MENU

Το περιβάλλον έχει ανάγκη την ενεργό συμμετοχή όλων μας

Το μήνυμα της Διονυσίας Θεοδώρας Αυγερινοπούλου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται όπως κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., δήλωσε:

«Φέτος γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με κεντρικό σύνθημα «Να γίνουμε η γενιά της αποκατάστασης» (BECOMING #GENERATION RESTORATION), ένα θέμα που εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης και της ανθεκτικότητας στην ξηρασία.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τα οικοσυστήματα, να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή, να σώσουμε τα είδη από την εξαφάνιση και να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας. Το 2024 θα σηματοδοτήσει την 30ή επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης. Η δέκατη έκτη σύνοδος της Διάσκεψης των Μερών (COP 16) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD) θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024. Η ερηµοποίηση, η υποβάθμιση του εδάφους που επηρεάζει περίπου το 1/4 της επιφάνειας του πλανήτη και απειλεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε 100 χώρες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και ανθρωπογενών παραγόντων.

Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υιοθετεί ενιαία στρατηγική και τα κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμηση της ερημοποίησης και τον περιορισμό της επέκτασής της και την αποκατάσταση των βασικών υποσυστημάτων. Επί παραδείγματι, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ενίσχυση, τη διάσωση και προστασία των δασών, δράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στην πρόληψη της ερημοποίησης και της υποβάθμισης της γης. Η αποκατάσταση του δασικού τοπίου μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και να μειώσει την υποβάθμιση του εδάφους.

Οι τρεις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, οι οποίες στηρίζονται σε πόρους για τις προληπτικές δράσεις, ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 270 εκατομμύρια ευρώ, αφορούν στο πρόγραμμα Antinero, για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τον καθαρισμό των δασών και τη δημιουργία δασικών δρόμων, το οποίο φέτος έχει προχωρήσει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, στην δασική μεταρρύθμιση η οποία ψηφίστηκε από την Βουλή τον Απρίλιο και πλέον έχουμε τις πρώτες διαχειριστικές μελέτες για τα δάση της χώρας, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, το σύνολο των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 3,5 μήνες ενώ η τρίτη πρωτοβουλία έχει να κάνει με την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας με έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος.

Πέρα όμως από την ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, περισσότερο από όλα το περιβάλλον έχει ανάγκη από την ενεργό συμμετοχή όλων μας. Μόνο αν συνεισφέρουμε όλοι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα στον πλανήτη μας. Στην πλανητική αυτή προσπάθεια για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της ερημοποίησης, καλούμαστε να συμβάλλουμε όλοι και να υπενθυμίσουμε με κάθε τρόπο την ανάγκη να ζήσουμε σε αρμονία με τη φύση, κάνοντας επιλογές προς έναν λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον τρόπο ζωής.

Είναι χρέος όλων μας να κρατήσουμε τη γη μας υγιή!”

Σχετικά Άρθρα