MENU

Σε νέα «Ατλαντίδα» θα μετατραπεί η Βενετία έως το 2150

"Εφιαλτικό" σενάριο για βύθιση τμημάτων της πόλης

«Εφιαλτικό» σενάριο για το μέλλον της Βενετίας περιγράφει πρόσφατη μελέτη Ιταλών επιστημόνων, η οποία προβλέπει ότι το μεγαλύτερο τμήμα του δημοφιλούς προορισμού θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το 2150.

Η μελέτη διεξήχθη από εμπειρογνώμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) και ανέλυσε δεδομένα σχετικά με την άνοδο της στάθμης της παλίρροιας. Η Βενετία μάχεται εδώ και δεκαετίες με ολοένα και συχνότερες πλημμύρες.

Αν και υπάρχει πλέον ένα σύστημα αντιπλημμυρικών φραγμάτων 550 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη βόρεια Αδριατική Θάλασσα που περιβάλλει τη Βενετία και τα νησιά της, εντούτοις δεν θα είναι ικανά για να προστατεύσουν την πόλη από τη συνεχή βύθιση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, επισημαίνεται στη μελέτη.

Η στάθμη της παλίρροιας στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας αυξάνεται με ρυθμό περίπου μισού εκατοστού ανά έτος. Η ακριβής αύξηση διαφέρει κατά μήκος της πόλης από 4,22 χιλιοστά στο νησί Λίντο έως 5 χιλιοστά στο Μαλαμόκο. Τα στοιχεία βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία που συλλέγονται από το παλιρροιακό κέντρο της Βενετίας τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι ερευνητές συνδύασαν τα στοιχεία με δορυφορικά δεδομένα για την καθίζηση του εδάφους που καταγράφηκαν μεταξύ 2008 και 2023. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες περιοχές της πόλης θα είναι μόνιμα βυθισμένες μέχρι το 2150.

Προβλέπουν ότι τμήματα της Piazza San Marco, της πιο διάσημης πλατείας της Βενετίας, θα βρεθούν κάτω από 70 εκατοστά νερού. Η δυτική πλευρά της πόλης θα είναι επίσης μία από τις πρώτες που θα πληγούν – είναι μία από τις περιοχές που θα βρεθούν κάτω από το νερό 58 φορές μεταξύ 2019 και 2023.

“Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, ιδίως αν επιταχυνθεί τοπικά από την καθίζηση, οδηγεί σε όλο και πιο σοβαρή και εκτεταμένη διάβρωση των ακτών, υποχώρηση των παραλιών και θαλάσσιες πλημμύρες με πολύ σημαντικές περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις για τους πληθυσμούς”, δήλωσε ο ερευνητής του INGV κ. Marco Anzidei.

Το MOSE, ένα σύστημα κινητών φραγμάτων στις εισόδους της λιμνοθάλασσας, είναι τώρα σε λειτουργία – αν και θα χρειαστεί το 2025 μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Οι πύλες ανασηκώνονται όταν χτυπά η παλίρροια και εμποδίζουν την είσοδο του νερού στη λιμνοθάλασσα και την πόλη. Ωστόσο, αυτή η “θαυματουργή λύση” είναι μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση.

Καθώς τα φαινόμενα θα ενισχύονται, τα κινητά φράγματα θα ορθώνονται όλο και πιο συχνά, οδηγώντας πρακτικά σε κατάρρευση του λιμανιού και των οικονομικών εσόδων που αποφέρει. Και βέβαια η ίδια η λιμνοθάλασσα θα μετατραπεί μόνιμα σε έναν βρόμικο βάλτο επιβαρύνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αποτρέποντας περαιτέρω τους τουρίστες.

Έκθεση του 2021 από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προέβλεψε άνοδο της μέσης περιφερειακής στάθμης της θάλασσας έως το 2100 κατά 28-55 εκατοστά στο πιο αισιόδοξο σενάριο για την υπερθέρμανση του πλανήτη – και 63-101 εκατοστά στο πιο απαισιόδοξο σενάριο.

Σχετικά Άρθρα