Μια αποκαλυπτική έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Euronews Next φέρνει στο φως τη δραματική απομάκρυνση των Ευρωπαίων από τις νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εμπιστοσύνη των πολιτών στις τεχνολογίες αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), φαίνεται να καταρρέει.
Οι “tech bros” και οι επιχειρηματίες της τεχνολογίας βλέπουν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται, καθώς το κοινό τους γυρίζει την πλάτη. Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία δείχνουν σοβαρές ανησυχίες για την ανάπτυξη και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, με τους επιχειρηματίες να υποτιμούν τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Η απογοήτευση είναι έκδηλη. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, μόνο το 46% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι εμπιστεύεται τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής, ενώ το 79% των επιχειρηματιών πιστεύει πως το κοινό είναι θετικό και πρόθυμο να υιοθετήσει την AI. Ποιους εκπροσωπούν τελικά οι “tech bros”;
Η πραγματικότητα δείχνει μια τεράστια απόσταση μεταξύ των προσδοκιών των τεχνολογικών ηγετών και των ανησυχιών του κοινού. Οι επιχειρηματίες, με την υπερβολική τους αισιοδοξία, αποτυγχάνουν να κατανοήσουν το βαθύ αίσθημα ανασφάλειας και φόβου για τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης στις ζωές των πολιτών.
Η έρευνα δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ανησυχεί σοβαρά για τις συνέπειες της AI στην αγορά εργασίας, την ευημερία και την ισότητα. Πάνω από το 50% του κοινού εκφράζει φόβους για την ανεργία και την ανισότητα που μπορεί να προκαλέσουν οι νέες τεχνολογίες, ενώ οι επιχειρηματίες παραμένουν ενθουσιασμένοι για τις «επικερδείς ευκαιρίες» που προσφέρει η τεχνολογία.
Η έρευνα, που διεξήχθη σε 8.000 άτομα και 740 επιχειρηματικούς ηγέτες, αποκαλύπτει μια σοκαριστική εικόνα: Η εμπιστοσύνη των πολιτών στις εταιρείες που χρησιμοποιούν AI είναι σε ελεύθερη πτώση, με την Γαλλία και τη Γερμανία να ηγούνται της «επανάστασης» εναντίον των τεχνολογικών εταιρειών.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των απόψεων των επιχειρηματιών και του κοινού, με τους πρώτους να βλέπουν τη χρήση της AI ως «σωτήρια» και το κοινό να τη θεωρεί απειλή. Είναι σαφές πλέον ότι οι “tech bros” δεν κατανοούν τη σοβαρότητα της αντίστασης του κοινού.
Ο Lord Chris Holmes, μέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου, το επισημαίνει ξεκάθαρα: «Χωρίς την εμπιστοσύνη του κοινού, οι τεχνολογίες δεν πρόκειται να υιοθετηθούν».
Οι πολιτικές της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι μια αρχή, αλλά μέχρι στιγμής, οι πολίτες δεν βλέπουν τις ενέργειες των κυβερνήσεων να τους αγγίζουν στην καθημερινότητά τους.
Αυτό το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτών επηρεάζει αρνητικά τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στις νέες τεχνολογίες καθώς οι δεύτεροι απαιτούν διαφάνεια και δράση.
Η έρευνα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι εμπιστεύονται περισσότερο τους επιστήμονες και τους ερευνητές, και όχι τους επιχειρηματίες της τεχνολογίας. Το 24% μόνο του κοινού εμπιστεύεται τις εταιρείες τεχνολογίας που χρησιμοποιούν AI χωρίς να εξηγούν το πώς και το γιατί. Οι άνθρωποι απαιτούν διαφάνεια, ενώ οι ηγέτες του τεχνολογικού κόσμου συνεχίζουν να τους αγνοούν.
Το γεγονός αυτό θέτει το ερώτημα: Πώς θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες της τεχνολογίας τη ραγδαία μείωση της εμπιστοσύνης τους στην Ευρώπη;
Η επόμενη μέρα για την AI στην Ευρώπη μπορεί να είναι σκοτεινότερη από ό,τι οι “tech bros” φαντάζονται. Αν δεν κατανοήσουν τις ανησυχίες του κοινού και δεν δείξουν διαφάνεια και ευθύνη, η εμπιστοσύνη στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τις τεχνολογίες αιχμής θα παραμείνει στον πάτο. Ο κόσμος δεν μπορεί να συνεχίσει να αποδέχεται τη τεχνολογία χωρίς εξηγήσεις.