MENU

Δ. Παπαστεργίου: Αρχές του 2026 έτοιμος ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος

Το εργοστάσιο AI Pharos φέρνει εκδημοκρατισμό της τεχνητής νοημοσύνης με εφαρμογές σε υγεία, κλιματική κρίση και έρευνα

Έτοιμος μέχρι τις αρχές του 2026 αναμένεται να είναι ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης Pharos, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου σήμερα (11/12) στο Emerging Tech Forum που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA) στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Ο Δαίδαλος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων, ενώ το Pharos θα λειτουργεί ως ένας πολυχώρος συνδυασμού γνώσης, δεδομένων και υπολογιστικής ισχύος, με στόχο την επίλυση καθημερινών προβλημάτων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα δύο έργα θα προωθήσουν την καινοτομία σε τομείς όπως η υγεία, η πρόγνωση φυσικών φαινομένων, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και η ανάπτυξη ψηφιακών μοντέλων για τη μελέτη ιατρικών, φιλοσοφικών και αρχαιολογικών κειμένων. Παράλληλα, η χρήση των υπερυπολογιστικών υποδομών αναμένεται να εδραιώσει τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη.

Για την υποστήριξη αυτών των έργων, προβλέπεται η εκπαίδευση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού μέσω επανακατάρτισης του υπάρχοντος προσωπικού και η εισαγωγή νέων προγραμμάτων σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες του Pharos

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε τη σημασία του Δαίδαλου, αναφέροντας ότι η έγκαιρη έναρξή του δεν αποτελεί μόνο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά μια επιτακτική ανάγκη για την τεχνολογική πρόοδο της χώρας. Επεσήμανε επίσης ότι το έργο θα δώσει την ευκαιρία για εκπαίδευση, δοκιμές συστημάτων και επίλυση προβλημάτων πριν την έναρξη πλήρους λειτουργίας.

Σχετικά με το εργοστάσιο Pharos, τόνισε πως στόχος του είναι να φέρει την τεχνητή νοημοσύνη πιο κοντά στην κοινωνία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα αποτελέσει «έναν κοινό τόπο που θα συνδυάζει γνώση, δεδομένα και υπολογιστική ισχύ». Ο Υπουργός υπογράμμισε, επίσης, πως η Ελλάδα κινείται προς την καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επιδιώκοντας την εξωστρέφεια και την ενίσχυση της σχέσης της κοινωνίας με την τεχνητή νοημοσύνη.

Όσον αφορά τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες:

1. Ιατρική έρευνα και ανάπτυξη: Η χρήση των δεδομένων για την προώθηση της ιατρικής έρευνας και την ψηφιοποίηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου σελίδων ιατρικών δεδομένων.

2. Ανάπτυξη ψηφιακών μοντέλων: Δημιουργία εργαλείων για την ανάλυση φιλοσοφικών και αρχαιολογικών κειμένων, καθώς και αρχαίων ελληνικών.

3. Πρόγνωση φυσικών φαινομένων: Χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ολοκληρώνοντας, ο Υπουργός ανέδειξε τη σημασία της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό. Τόνισε ότι απαιτείται επανακατάρτιση του υπάρχοντος προσωπικού σε συνεργασία με τη HETiA, ενώ νέα στοχευμένα προγράμματα σπουδών θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια, με στόχο την οικοδόμηση της επόμενης τεχνολογικής γενιάς.

Σχετικά Άρθρα