Αποφασισμένη να …ανέβει εγκαίρως στο τρένο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) είναι η Ελλάδα, η οποία ύστερα από τη διεθνή αναγνώριση της εφαρμογής αυτών των λύσεων στη λειτουργία του Κτηματολογίου, βάζει στόχο να αυξήσει τη χρήση της και στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα.
Στην κατεύθυνση αυτή η Κοινωνία της Πληροφορίας για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ήδη προκηρύξει έναν φιλόδοξο διαγωνισμό για συμφωνία – πλαίσιο με προϋπολογισμό – μαμούθ που ξεπερνά τα 47 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και στόχο να αξιοποιηθούν τεχνολογίες ΤΝ σε σημαντικούς τομείς του δημοσίου και συγκεκριμένα:
Στόχος είναι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς, όπως επισημαίνεται και στο κείμενο της διακήρυξης, ενώ ο ιδιωτικός τομέας κάνει άλματα προσπαθώντας να κατανοήσει, προσαρμοστεί και τελικά παρακολουθήσει τη διαρκή εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, στον δημόσιο τομέα εμφανίζονται σημαντικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως για παράδειγμα το ασαφές κανονιστικό πλαίσιο και η έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένων στελεχών.
Αποφασισμένο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα, όμως το υπουργείο φαίνεται ότι εντοπίζει αρκετές αξιόλογες περιπτώσεις σε διάφορες θεματικές περιοχές της δημόσιας διοίκησης, όπου η στοχευμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να παράγει αξία. Με το σκεπτικό αυτό το υπουργείο προτίθεται να προμηθευτεί για τους φορείς του δημοσίου τομέα, υπηρεσίες ανάλυσης, σχεδιασμού και υλοποίησης εφαρμογών και λύσεων που βασίζονται σε τεχνολογίες ΑΙ. Οι υπηρεσίες στοχεύουν στη βελτίωση συγκεκριμένων λειτουργιών του δημόσιου τομέα, δίνοντας προτεραιότητα στις περιπτώσεις εκείνες όπου η χρήση τεχνολογίας ΑΙ προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι πιο παραδοσιακών προσεγγίσεων και τεχνικών.
Ετσι, το αντικείμενο του έργου συνίσταται στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σχεδιασμού και υλοποίησης λύσεων που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να ψηφιοποιήσουν, αυτοματοποιήσουν ή να παράσχουν αναβαθμισμένη λειτουργικότητα / βελτιωμένη εμπειρία σε λειτουργίες, διαδικασίες ή συναλλαγές της δημόσιας διοίκησης, οι οποίες μπορεί να εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα περιοχών ενδιαφέροντος.
Το έργο χρηματοδοτείται από το “Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025” και έχει ορίζοντα υλοποίησης τα τέσσερα χρόνια. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί το επόμενο στοίχημα με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου να πρωταγωνιστεί ήδη στην αξιοποίησή της. Οπως επισημάνθηκε και στη σύνοδο του Παρισιού, η Microsoft ανέδειξε το σύστημα ΑΙ του Κτηματολογίου ως διεθνές case study καθώς μέσω της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών ΤΝ πέτυχε:
Από τον Σεπτέμβριο του 2024, η παραγωγικότητα έχει υπερδιπλασιαστεί, ξεπερνώντας τον Φεβρουάριο τις 13.500 πράξεις ανά εβδομάδα, ενώ πριν την εφαρμογή του συστήματος ΤΝ ο Μ.Ο των νομικών ελέγχων ανά εβδομάδα ήταν στους 5.562. Παράλληλα, ο χρόνος διεκπεραίωσης μειώθηκε έως και 90% – από 1-2 ώρες σε μόλις 10 λεπτά – ενώ το κόστος έχει περιοριστεί κατά 99%, από 15 ευρώ σε μόλις 0,11 ευρώ. Η δραστική αυτή επιτάχυνση των ελέγχων και η μείωση του λειτουργικού κόστους οδηγούν σε αποτελεσματική εκκαθάριση των συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων προηγούμενων ετών.
Την ίδια στιγμή ο ψηφιακός βοηθός, «mAigov», η πρώτη μεγάλης κλίμακας εφαρμογή ΤΝ για το ελληνικό Δημόσιο, μετρά ήδη περισσότερους από 1.6 εκατ. διαλόγους με τους πολίτες, κάτι που ισοδυναμεί με λιγότερα τηλέφωνα, email, αποστολές εγγράφων, αναμονή σε ουρές σε κάποια δημόσια υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει στη μεγαλύτερη εξοικείωση του μέσου πολίτη με το gov.gr.