MENU

CADMUS: Οδικός χάρτης για την ενίσχυση των δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη

Συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ολλανδίας και Κροατίας για την κατάρτιση νέων επαγγελματιών στον τομέα του cyber security

Με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ, το έργο «CADMUS» έλαβε επίσημη εκκίνηση την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή των ηγετικών στελεχών της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ), του Διοικητή Μιχαήλ Μπλέτσα και της Υποδιοικήτριας Αντιγόνης Γιαννακάκη.

Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο σε ποσοστό 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και την Ψηφιακή Ανάπτυξη (HADEA), και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Το έργο «CADMUS» είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη (Digital Europe Programme – DEP), το οποίο υποστηρίζει δράσεις για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων στην ΕΕ. Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και οι συνεργαζόμενοι φορείς από Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία και Κροατία θα αναλάβουν από κοινού να υλοποιήσουν το έργο.

Με διάρκεια 36 μηνών, το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση των δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες, στοχεύοντας στην εκπαίδευση στελεχών δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικών, εκπαιδευτών, αλλά και εργαζομένων σε ΜΜΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ΕΕ απέναντι στις συνεχώς εξελισσόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο, αναπτύσσοντας καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης και προσεγγίσεις που θα προσφέρουν απτές λύσεις στο ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό.

Βασικά στοιχεία και παρεμβάσεις του «CADMUS»

Το έργο περιλαμβάνει διαδραστικές πλατφόρμες προσομοίωσης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ενώ θα διοργανωθούν καινοτόμα hackathons και bootcamps για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Οι εκπαιδευτικοί και οι επαγγελματίες του τομέα θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης με στόχο τη συνεχιζόμενη βελτίωση των δεξιοτήτων τους.

Οι ευρωπαϊκοί φορείς που συμμετέχουν στο έργο, σε συνεργασία με την ΕΑΚ, θα αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για να δημιουργήσουν προγράμματα που θα ενισχύσουν τη συνεργασία και την ανταγωνιστικότητα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Το έργο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των Ευρωπαίων εργαζομένων, βοηθώντας τους να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες απαιτήσεις του τομέα και στις συνεχείς προκλήσεις στον κυβερνοχώρο.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης, οι εταίροι του έργου συζήτησαν τα πρώτα βήματα υλοποίησης, εστιάζοντας στη συνεργασία τους και στις μελλοντικές ενέργειες, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με τη Συμφωνία Επιχορήγησης (Grant Agreement).

Σχετικά Άρθρα