MENU

Προ των πυλών το σχέδιο νόμου για την πράξη “Data Governance Act” και η υλοποίηση της πρότασης για το “AI Factory”

Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιοποίηση του Δημοσίου οι κεντρικοί άξονες στην ατζέντα Παπαστεργίου

Στην καρδιά της τεχνολογικής μετάβασης και του ψηφιακού μέλλοντος για την Ελλάδα βρέθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο 4ο Φόρουμ Καινοτομίας με τίτλο «Η καινοτομία πυλώνας της τεχνολογικής μετάβασης», που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν τη ψηφιοποίηση του Δημοσίου, τη στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη και τις πρωτοβουλίες που ενισχύουν την καινοτομία στη χώρα, δίνοντας έμφαση σε δύο βασικές προτάσεις: τη δημιουργία του “AI Factory” στην Ελλάδα και την ενσωμάτωση της νομοθεσίας για τη διακυβέρνηση των δεδομένων.

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ψηφιοποίησης. Πάνω από 2.000 ψηφιακές υπηρεσίες είναι ήδη διαθέσιμες για πολίτες και επιχειρήσεις, με τις επιδόσεις της χώρας σε διεθνείς ψηφιακούς δείκτες να ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην ατζέντα του υπουργείου βρίσκεται και η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής πράξης “Data Governance Act”, η οποία στοχεύει στην ηθική και υπεύθυνη αξιοποίηση των δεδομένων.

Η πρόταση για το “AI Factory” στην Ελλάδα

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της ομιλίας ήταν η πρόταση για τη δημιουργία ενός “AI Factory” στην Ελλάδα, μιας πλατφόρμας που θα εστιάζει στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI), χρησιμοποιώντας δημόσια δεδομένα για να προσφέρει λύσεις σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον και η εκπαίδευση.

Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε την ανάγκη δημιουργίας ανοιχτών ευρωπαϊκών γλωσσικών μοντέλων που θα προστατεύουν τη γλωσσική πολυμορφία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Η συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και την προώθηση του ψηφιακού μέλλοντος της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση νέων ταλέντων και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Η στρατηγική του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιλαμβάνει αυτή τη συνεργασία ως κλειδί για την επιτάχυνση της μετάβασης σε καινοτόμες τεχνολογίες και τη στήριξη του επιχειρηματικού τομέα. Στην ίδια κατεύθυνση, ο καθηγητής Αλέξανδρος Κρητικός πρότεινε τη στοχευμένη ενίσχυση των ερευνητικών κέντρων, τη δημιουργία εξωστρεφών προϊόντων και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δημοσίου.

Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζεται ως καταλύτης για τη βιομηχανική επανάσταση, με εκπροσώπους κορυφαίων εταιρειών όπως η Siemens, ο Όμιλος OTE και η Bosch να συμφωνούν πως η επένδυση στην AI είναι ζωτικής σημασίας για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγικότητας στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα