Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο για τις ευρυζωνικές συνδέσεις, την Πράξη για τις Υποδομές Gigabit (GIA), η οποία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ανάπτυξης δικτύων υψηλής χωρητικότητας και στη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.
Οι Ευρωβουλευτές ενέκριναν την GIA κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα, με 594 ψήφους υπέρ έναντι 7 ψήφων κατά.
Η νέα πράξη είναι ο μεγαλύτερος φάκελος για τις τηλεπικοινωνίες κατά την τρέχουσα θητεία του ΕΚ 2019-2024. Η ιδέα μιας «Πράξης για τις τηλεπικοινωνίες», που καταγρλαφηκε ως «Πράξη για τα ψηφιακά δίκτυα» από τον Επίτροπο για την ενιαία αγορά Thierry Breton, αναβλήθηκε για την επόμενη θητεία, ενώ η πρωτοβουλία «ο αποστολέας πληρώνει» δεν υλοποιήθηκε τελικά.
Κατά τη διαδικασία νομικο-γλωσσικού ελέγχου από τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η προθεσμία για την έναρξη ισχύος του κειμένου μεταβλήθηκε από 20 ημέρες σε τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.
Η τροποποίηση αυτή προστέθηκε για να αποφευχθεί νομοθετικό κενό. Το ανώτατο όριο τιμών για ρυθμιζόμενες ενδοενωσιακές επικοινωνίες, που είχε οριστεί έως τις 14 Μαΐου, θα μπορούσε να έχει λήξει, καθώς η επίσημη έγκριση του κειμένου από το Συμβούλιο της ΕΕ θα γίνει στις 29 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας.
«Η GIA αλλάζει τα δεδομένα […] καθιστά την ανάπτυξη δικτύων διαδικτύου υπερταχείας πολύ φθηνότερη, ευκολότερη και ταχύτερη», δήλωσε στο Euractiv ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής του Renew Alin Mituța, και εισηγητής του κειμένου.
Περισσότερη εναρμόνιση
Η GIA αναθεωρεί την οδηγία του 2014 για τη μείωση του ευρυζωνικού κόστους και αποσκοπεί στην υποστήριξη της επίτευξης των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας της ΕΕ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι περιλαμβάνουν τη σύνδεση του 100% των πολιτών της ΕΕ σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, δηλαδή διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας με οπτικές ίνες και 5G έως το 2030.
Για τον σκοπό αυτό, οι κανόνες GIA αποσκοπούν στο να ωθήσουν τις εθνικές αρχές να επιταχύνουν τη χορήγηση αδειών και δικαιωμάτων διέλευσης, όταν οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς επιθυμούν να αναπτύξουν νέες υποδομές.
Μέρος της καινοτομίας και της ισχύος της GIA έγκειται στην αλλαγή του τύπου της νομοθεσίας – από οδηγία σε κανονισμό, εναρμονίζοντας τις εθνικές διοικητικές διαδικασίες και τις διαδικασίες χορήγησης αδειών αυτόματα σχεδόν σε αντίθεση με την προηγούμενη οδηγία που απαιτούσε ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο.
Ωστόσο, το κείμενο ενοποιεί αυτές τις διαδικασίες σε όλο το μπλοκ στο ελάχιστο, παρόμοια με το συμβιβαστικό κείμενο.
Η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ, άσκησε πιέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αυτόν τον κανόνα «ελάχιστης εναρμόνισης», υποστηρίζοντας ότι ορισμένες διαδικασίες αντίκεινται στην εθνική νομοθεσία τους περί ιδιοκτησίας.
Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε ένας σύνθετος μηχανισμός για την εναρμόνιση της χορήγησης αδειών και δικαιωμάτων διέλευσης, δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τους νέους κανόνες σε επίπεδο ΕΕ στο εθνικό τους πλαίσιο.
Μείωση τιμής
Η GIA καθορίζει ένα λεπτομερές πρόγραμμα για τη μείωση των τιμών που πληρώνουν οι καταναλωτές εντός της ΕΕ έως το 2029.
Με τον κανονισμό περιαγωγής καταργήθηκαν οι πρόσθετες χρεώσεις για τα μηνύματα κειμένου (SMS), τις κλήσεις και την περιήγηση στο διαδίκτυο εντός της ΕΕ όταν οι καταναλωτές ταξιδεύουν στο εξωτερικό το 2017. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πρόσθετες χρεώσεις όταν στέλνουν ένα SMS (0,06 ευρώ/κειμένου) ή μια κλήση (0,19 ευρώ/λεπτό) από τη χώρα τους σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Η GIA στοχεύει στην κατάργηση αυτών των τελών έως το 2029. Επιπλέον, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις λιανικές τιμές τους έως το 2025.
Τα τέλη αυτά ρυθμίζονται στην ΕΕ και λήγουν στις 14 Μαΐου. Για να αποφευχθεί τυχόν νομοθετικό κενό, το οποίο θα επέτρεπε στους φορείς εκμετάλλευσης να αυξήσουν ή να μειώσουν τις τιμές τους, η έναρξη ισχύος της GIA τροποποιήθηκε σε τρεις ημέρες αντί για 20 ημέρες μετά τη δημοσίευση του κειμένου στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.
«Με τον τερματισμό των πρόσθετων τελών για τις κλήσεις εντός της ΕΕ δημιουργήσαμε ουσιαστικά ένα Σένγκεν για τις επικοινωνίες της ΕΕ», κατέληξε ο Mituța.