MENU

Συγκρότηση επιστημονικού συμβουλίου για την κλιματική κρίση στη Θεσσαλονίκη

Οι νέες πρωτοβουλίες και τα έργα του Δήμου για την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα της πόλης

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης συγκροτείται επιστημονικό συμβούλιο ακαδημαϊκών με εξειδίκευση σε θέματα κλιματικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε το πρωί ο Δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, στο συνέδριο με τίτλο «Η Ανθεκτικότητα της Θεσσαλονίκης στην Κλιματική Κρίση 2025 – 2030: 22 Σχέδια για την Αστική Θωράκιση και την Κλιματική Ουδετερότητα».

Το Συμβούλιο, που θα λειτουργεί ως think tank στον Δήμο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, θα είναι μια άτυπη, αλλά μόνιμου χαρακτήρα δομή, με τίτλο Thessaloniki “Green Universe-City”. Μέσω αυτής, οι ανάγκες της πόλης θα συνδυάζονται με τα ερευνητικά αποτελέσματα της επιστημονικής κοινότητας, εστιάζοντας στην εφαρμογή και υλοποίηση των προτάσεων. Την ίδια στιγμή, η επιστημονική κοινότητα θα αντλεί τα θέματα της από πραγματικά δεδομένα και προκλήσεις της πόλης στα πεδία των πράσινων καινοτομιών, όπως εξήγησε ο κ. Αγγελούδης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, Πρόδρομο Ζάνη, το συμβούλιο θα παρέχει υποστήριξη στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά για τη Θεσσαλονίκη, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια, σημειώθηκαν 7 περιστατικά ακραίας βροχόπτωσης. Αναφερόμενος στην κακοκαιρία Bora που έπληξε την πόλη και ξερίζωσε δεκάδες δέντρα, ο κ. Ζάνης σημείωσε ότι οι άνεμοι έφτασαν τα 10 μποφόρ για μεγάλο διάστημα της ημέρας. Επίσης, επεσήμανε ότι στη Μεσόγειο η αύξηση της θερμοκρασίας είναι υψηλότερη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι θερμές μέρες και οι καύσωνες, γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα του αέρα και αυξάνει τον δείκτη δυσφορίας.

Ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Δημήτρης Μελάς, προειδοποίησε για την αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40°C.

Τα ρέματα της Θεσσαλονίκης

Ο καθηγητής Υδρολογίας και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, Νίκος Θεοδοσίου, ανέφερε ότι κανένα ρέμα στη Θεσσαλονίκη δεν διατηρεί την πλήρη πορεία του (αρχή, μέση και τέλος). Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι περιοχές του Δενδροποτάμου και του ποταμού Ανθεμούντα αποτελούν επικίνδυνα σημεία για πλημμύρες, καθώς καταλήγουν στο λιμάνι και το αεροδρόμιο, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία τους.

Αναφερόμενος στις περιοχές Ανάληψη και Μπότσαρη, σημείωσε ότι παλαιότερα φιλοξενούσαν τη κοίτη του Ελαιορέματος, το οποίο αποτελεί πλέον μεγάλο κίνδυνο για πλημμύρες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Εθνικής Αμύνης. Όπως είπε, μια καταστροφή όπως αυτή στη Βαλένθια θα μπορούσε να συμβεί και στη Θεσσαλονίκη, αν δεν προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα και η ενημέρωση του κοινού.

Εθνική πολιτική για την κλιματική ουδετερότητα

Η κλιματική ουδετερότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμιο Μπακογιάννη, ο οποίος τόνισε ότι η διαχείριση αποβλήτων και η ανακύκλωση είναι επίσης στο επίκεντρο της εθνικής στρατηγικής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πράσινη στέγη και τις κοινόχρηστες εκτάσεις, τονίζοντας την αναγκαιότητα για μια κλιματικά ουδέτερη πόλη.

Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Γιάννης Ανδρουλάκης, επισήμανε ότι το Ταμείο στηρίζει δράσεις και έργα αστικής ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, προσφέροντας χρηματοδότηση και τεχνογνωσία.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, πρότεινε την ενίσχυση των χώρων πρασίνου με φύτευση δέντρων και τη δημιουργία μικροδάσους, ενώ υπογράμμισε ότι μόνο το 20% των δρόμων στον δήμο Αθηναίων διαθέτουν δίκτυα ομβρίων υδάτων.

Οι Μαρία Βασιλάκου και Χρήστος Νικολαΐδης, μέλη του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις, αναφέρθηκαν στις στρατηγικές για την εφαρμογή της κλιματικής ουδετερότητας και την ανάπτυξη βιώσιμων αστικών σχεδίων.

Το συνέδριο συνεχίζεται και αύριο στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Άρθρα