MENU

Τ. Θεοδωρικάκος: Εθνική προτεραιότητα η κυκλική οικονομία και η βιώσιμη ανάπτυξη

Οι βασικοί πυλώνες του νέου αναπτυξιακού νόμου στο 35th Greek Economic Summit

Με επίκεντρο την κυκλική οικονομία και τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες τοποθετήθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνομιλία του με τον Παναγιώτη Μούργο του Ομίλου ΤΕΧΑΝ στο συνέδριο “35th Greek Economic Summit”.

Ο Υπουργός παρουσίασε τις θεματικές του νέου παραγωγικού μοντέλου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της βιωσιμότητας, τη μείωση της ανεργίας και την υποστήριξη των επόμενων γενεών.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε:

  • Καθεστώς κυκλικής οικονομίας μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου για το 2025, ενισχύοντας επενδύσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προάγουν την επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών
  • Σύνδεση της πράσινης μετάβασης με τη ναυπηγική βιομηχανία, δίνοντας έμφαση σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες

Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε: «Η κυκλική οικονομία δεν είναι μόνο ζήτημα περιβαλλοντικής ευαισθησίας αλλά και βασικό εργαλείο για τη μείωση του κόστους των επαγγελματικών δραστηριοτήτων».

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία, με στόχο τη στήριξη επιχειρήσεων που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Έκανε ειδική αναφορά στην υπερδεκαετή κρίση της χώρας, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της και αποτελεί προορισμό για περιβαλλοντικά υπεύθυνες επενδύσεις.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο, όπως δήλωσε, θα βασίζεται στην ενίσχυση των εξαγωγών πράσινων και καινοτόμων προϊόντων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, μειώνοντας την ανεργία και προστατεύοντας το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.

Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μείωση ανεργίας

Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε μέτρα όπως τα φορολογικά κίνητρα για συνενώσεις επιχειρήσεων και το πρόγραμμα DEFLI, που προσφέρει χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, υποστήριξε πως η μείωση της ανεργίας στο 9,3% από 17,5% και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο αποτελούν εθνική αναγκαιότητα και όχι πολιτική αντιπαράθεση, ενώ χαρακτήρισε το δημογραφικό ζήτημα ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα. Τόνισε ότι οι πολιτικές πρέπει να στηρίξουν τις επόμενες γενιές, για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της Ελλάδας.

Με έμφαση στις καινοτομίες και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο υπουργός έθεσε ως στόχο τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και τη στροφή της έρευνας προς εξαγωγές και ποιοτικά προϊόντα. «Η Ελλάδα έχει ξαναμπεί στον επενδυτικό χάρτη, είναι ασφαλής και σταθερή, γεγονός που προσελκύει νέες επενδύσεις», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η αξιοπιστία της χώρας έχει πλήρως αποκατασταθεί.

Σχετικά Άρθρα