MENU

Υπογραφή της Χάρτας για μηδενικά διαστημικά απορρίμματα από 12 χώρες

Οι Ευρωπαίοι είναι οι πρώτοι που κατέθεσαν διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό των σκουπιδιών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έλαβε τις υπογραφές δώδεκα χωρών για τη Χάρτα Μηδενικών Διαστημικών Υπολειμμάτων, η οποία αφορά τα «διαστημικά σκουπίδια» που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και υπάρχουν ανησυχίες ότι όλο και αυξάνονται, όπως σημειώνει το Euractiv.

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Εσθονία, η Γερμανία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν τον χάρτη για ένα διάστημα χωρίς σκουπίδια κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ με τον ESA.

Ωστόσο, η Γαλλία, μια χώρα με μεγάλη διαστημική βιομηχανία, δεν έχει ακόμη δεσμευτεί στη συμφωνία.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία, όταν εκτοξεύουν έναν δορυφόρο, δεσμεύονται να τον κατεβάζουν ή να τον απομακρύνουν από την τροχιά στο τέλος της ζωής του, αρχής γενομένης από το 2030.

«Είναι η πρώτη φορά που οι χώρες υπογράφουν σε εθνικό επίπεδο, ενισχύοντας την Ευρώπη ως ηγέτη στον τομέα του καθαρού διαστήματος και αποδεικνύοντας παράλληλα τη διεθνή αποδοχή του χάρτη», αναφέρει η ESA στο δελτίο τύπου της.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, περισσότεροι από 100 οργανισμοί έχουν υποσχεθεί ότι θα υπογράψουν «τους επόμενους μήνες».

Ο νέος χάρτης μηδενικών διαστημικών υπολειμμάτων τέθηκε για πρώτη φορά προς υπογραφή στους υπουργούς της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για το διάστημα στη Σεβίλλη, τον Νοέμβριο.

Οι Ευρωπαίοι είναι οι πρώτοι που κατέθεσαν διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό των σκουπιδιών. Τα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσαν μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών το 2010, αλλά δεν υπάρχει δεσμευτική συμφωνία επί του θέματος.

Μένει να δούμε αν η ώθηση της ESA θα πείσει ακόμα σημαντικούς παγκόσμιους παράγοντες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως και οι Ευρωπαίοι, οι παραπάνω χώρες ανταγωνίζονται και διεκδικούν πρόσβαση και χώρο στο διάστημα προκαλώντας περισσότερη ρύπανση.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντικείμενα μεγαλύτερα από 1 εκατοστό βρίσκονται σήμερα σε τροχιά σύμφωνα με την ESA, με τον αριθμό να συνεχίζει να αυξάνεται.

Καθώς οι δορυφόροι θεωρούνται όλο και πιο απαραίτητοι, παρέχοντας υπηρεσίες όπως η σύνδεση στο διαδίκτυο, η ασφαλής επικοινωνία, το Συστήματα παγκόσμιου εντοπισμού θέσης (GPS) και η παρατήρηση της Γης, μεταξύ άλλων και για τον στρατό, και σύντομα θα παρακολουθούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των εργοστασίων, και η απώλεια περιουσιακών στοιχείων λόγω σύγκρουσης, μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον σημερινό τρόπο ζωής των κοινωνιών.

Όμως, το πώς θα αποδρομολογηθούν οι δορυφόροι από την αρχική τους θέση όταν φτάσουν στο τέλος της ζωής τους, παραμένει ακόμα ένα ερώτημα.

Ο επικεφαλής της ESA, Josef Aschbacher, πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία, έτσι ώστε να δοθεί ώθηση στη βιομηχανία για την ανάπτυξη μεθόδων αποπροσγείωσης από την τροχιά, κάτι που είχε δηλώσει ήδη πριν από μήνες.

Τα σχέδια του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton σχετικά με το Διάστημα, δεν περιείχαν μια τέτοια πρόταση όταν παρουσίασε τις προτεραιότητές του τον Ιανουάριο.

Σχετικά Άρθρα