MENU

Πρόστιμο 458 εκατ. ευρώ της ΕΕ σε 15 αυτοκινητοβιομηχανίες για συμμετοχή σε καρτέλ ανακύκλωσης οχημάτων

Ποιοι μεγάλοι κολοσσοί θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά... το χέρι στην τσέπη

Πρόστιμο συνολικού ύψους 458 εκατ. ευρώ επέβαλαν οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 15 αυτοκινητοβιομηχανίες και την ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών (ACEA) για τη συμμετοχή τους σε καρτέλ ανακύκλωσης οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα όχημα στο τέλος του κύκλου ζωής του είναι ένα αυτοκίνητο που δεν είναι πλέον κατάλληλο για χρήση, είτε λόγω ηλικίας, φθοράς ή ζημιάς. Αυτά τα οχήματα αποσυναρμολογούνται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για ανακύκλωση, ανάκτηση και απόρριψη.

Οι μυστικές συμφωνίες

Επί του προκειμένου, η ΕΕ, η οποία πραγματοποίησε έφοδο στις εταιρείες πριν από τρία χρόνια, δήλωσε ότι το καρτέλ, το οποίο αφορούσε οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, έλαβε χώρα από τον Μάιο του 2002 έως τον Σεπτέμβριο του 2017, με την ένωση των αυτοκινητοβιομηχανιών ACEA να οργανώνει συναντήσεις και επαφές μεταξύ των εταιρειών.

Ο εποπτικός φορέας ανταγωνισμού της ΕΕ δήλωσε ότι οι εταιρείες συμφώνησαν να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους στη διαφήμιση του βαθμού στον οποίο τα αυτοκίνητά τους μπορούν να ανακυκλωθούν και συμφώνησαν να τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με το πόσο ανακυκλωμένα υλικά χρησιμοποιούνται στα νέα αυτοκίνητα.

Συμφώνησαν επίσης να μην πληρώνουν τους διαλύτες αυτοκινήτων για την επεξεργασία των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Οι νόμοι της ΕΕ απαιτούν από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να αναλαμβάνουν το κόστος της ανακύκλωσης τέτοιων οχημάτων, αν χρειαστεί, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να διαθέτουν τα αυτοκίνητα δωρεάν σε έναν διαλύτη.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ, Teresa Ribera δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα κατά των εταιρειών που συμπράττουν για να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό στην ανακύκλωση. Αυτοί οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συντονίστηκαν για περισσότερα από 15 χρόνια για να αποφύγουν να πληρώσουν για υπηρεσίες ανακύκλωσης, συμφωνώντας να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους στη διαφήμιση του βαθμού στον οποίο τα αυτοκίνητά τους θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν και συμφωνώντας να παραμείνουν σιωπηλοί για τα ανακυκλωμένα υλικά που χρησιμοποιούνται στα νέα τους αυτοκίνητα. Δεν θα ανεχτούμε καρτέλ κανενός είδους, και αυτό περιλαμβάνει εκείνα που καταστέλλουν την ευαισθητοποίηση των πελατών και τη ζήτηση για πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Η υψηλής ποιότητας ανακύκλωση σε βασικούς τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία θα είναι κεντρική για την επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας, όχι μόνο για τη μείωση των αποβλήτων και των εκπομπών, αλλά και για τη μείωση των εξαρτήσεων, το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και ανταγωνιστικού βιομηχανικού μοντέλου στην Ευρώπη.

Το ύψος των προστίμων

Το πρόστιμο της Volkswagen ήταν το μεγαλύτερο, ύψους 127,69 εκατ. ευρώ, και ακολούθησαν η Renault-Nissan με 81,46 εκατ. ευρώ, η Stellantis με 74,93 εκατ. ευρώ και η Ford με 41,46 εκατ. ευρώ.

Άλλα μέλη του καρτέλ που τιμωρήθηκαν ήταν η Toyota, η Mitsubishi, η Honda, η Hyundai, η Jaguar Land Rover, η Mazda, η GM, η Suzuki και η Volvo. Η Mercedes-Benz απέφυγε την επιβολή προστίμου επειδή ειδοποίησε τον ελεγκτή της ΕΕ για το καρτέλ. Στην ACEA επιβλήθηκε πρόστιμο 500.000 ευρώ.

Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες παραδέχθηκαν τις παραβάσεις με αντάλλαγμα τη μείωση των προστίμων τους κατά 10%.

Στόχος η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων

Ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν τα απόβλητα και να ανακτηθούν πολύτιμα υλικά όπως μέταλλο, πλαστικό και γυαλί. Για να υποστηρίξει περαιτέρω τη φιλοδοξία της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την ανακύκλωση, η Επιτροπή πρότεινε ένα μέτρο ευελιξίας για να βοηθήσει τους κατασκευαστές να συμμορφωθούν με τους στόχους τους για τις εκπομπές CO2 μεταξύ 2025 και 2027 για νέα αυτοκίνητα και φορτηγά.

Έχει επίσης προτείνει, ως μέρος της ενδιάμεσης αναθεώρησης της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, κίνητρα χρηματοδότησης για την ανάπτυξη υποδομών επαναφόρτισης.

Τέλος, η Επιτροπή ξεκίνησε μια διερευνητική άσκηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες προμηθεύονται και ανακυκλώνουν ορισμένες κρίσιμες πρώτες ύλες, για να υποστηρίξει μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα αυτό, σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα