MENU

Από το MyCoast στο MyStreet – Έρχεται νέα εφαρμογή καταγγελιών για αυθαιρεσίες σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους

Το υπό δημιουργία app θα λειτουργεί κατά τρόπο ανάλογο της πλατφόρμας που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι και η οποία πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα στην πάταξη αυθαιρεσιών σε παραλίες και αιγιαλό

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να είναι έτοιμη προς χρήση η νέα πλατφόρμα υποβολής καταγγελιών για αυθαιρεσίες σε κοινόχρηστους χώρους, η οποία θεσμοθετήθηκε στα τέλη Μαρτίου.

Η κλειστή διαδικασία πρόσκλησης για την ανάπτυξη της εφαρμογής MyStreet και η δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Κοινόχρηστων Χώρων, η οποία αποτελεί το …δίδυμο app του MyCoast που λειτούργησε πέρυσι το καλοκαίρι για την πάταξη αυθαιρεσιών σε παραλίες και αιγιαλό, έχει ήδη αποσταλεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας με προθεσμία υποβολής προσφοράς έως τις 7 Απριλίου και διάρκεια της σύμβασης τρεις μήνες από την υπογραφή της.

Η εφαρμογή MyStreet θα παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις ενεργές μισθώσεις κοινόχρηστων χώρων, όπως για παράδειγμα τραπεζοκαθίσματα καφετεριών, εστιατορίων ή άλλων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν δημόσιο χώρο και να υποβάλλουν ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες με το πάτημα ενός κουμπιού.

Μέσω ενός διαδραστικού χάρτη, ο πολίτης έχοντας «κατεβάσει» δωρεάν την εφαρμογή στο κινητό του, θα μπορεί να δει τα όρια των μισθωμένων χώρων, τα στοιχεία της μίσθωσης (όπως εμβαδόν, ημερομηνία έναρξης και λήξης) και να ελέγξει αν τηρούνται οι προβλεπόμενες διατάξεις.

Πατώντας πάνω σε ένα σημείο ενδιαφέροντος στον χάρτη, θα εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του χώρου, όπως ο τύπος της άδειας, η διάρκεια ισχύος της και τα όρια της παραχωρημένης έκτασης.

Έτσι, ο πολίτης θα μπορεί εύκολα να διαπιστώσει αν τηρούνται οι όροι της άδειας ή αν υπάρχουν ενδεχόμενες παραβάσεις.

Εκτός από την πλοήγηση στον χάρτη, η εφαρμογή θα υποστηρίζει τον εντοπισμό της θέσης του χρήστη μέσω της Υπηρεσίας Τοποθεσίας της συσκευής. O χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει αυτή τη λειτουργία, ενώ η εφαρμογή θα παρέχει τα κατάλληλα στοιχεία διαχείρισης της συγκατάθεσής του, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις απορρήτου της συσκευής.

Η πλοήγηση στο χάρτη και η προβολή των πληροφοριών θα είναι διαθέσιμες χωρίς να απαιτείται αυθεντικοποίηση, ώστε οποιοσδήποτε πολίτης να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές.

Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής καταγγελιών

Παράλληλα, η εφαρμογή θα επιτρέπει στους πολίτες να υποβάλλουν ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες, σε περιπτώσεις που διαπιστώνουν καταπάτηση ή υπέρβαση των ορίων των μισθωμένων χώρων.

Η διαδικασία της καταγγελίας θα γίνεται με απλό και γρήγορο τρόπο, διασφαλίζοντας την άμεση καταγραφή του περιστατικού με ακριβή στοιχεία και τεκμηρίωση, μέσω φωτογραφιών ή περιγραφής του χρήστη.

Για την υποβολή επώνυμων καταγγελιών, θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να απαιτείται η σύνδεση του πολίτη με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet.

Η καταγγελία θα συνδέεται με τις γεωγραφικές συντεταγμένες του χρήστη, οι οποίες θα αντλούνται από την Υπηρεσία Τοποθεσίας της συσκευής. Ο ίδιος θα χρειάζεται να εισάγει μόνο το λόγο της καταγγελίας και, εφόσον το επιθυμεί, να προσθέσει επιπλέον σχόλια.

Για την αποφυγή κατάχρησης της λειτουργίας υποβολής καταγγελιών, προβλέπονται τα εξής:

· Ύπαρξη ορίου στον αριθμό των καταγγελιών που μπορεί να υποβάλει ένας χρήστης για το ίδιο σημείο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

· Η φυσική παρουσία του χρήστη στο χώρο που αφορά η καταγγελία, βάσει της τοποθεσίας του.

Η εφαρμογή θα επιτρέπει, επίσης, την υποβολή καταγγελίας και για κοινόχρηστους χώρους που δεν φέρουν ενεργή ένδειξη άδειας χρήσης στο χάρτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το ακριβές σημείο χειροκίνητα στον χάρτη.

Παρέμβαση από τις δημοτικές αρχές για διερεύνηση των καταγγελιών

Οι καταγγελίες θα αποστέλλονται αυτόματα στην ψηφιακή πλατφόρμα του Μητρώου Κοινόχρηστων Χώρων, την οποία θα διαχειρίζεται ο οικείος δήμος με στόχο τη γρήγορη αξιολόγηση και ενδεχόμενη παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.

Το Μητρώο θα αποτελεί την κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιτρέπει στους δήμους να διαχειρίζονται τις μισθώσεις κοινόχρηστων χώρων, να παρακολουθούν την τήρηση των σχετικών κανονισμών και να επεξεργάζονται τις καταγγελίες πολιτών που υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής MyStreet.

Η πλατφόρμα αυτή θα λειτουργεί ως το backend σύστημα που θα διασφαλίζει τη συνεχή ροή δεδομένων μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων και της εφαρμογής των πολιτών.

Η διαδικασία θα ξεκινά με τη σύνδεση του εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου στην πλατφόρμα μέσω αυθεντικοποίησης με κωδικούς δημόσιας διοίκησης, ενώ το σύστημα θα ελέγχει την εξουσιοδότηση του χρήστη μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εξουσιοδοτήσεων Οριζόντιων Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Εφόσον η πρόσβαση είναι επιτυχής, ο χρήστης θα αποκτά δικαιώματα διαχείρισης των μισθώσεων και των καταγγελιών, διασφαλίζοντας ότι μόνο αρμόδιοι υπάλληλοι θα έχουν πρόσβαση στις σχετικές λειτουργίες.

Μετά τη σύνδεση, ο υπάλληλος θα μπορεί να προχωρήσει στην καταχώρηση ή διαχείριση των μισθώσεων κοινόχρηστων χώρων. Θα έχει πρόσβαση στη λίστα των ενεργών μισθώσεων του δήμου, όπου θα μπορεί να εισάγει νέες παραχωρήσεις καταχωρώντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως την τοποθεσία, τη διάρκεια, τα τετραγωνικά μέτρα κ.α.. Παράλληλα, θα μπορεί να κάνει προβολή των υφιστάμενων μισθώσεων, προγραμματίζοντας έγκαιρα τις σχετικές ενέργειες πριν τη λήξη τους.

Το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου τήρησης των όρων των μισθώσεων, διασταυρώνοντας τις πληροφορίες με τις καταγγελίες που υποβάλλονται από τους πολίτες μέσω της εφαρμογής MyStreet.

Κάθε καταγγελία προερχόμενη από την εφαρμογή θα εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο και θα περιλαμβάνει κρίσιμες πληροφορίες, όπως τη γεωγραφική τοποθεσία, το λόγο καταγγελίας και μια σύντομη περιγραφή του προβλήματος. Ο υπάλληλος θα μπορεί να δει αν έχουν επισυναφθεί πρόσθετα στοιχεία, όπως σχόλια του πολίτη.

Στη συνέχεια, θα μπορεί να αναθέσει τη διερεύνηση του ζητήματος σε αρμόδια υπηρεσία του δήμου για επιτόπιο έλεγχο. Εφόσον το πρόβλημα διευθετηθεί, η καταγγελία θα σημειώνεται ως «επιλυμένη» και η εφαρμογή MyStreet θα ενημερώνεται σχετικά, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει την εξέλιξη του αιτήματός του.

Οι χρήστες της πλατφόρμας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν στατιστικά στοιχεία και να δημιουργούν αναφορές σχετικά με τις μισθώσεις και τις καταγγελίες. Μέσα από το σύστημα, θα μπορούν να δουν ποιες μισθώσεις είναι ενεργές, σε ποιες μισθώσεις έχουν καταγραφεί οι περισσότερες παραβάσεις και ποια είναι η απόκριση του Δήμου στη διαχείριση των καταγγελιών. Τα δεδομένα αυτά θα επιτρέπουν στους δήμους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να βελτιώνουν τις διαδικασίες διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 74.400 ευρώ περιλαμβανομένου ΦΠΑ.

Απήχηση ανάλογη της εφαρμογής MyCoast

Μιλώντας για τη νέα εφαρμογή, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε πριν από μερικές ημέρες από το βήμα της Βουλής: «Προφανώς, οι δήμοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, και το MyStreet έρχεται σε συνεννόηση με τους δήμους, τους οποίους θα βοηθήσουμε να εισάγουν τις συντεταγμένες των χώρων που νομίμως νοικιάζουν, αλλά από εκεί και πέρα, εγώ ως ενεργός πολίτης, θέλω να έχω και μια εύκολη διαδικασία, για να μπορέσω να καταγγείλω, αν

βλέπω κάτι στρεβλό γύρω μου ή αν βλέπω ότι κάποια δημοτική αρχή αυθαιρετεί δίνοντας χώρο προς εκμετάλλευση, ενώ στο σημείο που είναι δεν θα έπρεπε να υπάρχει».

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε μάλιστα ότι το MyStreet θα πρέπει να είναι η βάση ώστε η Πολιτεία να χτίσει πάνω της και άλλες εφαρμογές και διευκρίνισε ότι οι καταγγελίες στη νέα αυτή εφαρμογή, όπως και στο MyCoast, μπορεί να είναι και επώνυμες και ανώνυμες.

Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη εφαρμογή για παραλίες και αιγιαλό, η οποία παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2024 απέφερε τεράστια αποτελέσματα καθώς μέσα σε δύο μήνες λειτουργίας (Ιούλιο και Αύγουστο) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 20.500 έλεγχοι καταγγελιών πολιτών σε 630 παραλίες όλης της χώρας από τις Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με το υπουργείο, επρόκειτο για τους πιο εκτεταμένους ελέγχους –και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- που έχουν διενεργηθεί ποτέ στις ελληνικές παραλίες, στους οποίους συνέδραμαν οι νέες τεχνολογίες και ειδικότερα η εφαρμογή MyCoast.

Συνολικά ελέγχθηκαν περισσότερες από 2.400 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 682 παραβάσεις, για τις οποίες ελήφθησαν 400 διοικητικά μέτρα και εκδόθηκαν 55 διαταγές σφράγισης επιχειρήσεων.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ ειδικά τον Αύγουστο οι έλεγχοι καταγγελιών και επιχειρήσεων αντιστοιχούσαν περίπου στο 50% του συνόλου των αυτοψιών του έτους. Έγιναν συνολικά 11.000 έλεγχοι σε 350 παραλίες και σε περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις. Διαπιστώθηκαν 330 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 170 διοικητικά μέτρα.

Οι περιοχές που συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα ήταν:

· Η Χαλκιδική. Εξετάστηκαν 4.700 καταγγελίες εκ των οποίων οι 630 ήταν επώνυμες. Πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες και στις 32 παραλίες όπου έγιναν καταγγελίες.

· Η Ανατολική Αττική. Εξετάστηκαν 2.082 καταγγελίες από τις οποίες οι 305 ήταν επώνυμες. Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε 32 παραλίες και είχε εξεταστεί το 85% των παραλιών για τις οποίες έγιναν καταγγελίες. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος και με χρήση drones στη περιοχή του Λαγονησίου στις 14 Αυγούστου. Στην περιοχή αυτή έλαβε χώρα και επανασφράγιση επιχείρησης στο Θυμάρι Λαγονησίου και απομακρύνθηκαν τόσο όλα τα κινητά στοιχεία όσο και η ξύλινη κατασκευή στον αιγιαλό.

· Οι Κυκλάδες. Εξετάσθηκαν 1.150 καταγγελίες από τις οποίες οι 130 ήταν επώνυμες. Πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε Μύκονο,

Πάρο και Θήρα σε συνεργασία με τον Δήμο. Επίσης, συνεργασία με τον Δήμο για αυτοψίες υπάρχει στην Νάξο, Τήνο και Άνδρο.

Σχετικά Άρθρα