MENU

“Στεγνώνουν” τα νησιά της Ελλάδας από νερό

Πιο έντονος από ποτέ ο εφιάλτης της λειψυδρίας

Στο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλά ελληνικά νησιά, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, αναφέρεται δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Νάξου καθώς και άλλων περιοχών. Στο κυκλαδίτικο νησί, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, η μεγαλύτερη δεξαμενή νερού έχει στεγνώσει ενώ μόνο χελώνες βρίσκονται στον λασπωμένο της πυθμένα.

Την ίδια ώρα, το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει σε άδεια πηγάδια άρδευσης, προκαλώντας ζημιές στην πολύτιμη καλλιέργεια πατάτας του νησιού.

Πιο νότια, στο νησί της Καρπάθου, οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στις πισίνες, ενώ στο βόρειο νησί της Θάσου, οι αρχές αναζητούν μονάδα αφαλάτωσης για να καταστεί πόσιμο το θαλασσινό νερό.

Πρόκληση για τον τουρισμό

Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έχει δει ελάχιστες ή καθόλου βροχές εδώ και μήνες. Καθώς τα νησιά μας φιλοξενούν έναν αριθμό ρεκόρ τουριστών, η πίεση στα αποθέματα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη, τονίζουν αξιωματούχοι, αγρότες και επιστήμονες.

Υπήρξε έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και, ιδιαίτερα στη Νάξο, και οι επιφανειακές μας δεξαμενές είναι άδειες”, δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, κ. Δημήτρης Λιανός.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών, των ακανόνιστων βροχοπτώσεων και των πυρκαγιών, απειλούν το μέλλον του μεγαλύτερου οικονομικού “μοχλού” της χώρας.

Αυτή η χρονιά μοιάζει ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ασυνήθιστα νωρίς. Τουλάχιστον έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων ο γνωστός παρουσιαστής της βρετανικής τηλεόρασης Michael Mosley, έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα, καθώς καύσωνες σάρωσαν τη χώρα.

Οι φόβοι των ειδικών

Οι ειδικοί σε θέματα κλίματος φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Ο κ. Andrea Toreti, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών Copernicus, δήλωσε ότι όταν οι επιπτώσεις της ξηρασίας γίνουν ορατές, είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση.

Οι χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τις προμήθειες νερού χρησιμοποιώντας αφαλάτωση, αλλά οι προμηθευτές δήλωσαν ότι οι μονάδες ήταν σε έλλειψη αυτό το καλοκαίρι λόγω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης.

Σχετικά Άρθρα