MENU

Νέες ποικιλίες λαχανικών, ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

Με τη χρήση αλγορίθμου μπορεί να ανιχνευθεί κατά πόσο ένα φυτό μπορεί να αντέξει στις μεταβολές του καιρού

Η Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρατεύεται, ώστε να βοηθήσει τις καλλιέργειες σε μία προσπάθεια να αναπτυχθούν πιο ανθεκτικά λαχανικά, τη στιγμή που παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας και πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρούνται όλο και πιο συχνά.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται μοντέλα μηχανικής μάθησης, για να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η παραγωγή και να δημιουργηθούν νέες και ανθεκτικές καλλιέργειες στις υψηλές θερμοκρασίες.

Η διαφορά με την παραδοσιακή καλλιέργεια

Στη μέχρι σήμερα γνωστή σε όλους μας γεωργία, ο παραγωγός θα χρειαστεί να βρει το κατάλληλο φυτό με το χαρακτηριστικό της ανθεκτικότητας στην ξηρασία, θα πρέπει να παρακολουθήσει την απόδοσή του όταν προχωρήσει στη σπορά και στη συνέχεια να παρακολουθήσει την ανάπτυξή του. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες, λοιπόν, να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Avalo, από την άλλη, με τη χρήση αλγορίθμου μπορεί να προσπεράσει αυτά τα στάδια, ανιχνεύοντας κατά πόσο θα είναι ικανό να αντέξει στην ξηρασία και τα παράσιτα.

Όπως αναφέρει στο δίκτυο CNN ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρίας, Mariano Alvarez, τα φυτά διασταυρώνονται με συμβατικό τρόπο, αλλά ο αλγόριθμος μπορεί να προβλέψει την απόδοση ενός σπόρου χωρίς να χρειάζεται να μεγαλώσει, με αποτέλεσμα η διαδικασία να επιταχύνεται έως και 70%.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Avalo, την εταιρεία που εισάγει αυτή την καινοτομία, «Oι λύσεις ξεκινούν από τον σπόρο. Και όταν έχουμε τη δυνατότητα να εξελίσσουμε γρήγορα και οικονομικά οποιαδήποτε καλλιέργεια, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου ο αγροτικός τομέας δεν θα έχει μειονεκτήματα. Όπου οι σκληρά εργαζόμενοι αγρότες δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν για τις συνέπειες στο επόμενο στάδιο. Έναν κόσμο όπου η καλλιέργεια τροφίμων θα βελτιώνει τα οικοσυστήματα, αντί να τα επιβαρύνει. Έτσι το κάνει η φύση εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Με καλύτερες καλλιέργειες, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς».

Τα προϊόντα που βρίσκονται στο επίκεντρο

Ανάμεσα στα προϊόντα που αναπτύσσονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, συγκαταλέγονται τα μπρόκολα, τα οποία όπως τονίζει η εταιρία μπορούν να ωριμάσουν σε διάστημα 37 ημερώνβελτιώνοντας το περιθώριο κέρδους των γεωργών και την αποδοτικότητα.

Όπως εξηγεί στο αμερικανικό δίκτυο ο CEO της εταιρίας, Brendan Collins, το πλήρως βρώσιμο μπρόκολο που δημιουργήθηκε είναι ένα υβρίδιο συμβατικού μπρόκολου και κινέζικου λάχανου (gai lan), με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, αφού μόλις το 20% της συνολικής βιομάζας μιας ολόκληρης καλλιέργειας μπρόκολου καταναλώνεται συνήθως.

Για να δώσει τη δυνατότητα στην τεχνητή νοημοσύνη να αναγνωρίσει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά, η εταιρία παρήγαγε πολλές ποικιλίες μπρόκολου και τελικά έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο προϊόν θα είναι έτοιμο το 2026, με τους αρμοδίους να αναφέρουν, ότι θα χρειαστούν τρία χρόνια για να βγει στην αγορά, διάστημα που αντιστοιχεί στο μισό χρόνο από μία συμβατική νέα ποικιλία μπρόκολου.

Επιπλέον, για την καλλιέργειά του θα δαπανηθούν λιγότερη ενέργεια και λιπάσματα, αλλά η εμφάνισή του και τα φύλλα του θα είναι ίδια με το «κλασικό» λαχανικό.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα προϊόντα της καλλιέργειας 2.0 βρίσκονται το ζαχαροκάλαμο, για το οποίο εργάζονται ώστε να βελτιώσουν την παραγωγή του δίχως αυτή να επιδρά αρνητικά στην υγεία του οικοσυστήματος, η ντομάτα για την οποία μελετάται η ανάπτυξη πιο ανθεκτικής στην αυξημένη θερμοκρασία ποικιλίας, το βαμβάκι σχετικά με το οποίο αναπτύσσεται ποικιλία που χρειάζεται λιγότερο νερό, λιπάσματα και παρασιτοκτόνα και με περιορισμένο αποτύπωμα άνθρακα, ενώ αναφορικά με το ταραξάκο η Avalo βρήκε τρόπο να παράξει καουτσούκ από αυτό χωρίς τις επιπτώσεις της αποψίλωσης και της καταναγκαστικής εργασίας.

Σχετικά Άρθρα