MENU

Στη βιώσιμη κατανάλωση νερού μέσω της επαναχρησιμοποίησής του ποντάρουν ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Το νερό που θα ανακτάται από τα ΚΕΛ θα είναι κατάλληλο για άρδευση, οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση νερού και περιορίζοντας κατά το δυνατόν το πρόβλημα της λειψυδρίας

Στην υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος με στόχο την ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση και έξυπνη κατανάλωση του νερού προχωρά η ΕΥΔΑΠ.

Βασικό σκέλος του σχεδίου αποτελεί η αξιοποίηση νερού που προκύπτει από την επεξεργασία λυμάτων, τα οποία μέχρι σήμερα καταλήγουν στη θάλασσα.

Εκτιμάται μάλιστα πως, αν ανακτηθεί το νερό που θα προκύψει από τα τρία Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην ανατολική Αττική και χρησιμοποιηθεί για άρδευση ή βιομηχανικές ανάγκες, θα μπορούσε να καλυφθεί η υδροδότηση της Αττικής για δύο ολόκληρες εβδομάδες.

Ραχοκοκαλιά του προγράμματος είναι τα τρία υπό κατασκευή Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων που έχει εντάξει στο επενδυτικό της πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ η ΕΥΔΑΠ σε Ραφήνα, Σπάτα και Κορωπί.

Από τις νέες εγκαταστάσεις θα μπορούν να ανακτηθούν αρχικά 48.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, ενώ μέχρι το 2040 αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει τα 75.000 κυβικά.

Το νερό αυτό, που θα είναι κατάλληλο για άρδευση, θα κατευθυνθεί για χρήση σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με εκτιμώμενη κάλυψη περίπου 16.000 στρεμμάτων αρχικά και έως 25.000 στρέμματα στο μέλλον, οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση νερού δεδομένου ότι σήμερα χρησιμοποιείται συχνά ακόμα και πόσιμο νερό για αρδευτικούς λόγους.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη, με τη διοίκησή της να ζητά να γίνει υποχρεωτική η επαναχρησιμοποίηση νερού προερχόμενου από τους βιολογικούς καθαρισμούς, καθώς οι τοπικοί φορείς εμφανίζονται ακόμα διστακτικοί να το εκμεταλλευτούν παρόλο που η εταιρία έχει προτείνει την παραχώρηση του νερού αδαπάνως. Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των συναρμόδιων επιτροπών της Βουλής, ο πρόεδρος της εταιρίας, Άγις Παπαδόπουλος, καθημερινά καταλήγουν στον Θερμαϊκό περίπου 135.000 κυβικά μέτρα νερού, τα οποία θα μπορούσαν να δίνονται στους αγρότες γλυτώνοντας μάλιστα την ΕΥΑΘ από ετήσια δαπάνη ύψους 2 εκατ. ευρώ για την απόρριψή τους στη θάλασσα.

Ψηφιοποίηση και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για τις δύο εταιρίες είναι η ψηφιοποίηση του δικτύου ύδρευσης, μέσω αντικατάστασης των παλαιών υδρομετρητών με «έξυπνους» μετρητές μέχρι το 2029.

Η ΕΥΔΑΠ με σχετικό έργο, με προϋπολογισμό 122,6 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με την αντικατάσταση των παλαιών αγωγών, φιλοδοξεί να μειώσει τις απώλειες νερού στο δίκτυο από 15% σε 8%.

Στην αντικατάσταση 200.000 μετρητών σε δύο φάσεις θα προχωρήσει και η ΕΥΑΘ με τη σχετική σύμβαση να αναμένεται να υπογραφεί σύντομα ύστερα από την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ επενδύει στην έρευνα και την τεχνολογία, αξιοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη της ζήτησης νερού και τη διαχείριση των αποθεμάτων.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμμετέχει σε μελέτη που στοχεύει στην πρόβλεψη καταναλωτικών τάσεων και την ιεράρχηση των αναγκαίων έργων, ιδιαίτερα ενόψει των προβλέψεων για αύξηση των περιόδων ξηρασίας.

Τμήμα του σχεδιασμού για μια πιο βιώσιμη κατανάλωση νερού αποτελούν και οι μικρές, αυτόνομες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Από το 2016 λειτουργούν δύο τέτοιες μονάδες στην Αττική – μία στη Μεταμόρφωση και μία στο φυτώριο του Δήμου Αθηναίων – και μέχρι το 2028 προβλέπεται να λειτουργούν επτά συνολικά, οι οποίες θα χρησιμοποιούν το επεξεργασμένο νερό για πότισμα πάρκων και κοινόχρηστων χώρων, χωρίς να απαιτείται μεταφορά από την Ψυττάλεια.

Παράλληλα στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας, δημιουργείται φόρουμ στην Αττική με τη συμμετοχή των δήμων, της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανίας και ιδιωτών. Στόχος είναι η καταγραφή αναγκών και η προώθηση καλών πρακτικών για τη χρήση μη πόσιμου νερού.

Τέλος, ξεχωριστή θέση στο σχέδιο έχει η αναβίωση του ιστορικού Αδριάνειου Υδραγωγείου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για άρδευση σε αστικές περιοχές, ξεκινώντας από τον Δήμο Χαλανδρίου και επεκτεινόμενο σε άλλους έξι δήμους της Αττικής συμπεριλαμβανομένου του δήμου Αθηναίων.

Σχετικά Άρθρα