Η Meta ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο έργο για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου στον κόσμο, με στόχο τη σύνδεση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας και άλλων περιοχών.
Το Project Waterworth περιλαμβάνει ένα καλώδιο μήκους 50.000 χιλιομέτρων (31.000 μιλίων), το οποίο υπερβαίνει την περιφέρεια της Γης.
Σύμφωνα με τη Meta, το καλώδιο θα είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα που θα χρησιμοποιεί ένα σύστημα 24 ζευγών οπτικών ινών, παρέχοντας υψηλότερη χωρητικότητα σε σχέση με τα συνηθισμένα νέα καλώδια, τα οποία διαθέτουν 8 έως 16 ζεύγη.
Η εταιρεία, που κατέχει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, τονίζει πως το Project Waterworth θα ενισχύσει την ψηφιακή συνδεσιμότητα, θα προωθήσει την οικονομική συνεργασία και θα συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη των περιοχών που θα καλύψει, όπως αναμεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Στην Ινδία, όπου ήδη παρατηρούμε σημαντική ανάπτυξη και επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές, το Waterworth θα επιταχύνει αυτή την πρόοδο και θα υποστηρίξει τα φιλόδοξα σχέδια της χώρας για την ψηφιακή της οικονομία», αναφέρει η Meta σε σχετική ανάρτησή της.
Η εταιρεία υπενθυμίζει πως, την τελευταία δεκαετία, έχει συνεργαστεί με διάφορους εταίρους για την ανάπτυξη πάνω από 20 υποθαλάσσιων καλωδίων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενίσχυση της παγκόσμιας ψηφιακής συνδεσιμότητας.
Τα υποθαλάσσια καλώδια μεταφέρουν πάνω από το 95% της παγκόσμιας κίνησης του διαδικτύου, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα σε επιθέσεις, ατυχήματα ή γεωπολιτικές εντάσεις.
Τον Ιανουάριο, το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την επιτήρηση των πλοίων στη Βαλτική Θάλασσα, μετά από ζημιές που υπέστησαν κρίσιμα υποθαλάσσια καλώδια το περασμένο έτος.
Ανησυχίες έχουν εκφραστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου περίπου 60 καλώδια μεταφέρουν το 99% των δεδομένων σύνδεσής του με τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόσφατα, κοινοβουλευτική επιτροπή ζήτησε αξιολόγηση της ανθεκτικότητας της χώρας σε περίπτωση μεγάλης και παρατεταμένης διακοπής.
Η Meta διευκρινίζει πως το καλώδιο θα τοποθετηθεί σε βάθος έως 7.000 μέτρων και θα χρησιμοποιήσει τεχνικές ενισχυμένης ταφής σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως τα ρηχά παράκτια ύδατα, ώστε να αποφευχθούν ζημιές από άγκυρες πλοίων ή άλλους κινδύνους.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι η Meta θα τερματίσει τον επαγγελματικό έλεγχο περιεχομένου στο Facebook και το Instagram, μειώνοντας δραστικά τη λογοκρισία.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις.