Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo έκανε μια βουτιά στον μολυσμένο εδώ και καιρό Σηκουάνα για να δείξει ότι ο ποταμός είναι καθαρός και ασφαλής.
“Κάθε φορά που συναντώ κάποιον, ανησυχεί ότι θα κολυμπήσω στον Σηκουάνα”, λέει η Léonie Périault, Γαλλίδα τριαθλήτρια που κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.
Το Παρίσι έχει δαπανήσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ προσπαθώντας να διασκεδάσει τους φόβους για ακαταλληλότητα του , κατασκευάζοντας μια γιγαντιαία υπόγεια σκάφη για την αποθήκευση των λυμάτων ώστε να μην καταλήγουν στον Σηκουάνα. Το κολύμπι στον εμβληματικό ποταμό του Παρισιού είναι παράνομο για περισσότερο από έναν αιώνα λόγω της βρομιάς του νερού.
Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού να είναι προ των πυλών, ένα ερώτημα πλανάται. Θα είναι ο Σηκουάνας αρκετά καθαρός για να κολυμπήσουν οι αθλητές;
Το τρίαθλο και ο μαραθώνιος κολύμβησης έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στον εμβληματικό ποταμό, αλλά, παρά τις προσπάθειες της πόλης, το νερό έχει αποδειχθεί μη ασφαλές. Οι αγώνες διαρκούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου.
Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού, Amélie Oudéa-Castéra, είναι τόσο σίγουρη για την καθαριότητά του που βούτηξε στα νερά του το Σαββατοκύριακο. Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo κολύμπησε επίσης τηρώντας την δέσμευσή της.
Η τριαθλήτρια Léonie Périault είναι απογοητευμένη από την πυρετώδη συζήτηση γύρω από τον ποταμό: “Κολυμπάω σε αυτό το ποτάμι εδώ και αρκετά χρόνια. Σε αγώνες νέων, κολυμπούσαμε τακτικά στον Σηκουάνα και δεν είχαμε ποτέ προβλήματα” λέει.
Πέρυσι, η Périault έλαβε μέρος σε έναν δοκιμαστικό αγώνα στον Σηκουάνα.
“Το σκηνικό ήταν απίστευτο με φόντο τον Πύργο του Άιφελ και οι συνθήκες του νερού δεν ήταν χειρότερες από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο”, τονίζει.
Το Παρίσι έχει δαπανήσει 1,4 δισ. ευρώ προσπαθώντας να καθαρίσει τον Σηκουάνα
Για να καθαρίσει τον ποταμό, το Παρίσι επένδυσε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην κατασκευή υποδομών για τη συλλογή περισσότερων όμβριων υδάτων που περιέχουν λύματα φορτωμένα με βακτήρια, τα οποία εισέρχονται στον ποταμό σε περιόδους έντονης βροχόπτωσης και τον καθιστούν επικίνδυνο για κολύμπι.
Τον Μάιο, αξιωματούχοι του Παρισιού εγκαινίασαν μια γιγαντιαία υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης νερού δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Austerlitz, με στόχο τη συλλογή της περίσσειας των όμβριων υδάτων και τη διακοπή της εισόδου των λυμάτων στον Σηκουάνα.
Η λεκάνη μπορεί να χωρέσει το ισοδύναμο 20 ολυμπιακών πισινών βρόμικου νερού το οποίο θα επεξεργάζεται και πλέον αποτελεί το επίκεντρο των μεγάλων βελτιώσεων των υποδομών που η πόλη έσπευσε να ολοκληρώσει εγκαίρως για τους Αγώνες. Επιπλέον πρόκειται για έργο που φιλοδοξεί να εξασφαλίσει ότι οι Παριζιάνοι θα έχουν έναν καθαρότερο Σηκουάνα τα επόμενα χρόνια.
Όμως, μερικές έντονες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν τα επίπεδα του E. coli πέρα από το όριο των 900 μονάδων, το οποίο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου έχει καθορίσει ως ασφαλές για τους αγώνες.
“Ο Σηκουάνας δεν αποτελεί ειδική περίπτωση”, λέει ο κ. Metin Duran, καθηγητής πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Villanova των ΗΠΑ, ο οποίος έχει ερευνήσει τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων.
“Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύπλοκο και πολύ δαπανηρό πρόβλημα”, διευκρινίζει.
Ολυμπιακές εκδηλώσεις μπορεί να χρειαστεί να ακυρωθούν ή να μεταφερθούν
Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού δήλωσαν ότι εάν οι έντονες βροχοπτώσεις επηρεάσουν τη ροή του Σηκουάνα κατά τη διάρκεια των Αγώνων, το τρίαθλο δεν θα περιλαμβάνει πλέον το κολυμβητικό τμήμα – και ο μαραθώνιος κολύμβησης θα μεταφερθεί στο ναυτικό στάδιο Vaires-sur-Marne στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.
“Δεν είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά έχει συμβεί μερικές φορές”, δήλωσε ο κ. Ollala Cernuda, επικεφαλής επικοινωνίας του World Triathlon, ενός διεθνούς οργανισμού του αθλήματος, σχετικά με το ενδεχόμενο ακύρωσης του κολυμβητικού τμήματος.
“Και συνδέεται πάντα με θέματα ποιότητας του νερού”, πρόσθεσε ο Cernuda.
Γιατί είναι τόσο βρόμικος ο Σηκουάνας
Το Παρίσι, όπως και πολλές παλιές πόλεις σε όλο τον κόσμο, διαθέτει ένα συνδυασμένο σύστημα αποχέτευσης, πράγμα που σημαίνει ότι τα λύματα και τα όμβρια ύδατα της πόλης ρέουν στους ίδιους σωλήνες. Σε παρατεταμένες περιόδους βροχόπτωσης, οι σωλήνες αυτοί υπερχειλίζουν, πράγμα που σημαίνει ότι τα ακατέργαστα λύματα ρέουν στον ποταμό αντί σε μονάδα επεξεργασίας.
Σε καθημερινή βάση, η ομάδα παρακολούθησης Eau de Paris ελέγχει το νερό του Σηκουάνα, δίνοντας αποτελέσματα που έδειχναν μη ασφαλή επίπεδα E. coli τις τελευταίες εβδομάδες, αν και στις αρχές Ιουλίου έδειχναν βελτίωση.
Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων παραμένουν αισιόδοξοι
Οι διοργανωτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι ο ξηρότερος και με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια καιρός, από αυτόν που βίωσε η γαλλική πρωτεύουσα τον Ιούνιο θα επιτρέψει στις εκδηλώσεις να διεξαχθούν όπως έχει προγραμματιστεί – με την αναβάθμιση των υποδομών να είναι σε καλό δρόμο. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου σκοτώνουν βακτήρια όπως το E. coli στο νερό.
Ανάλυση του AP των μετεωρολογικών δεδομένων έδειξε ότι το 2024, ήταν το δεύτερο έτος με τις περισσότερες ημέρες βροχής από κάθε άλλη χρονιά από το 1950, με εξαίρεση το 2016.
Σημαντικό για την ποιότητα του νερού του Σηκουάνα είναι ότι υπήρξαν επίσης λίγες μέρες χωρίς βροχή.
Το Παρίσι βίωσε μόνο μία εβδομάδα ξηρασίας φέτος – στις αρχές Ιουνίου, ενώ μεταξύ 1950 και 2020, ήταν χαρακτηριστικό ότι η πόλη είχε τουλάχιστον τρεις τέτοιες περιόδους μέχρι το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με την ανάλυση.
Ο Dan Angelescu, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fluidion, τεχνολογικής εταιρείας παρακολούθησης υδάτων με έδρα το Παρίσι και το Λος Άντζελες, δήλωσε ότι έχουν παρατηρηθεί βελτιώσεις στον ποταμό από τότε που κατασκευάστηκαν οι νέες υποδομές της πόλης, αλλά ότι η ποιότητα του παραμένει εύθραυστη.
Η εταιρεία του μετρά τα επίπεδα μόλυνσης του Σηκουάνα εδώ και αρκετά χρόνια. Σημείωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, τι μπορεί να συμβεί προς το τέλος του μήνα – δεδομένου ότι η λεκάνη αποθήκευσης νερού και άλλες υποδομές τέθηκαν σε λειτουργία μέχρι πριν από λίγους μήνες.”