MENU

Ψηφιακό άλμα για τη Δικαιοσύνη με τρία νέα συστήματα ΑΙ

Από την αναζήτηση διερμηνέα, στη real-time μετάφραση με ένα κλικ

Μια μεγάλη ψηφιακή τομή στον χώρο της Δικαιοσύνης φέρνει η συνεργασία των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την αξιοποίηση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) για την αυτόματη μετάφραση δικαστικών εγγράφων, τη διερμηνεία και καταγραφή καταθέσεων αλλοδαπών μαρτύρων, καθώς και τη μετατροπή του προφορικού λόγου σε επεξεργάσιμο κείμενο.

Το έργο χρηματοδοτείται και υλοποιείται μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας.

Οι τρεις πυλώνες του έργου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα αναπτυχθούν τρία επιμέρους συστήματα:

  • Σύστημα αυτόματης μετάφρασης δικαστικών εγγράφων, που θα καλύπτει τα εξής γλωσσικά ζεύγη:
    • Ελληνικά προς: Αγγλικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Αραβικά
    • Από: Αγγλικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Αραβικά προς Ελληνικά
      Το σύστημα θα βασίζεται σε ανοιχτές τεχνολογίες OCR (Optical Character Recognition) και μεγάλα γλωσσικά μοντέλα μετάφρασης (LLMs).
  • Σύστημα διερμηνείας και καταγραφής καταθέσεων αλλοδαπών μαρτύρων, που θα λειτουργεί σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, μεταγράφοντας την ομιλία σε γραπτό ελληνικό λόγο από τις γλώσσες Αγγλικά, Ιταλικά, Κινέζικα και Αραβικά.
  • Σύστημα καταγραφής και μετατροπής του προφορικού λόγου σε κείμενο κατά τη διάρκεια δικαστικών διαδικασιών όπως:
    • ακροαματικές διαδικασίες
    • εξετάσεις μαρτύρων
    • απολογίες κατηγορουμένων
    • εξηγήσεις υπόπτων
    • συνεδριάσεις δικαστικών συμβουλίων
      Το σύστημα θα επιτρέπει επίσης τη μετατροπή ήδη καταγεγραμμένων ηχητικών αρχείων σε επεξεργάσιμο κείμενο.

Τεχνητή Νοημοσύνη με στόχο τη Δικαιοσύνη χωρίς καθυστερήσεις

Μέχρι σήμερα, οι ανάγκες για μετάφραση χιλιάδων σελίδων και η εύρεση μεταφραστών/διερμηνέων σε δύσκολες γλώσσες προκαλούσαν σημαντικές καθυστερήσεις και επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Το νέο έργο φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει δραστικά αυτά τα προβλήματα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης επισήμανε ότι η χρήση προηγμένων τεχνολογιών αποτελεί μια καθοριστική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ προάγει και την προστασία των ατομικών ελευθεριών και των προσωπικών δεδομένων.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με το ΕΔΥΤΕ και την αξιοποίηση των ΤΠΕ για τη μεταμόρφωση ενός κρίσιμου θεσμικού πυλώνα, όπως είναι η Δικαιοσύνη.

Σχετικά Άρθρα