Οι ξενοδοχειακές πισίνες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να γεμίσουν με θαλασσινό νερό αυτό το καλοκαίρι, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας συζητά νέα νομοθεσία για την αντιμετώπιση της ξηρασίας.
Προτείνονται κανονισμοί εγκατάστασης αγωγών για την άντληση θαλασσινού νερού μέσα και έξω από τις πισίνες σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία. Στόχος, να δοθεί η δυνατότητα εξοικονόμησης νερού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες αστικές χρήσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ελλείψεις.
«Αυτή η νομοθεσία ρυθμίζει το πλαίσιο για την εύρεση θαλασσινού νερού και την άντλησή του για πισίνες», είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή η Έλενα Ράπτη, αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού. «Στόχος, φυσικά, είναι η διατήρηση των υδάτινων πόρων» συμπληρώνει.
Γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη για εξοικονόμηση νερού;
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα υποφέρει από δριμύτατη ξηρασία. Η χώρα έχει δει τις ετήσιες βροχοπτώσεις της να μειώνονται κατά περίπου 12% μεταξύ 1971 και 2020 σε σύγκριση με το διάστημα από το 1901 έως το 1970, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Οι συνθήκες ξηρασίας δείχνουν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης και η επερχόμενη τουριστική περίοδος θα επιβαρύνει περαιτέρω τους πόρους – ειδικά σε νησιά που είναι δημοφιλείς προορισμοί διακοπών. Τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη είναι μερικά από τα χειρότερα επηρεασμένα με το ένα πέμπτο των βροχοπτώσεων να έχει εξαφανιστεί.
Πέρυσι, η Ελλάδα προσέλκυσε σχεδόν 33 εκατ. επισκέπτες, δημιουργώντας έσοδα της τάξης των 28,5 δισ. ευρώ.
Όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο υπερτουρισμός έγινε στόχος διαδηλώσεων το 2024, με τους Έλληνες εργάτες να λένε ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η κλιματική κρίση καθιστά επίσης το τουριστικό μοντέλο της χώρας όλο και πιο μη βιώσιμο.
Η κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να ξανασκεφτεί πώς θα μοιάζει ο τουρισμός στο μέλλον.
Τα ξενοδοχεία δεν θα αναγκαστούν να γεμίσουν τις πισίνες τους με θαλασσινό νερό, αλλά οι προτεινόμενοι κανονισμοί θα τους διευκολύνουν να κατασκευάσουν την υποδομή για να το κάνουν, εάν τεθούν περιορισμοί στη χρήση του νερού.
Γιατί ορισμένοι εναντιώνονται στο πλάνο για εξοικονόμηση νερού;
Το σχέδιο για την εξοικονόμηση νερού έχει ανησυχήσει τους επικριτές για περιβαλλοντική ζημιά από ό,τι μπορεί να αντληθεί πίσω στη θάλασσα.
Δεν υπάρχουν ποιοτικά πρότυπα για την απόρριψη νερού στην πρόταση – παρά το γεγονός ότι οι πισίνες θαλασσινού νερού εξακολουθούν να χρειάζονται απολύμανση με χημικά.
Το χλώριο, που χρησιμοποιείται συνήθως για την απολύμανση των πισινών, είναι τοξικό για τα ψάρια και άλλα ζώα και η εκροή χλωριωμένου θαλασσινού νερού θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλάζοντας τα επίπεδα αλατιού, υποστηρίζουν.