Οι διασώστες συνεχίζουν με αγωνία τις έρευνες για επιζώντες περισσότερες από τρεις ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,7 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Μιανμάρ, ρίχνοντας κτίρια ακόμα και στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, και προκαλώντας δονήσεις στις γειτονικές κινεζικές επαρχίες.
Το πρώτο 72ωρο μετά από έναν σεισμό θεωρείται η «χρυσή περίοδος» για τη διάσωση θυμάτων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, οι πιθανότητες επιβίωσης χωρίς πρόσβαση σε νερό μειώνονται δραματικά, όπως μεταδίδει το CNN.
Σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί νεκροί στην πιο φονική σεισμική καταστροφή που έπληξε τη Μιανμάρ εδώ και έναν αιώνα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ίσως χρειαστεί εβδομάδες για να αποκαλυφθεί.
Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, ρίχνοντας γέφυρες και κτίρια. Στην Μπανγκόκ, οι αρχές δίνουν μάχη για να απεγκλωβίσουν δεκάδες άτομα που πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη.
Το επίκεντρο του σεισμού καταγράφηκε στην κεντρική περιοχή Sagaing της Μιανμάρ, κοντά στην πρώην βασιλική πρωτεύουσα Mandalay, όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Η περιοχή βρίσκεται σχεδόν αποκομμένη λόγω της κατάρρευσης μιας γέφυρας-κλειδί στον ποταμό Irrawaddy.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές:
Οι μετασεισμοί συνεχίζονται, με τον ισχυρότερο να φτάνει τα 6,7 Ρίχτερ το βράδυ της Παρασκευής.
Η Marie Manrique από τον Ερυθρό Σταυρό δήλωσε στο CNN ότι οι διασώστες έχουν μια «μικρή ευκαιρία» να εντοπίσουν παγιδευμένους ανθρώπους.
Στη Mandalay, μια γυναίκα περιέγραψε το σοκ: «Ο σεισμός ήταν εξαιρετικά δυνατός και γρήγορος». Η γιαγιά της θάφτηκε κάτω από χαλάσματα όταν ένας τοίχος κατέρρευσε.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι κατέρρευσαν τζαμιά, ναοί και σχολεία. Στην πληγείσα Shan state, ένας πατέρας δήλωσε: «Τα παιδιά λιποθυμούσαν από τη ζάλη, ενώ κάποιοι ούρλιαζαν από φόβο».
Στη στρατιωτική πρωτεύουσα Naypyidaw, ένα νοσοκομείο τριών ορόφων κατέρρευσε, παγιδεύοντας ασθενείς. Μετά από 40 ώρες, Κινέζοι διασώστες κατάφεραν να σώσουν ένα άτομο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι διασώστες αγωνίζονται ενάντια σε διαλυμένες υποδομές, κλειστούς δρόμους και μπλακ άουτ επικοινωνιών.
Παρά την πολιτική απομόνωση της χώρας, η στρατιωτική ηγεσία ζήτησε διεθνή βοήθεια.
Παρόλα αυτά, οι ομάδες διάσωσης αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια:
Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ξεκίνησε επείγουσα εκστρατεία συγκέντρωσης 113 εκατ. δολαρίων για βοήθεια στη Μιανμάρ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
“Αυτό δεν είναι απλώς μια φυσική καταστροφή, αλλά μια ανθρωπιστική κρίση σε μια ήδη ευάλωτη χώρα”, δήλωσε ο Alexander Matheou του Ερυθρού Σταυρού.
Η Μιανμάρ βρίσκεται πάνω σε σεισμογενή ζώνη, αλλά οι περισσότεροι σεισμοί συμβαίνουν σε αραιοκατοικημένες περιοχές.
Η καταστροφή στη Μιανμάρ είναι μία από τις χειρότερες σεισμικές τραγωδίες του αιώνα. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για όσους βρίσκονται ακόμα κάτω από τα συντρίμμια.