Ειδικοί που εργάζονται γύρω από την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, κρούουν το καμπανάκι για ορισμένα επαγγέλματα και την… επιβίωσή τους.
Συγκεκριμένα το 56% των επιστημόνων θεωρεί ότι σε βάθος 20ετίας κάποιες δουλειές θα αντικατασταθούν σε τόσο μεγάλο βαθμό από τη ραγδαία άνοδο της τεχνολογίας, σε σημείο να φτάσουν στον αφανισμό.
Το αρχικό τους συμπέρασμα έρχεται βέβαια σε αντιδιαστολή με όλα τα παραπάνω, αφού ισχυρίζονται ότι η ΑΙ θα δημιουργήσει αρκετές νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο κάποιες εκ των παρακάτω θέσεων κινδυνεύουν σοβαρά:
Και μάλιστα οι ίδιοι οι εργάτες σε άλλη ξεχωριστή έρευνα έχουν την ίδια άποψη, με εξαίρεση τους οδηγούς φορτηγών.
Οι απόψεις των ειδικών αλλά και του κοινού ως φορείς βελτίωσης της τεχνητής νοημοσύνης
Οι έρευνες δείχνουν για πολλά επαγγέλματα, ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χαθούν, οπότε θα χαθεί σε μεγάλο βαθμό και η ανθρώπινη επαφή. Οι περισσότεροι ωστόσο συμφωνούν στο ότι θα βελτιωθεί η επιστήμη, η υγεία, η εγκυρότητα των ειδήσεων, ενώ θεωρούν επίσης, ότι όλα τα κράτη θα γνωρίσουν αναβαθμίσεις.
Είναι σημαντικό να τηρηθεί μια απόσταση και να γίνουν αποδεκτές όλες οι απόψεις και τα σκεπτικά, όπως τονίζουν οι επιστήμονες. Η τεχνολογία είναι για να μας εξυπηρετεί και όχι για να μας αντικαταστήσει, τονίζουν.
Πώς αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις τα δυο φύλα;
Οι ειδικοί που εργάζονται σε κολέγια και πανεπιστήμια είναι πιο δύσπιστοι ότι οι εταιρείες αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη υπεύθυνα, σε σύγκριση με ειδικούς που εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες.
Ακόμα πιο δύσπιστος όμως είναι ο γυναικείος πληθυσμός και το χάσμα μεταξύ των φύλων είναι ακόμη πιο έντονο μεταξύ των ειδικών που εργάζονται με την τεχνολογία.
Μεταξύ των δυο φύλων, στο ερώτημα, αν ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης έχει και θετικά να προσφέρει, οι ψήφοι των ανδρών ανήλθαν στο 64%, ενώ αυτές των γυναικών στο 36%. Επίσης όσον αφορά στον ενθουσιασμό, το 53% των ανδρών δήλωσε ανυπόμονο έναντι 30% του γυναικείου φύλου, ενώ στο πραγματικό όφελος από την τεχνολογία, το 81% των ανδρών ήταν θετικό, ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό ανήλθε σε 64%.
«Βλέπουμε ότι ορισμένες από αυτές τις μεγάλες διαφορές εμφανίστηκαν στον πληθυσμό που βρίσκεται πιο κοντά στην ίδια την τεχνολογία AI, είτε μελετούν είτε εργάζονται με αυτήν» τονίζουν οι ειδικοί.
Εν τω μεταξύ, ένα χάσμα μεταξύ των φύλων όπου οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε θέσεις εργασίας τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η τεχνολογία.
«Είναι απολύτως σημαντικό οι άνθρωποι που χειρίζονται την τεχνητή νοημοσύνη να είναι αντιπροσωπευτικοί του πληθυσμού στο σύνολό του» καταλήγουν.