Aνησυχία έχει προκληθεί από την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, με τις Αρχές, μετά από εισήγηση των ειδικών να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, με κλείσιμο των σχολείων αύριο (3/2), Δευτέρα και την αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους.
Οι Αρχές καλούν επίσης τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να παραμείνουν σε επιφυλακή και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών για τη μείωση του κινδύνου.
Το απόγευμα του Σαββάτου (1/2), η Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ συνεδρίασαν εκτάκτως και αποφάσισαν να ληφθούν προληπτικά.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:
Τσελέντης: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι
Nέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:22 το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ακολούθησε στις 10:37 και νέος σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η δόνηση είχε επίκεντρο 27.1 χλμ ΒΒΑ της Θήρας και εστιακό βάθος τα 4 χλμ, ενώ η αναθεωρημένη λύση εντοπίζει το επίκεντρο της δόνησης στο θαλάσσιο χώρο 22 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Σε ανάρτησή του ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΕΚΠΑ Άκης Τσελέντης αναφέρει:
«Αρχικά δεν χρειάζεται πανικός γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς. Μετά τους νέους σεισμούς που έγιναν νομίζω ότι πρέπει τόσον η πολιτεία (η οποία κάνει αυτό που πρέπει) όσο και οι κάτοικοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Η Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είναι στελεχωμένη με διεθνούς επιπέδου έμπειρους επιστήμονες και να ακούτε τις ανακοινώσεις της.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι. Δυστυχώς, η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίηςης Τσουνάμι.
Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε υψηλότερα τοπογραφικά μέρη.
Για να γνωρίζουμε το ιστορικό:
Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών.
Το ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, στην Αμοργό τον Ιούλιο του 1956 συνέβη στην Αμοργό ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα, ενώ τον διαδέχθηκε το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων δύο αιώνων στη Μεσόγειο.
Να ακούτε τις οδηγίες ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ.
Το πλέον πιθανό είναι σιγά-σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί αλλά οφείλουμε να τα γνωρίζουμε.
Μη δω πάλι κίτρινα δημοσιεύματα με τίτλος ο Τσελέντης προβλέπει 7R και τεράστιο τσουνάμι’. Ας σεβαστούν αυτοί οι δήθεν δημοσιογράφοι την αγωνία του κόσμου».