

Ξεχωριστή κατηγορία αποτελεί η πλατφόρμα που θα υποστηρίζει τους ψηφιακούς νομάδες και θα λειτουργεί ως ένας ολοκληρωμένος κόμβος πληροφόρησης και υπηρεσιών, που θα διευκολύνουν την εγκατάσταση και την καθημερινή ζωή αυτών των χρηστών, για τους οποίους οι παγκόσμιες μελέτες εκτιμούν ότι θα φτάσουν ως το 2035 το ένα δισεκατομμύριο.

Οι ψηφιακοί νομάδες αποτελούν πολίτες του κόσμου που θέλουν να γνωρίσουν άλλες κουλτούρες, αναζητούν νέες εμπειρίες και καλύτερο επίπεδο ζωής, με την πλειονότητα να ανήκει στη γενιά των Millennials, και να ασχολούνται με τεχνολογικά επαγγέλματα.

Η Ελλάδα θεωρείται ιδανικός προορισμός προσφέροντας έναν μοναδικό συνδυασμό ιστορίας, πολιτισμού, φυσικής ομορφιάς και ευνοϊκού κλίματος. Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν περιοχές στη χώρα μας που διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για να εργάζονται απομακρυσμένα. Δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αλλά επίσης πολύ δημοφιλείς είναι η Μαγνησία, ιδιαίτερα ο Βόλος και το Πήλιο, η Κρήτη (κυρίως τα Χανιά και το Ρέθυμνο), η Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, η Σύρος, η Λέσβος, η Ρόδος, η Εύβοια και η Νάξος.

Το περιεχόμενο της πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου, θα αφορά 20 προορισμούς (νησιωτικούς και ηπειρωτικούς) για ψηφιακούς νομάδες και θα αναπτυχθεί σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Θα παρέχει πληροφορίες για τη διευκόλυνση και την ενίσχυση της εργασίας και της καθημερινότητάς τους και θα αφορά κυρίως την υποστήριξη του ταξιδιού τους, την πληροφόρηση και εκπαίδευσή τους, τη δικτύωση, την κοινωνική και ψυχαγωγική υποστήριξη κ.λπ.

Το υποσύστημα υποστήριξης αρχικής εγκατάστασης θα περιλαμβάνει έναν πλήρη οδηγό διαθέσιμων κατοικιών αλλά και co-living χώρων κατάλληλων για ψηφιακούς νομάδες, όπως επιχειρήσεις βραχυπρόθεσμων / μεσοπρόθεσμων ενοικιάσεων και μεσιτικά γραφεία κλπ.

Επιπλέον, θα υπάρχει ξεχωριστός επαγγελματικός κατάλογος επιχειρήσεων και επαγγελματιών για εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των νομάδων. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει αξιολογήσεις και σχόλια από άλλους ψηφιακούς νομάδες για την περιοχή, συνεισφέροντας και περιεχόμενο όπως φωτογραφίες κλπ.

Επιπλέον θα υλοποιηθεί υποσύστημα που θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με την εργασία και την καθημερινότητα στον προορισμό, όπως:

· Πληροφορίες για Δημόσιες και Τοπικές Υπηρεσίες που καλύπτουν νομικά, φορολογικά και εργασιακά θέματα (καθοδήγηση για τις βίζες, τις άδειες εργασίας κ.λπ.), θέματα υγείας και ασφάλειας κ.λπ.

· Οδηγό του προορισμού. Παρουσίαση του προορισμού με αναλυτικές πληροφορίες για τα αξιοθέατα, την ιστορία και την κουλτούρα.

· Επιχειρηματικό οδηγό. Προβολή των επιχειρήσεων του προορισμού που καλύπτουν ανάγκες των ψηφιακών νομάδων, όπως χώροι εργασίας Coworking Spaces, καφέ φιλικά προς την εργασία, γυμναστήρια, στούντιο γιόγκα κ.ά.

· Πληροφορίες για τοπικά Μέσα Μεταφοράς, ενοικίαση αυτοκινήτου

Σχετικά Άρθρα