MENU

Η Ελλάδα αποκτά το πρώτο AI εργοστάσιο με όνομα «Pharos» – Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

Με την υποστήριξη του υπερυπολογιστή "DAEDALUS", η χώρα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη

Ως μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που επιλέχθηκαν για τη δημιουργία εργοστασίων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ factories) αναδείχθηκε η Ελλάδα σύμφωνα με ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα (10/12) το μεσημέρι, με την έναρξη του έργου να έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το “Pharos”, το πρώτο εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, που θα υποστηρίζεται από κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση και θα αποτελέσει έναν καταλυτικό παράγοντα για την καινοτομία και την τεχνολογική ηγεσία της χώρας στην Ευρώπη.

Το έργο αυτό αναδεικνύει τη στρατηγική δέσμευση της Ελλάδας για την προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας και για την καθιέρωσή της ως παγκόσμιου προορισμού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Πώς θα λειτουργεί το “Pharos”

Το “Pharos” θα λειτουργήσει ως ένας κόμβος για την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο την ενίσχυση τομέων όπως η υγεία, η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, και κυρίως ο πολιτισμός και η γλώσσα, τομείς που συνδέονται άμεσα με τις εθνικές προτεραιότητες της χώρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την υποστήριξη του υπερυπολογιστή “DAEDALUS”, το εργοστάσιο θα προσφέρει ένα πλήρες οικοσύστημα για την ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, παρέχοντας αναβάθμιση δεξιοτήτων για το ανθρώπινο δυναμικό και προηγμένους υπολογιστικούς πόρους. Επιπλέον, το Pharos θα προσφέρει καθοδήγηση σε θέματα επιχειρηματικότητας, ηθικής και συμμόρφωσης, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της τεχνολογίας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Pharos θα αποτελέσει έναν κόμβο έρευνας και γνώσης για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, καθιστώντας την Ελλάδα έναν τεχνολογικό πόλο στην περιοχή της Ευρώπης και όχι μόνο. Για την επιτυχία αυτής της εθνικής πρωτοβουλίας, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στις ηγεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του ΕΔΥΤΕ, καθώς και στους καταξιωμένους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους όπως ο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Ερευνητικό Κέντρο “ΑΘΗΝΑ”, οι οποίοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανοίγει νέους δρόμους για τους Έλληνες ερευνητές, το ελληνικό Δημόσιο και το επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, δημιουργώντας έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα στην τεχνολογική πρόοδο που αντανακλά την παράδοση και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Σχετικά Άρθρα