MENU

«Πράσινη» ευθυγράμμιση με την Ευρώπη επιδιώκει η Κίνα

Με στόχο την επιστροφή των ξένων κεφαλαίων

Νέους κανόνες δημοσιοποίησης των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικής διακυβέρνηση κριτηρίων ESG, ανακοίνωσε η Κίνα για τις μεγαλύτερες εταιρείες της.

Η κίνηση στοχεύει στην ευθυγράμμιση της χώρας, μεγαλύτερου ρυπαντή στον κόσμο, με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και στην επιστροφή των ξένων επενδύσεων στην οικονομία της.

Περισσότερες από 400 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν σε βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, θα πρέπει να δημοσιεύουν εκθέσεις βιωσιμότητας έως το 2026, σύμφωνα με το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα από τα τρία κύρια χρηματιστήρια της Κίνας.

Οι εταιρείες, οι οποίες συνολικά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής αγοραίας αξίας των χρηματιστηρίων, πρέπει να κοινοποιούν τη διακυβέρνηση και τη στρατηγική τους σε θέματα ESG, μαζί με μετρήσεις, όπως τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Οι κανονισμοί θα συμβάλουν στην τυποποίηση της υποβολής εκθέσεων στην Κίνα, μειώνοντας παράλληλα τους κινδύνους “πράσινου ξεπλύματος” για τους διαχειριστές κεφαλαίων, σύμφωνα με τον κ. Μπόγια Γουάνγκ, αναλυτή περιβαλλοντικών, κοινωνικών θεμάτων και διακυβέρνησης της Morningstar στο Λονδίνο.

Η Κίνα επιδιώκει να ευθυγραμμίσει τους κανονισμούς της με την Ευρώπη, όπου οι εταιρείες πρέπει να προβούν σε παρόμοιες γνωστοποιήσεις από φέτος στο πλαίσιο της οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας.

“Φτάνοντας στα διεθνή πρότυπα, η κυβέρνηση ελπίζει να προσελκύσει ξένα κεφάλαια -ειδικά από θεσμικούς επενδυτές”, δήλωσε ο Γουάνγκ.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην Κίνα τον τελευταίο καιρό. Οι άμεσες επενδύσεις έπεσαν σε χαμηλό τριών ετών το 2023, καθώς η πτώση των ακινήτων, οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ πιέζουν την οικονομική ανάπτυξη.

Οι κινεζικές μετοχές εισέρχονται στο τέταρτο έτος πτώσης τους, μια πτώση που έχει πλήξει ιδιαίτερα σκληρά τον κλάδο της “πράσινης” βιομηχανίας.

Μια αποκλειστική εβδομαδιαία έκθεση σχετικά με τα πιο πρόσφατα περιβαλλοντικά, κοινωνικά θέματα και θέματα διακυβέρνησης.

Οι επενδυτές απέσυραν δισ. δολ. από τα κεφάλαια ESG που έχουν έδρα στην Κίνα, τα οποία κατείχαν περίπου 39 δισ. δολ. ΗΠΑ σε περιουσιακά στοιχεία στο τέλος του 2023 και 58 δισ. δολ. το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar.

Το Πεκίνο στοιχηματίζει ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα ενισχύσουν τα πράσινα διαπιστευτήριά του. Ενώ το έθνος συνεχίζει να χρηματοδοτεί την παραγωγή άνθρακα, βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων.

Μόνο πέρυσι, η Κίνα εγκατέστησε περισσότερους ηλιακούς συλλέκτες από ό,τι έχει κατασκευάσει ποτέ οποιοδήποτε άλλο κράτος και η BYD είναι πλέον ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.

Οι κατευθυντήριες γραμμές υποβολής εκθέσεων θα “βοηθήσουν στη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των επενδύσεων ESG” πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και οι μετοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ο Γουάνγκ.

Μπορούν επίσης να οδηγήσουν τις επενδύσεις σε τομείς με υψηλές εκπομπές άνθρακα, όπως ο χάλυβας και η γεωργία, χρηματοδοτώντας τη μετάβασή τους σε βιωσιμότερες διαδικασίες παραγωγής, είπε.

Οι καθαρές τεχνολογίες συνέβαλαν στα δύο πέμπτα της αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας το 2023, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα με έδρα το Ελσίνκι.

Αλλά με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα να επιβαρύνει τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών EV και ηλιακής ενέργειας, θα πρέπει να βρεθούν εντελώς νέοι τομείς για επενδύσεις, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο.

Παρόλα αυτά, ακόμη και καθώς η Κίνα προσπαθεί να συμβαδίσει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα κεφάλαια ESG της περιλαμβάνουν ορισμένα μοναδικά στοιχεία που μπορεί να προβληματίσουν τους επενδυτές.

Για ορισμένους, οι νέοι κανονισμοί ενδέχεται να μην είναι αρκετοί, δεδομένου του ιστορικού αυταρχικών καταστολών του Πεκίνου.

Η Alecta, η μεγαλύτερη συνταξιοδοτική εταιρεία της Σουηδίας με χαρτοφυλάκιο ύψους 113 δισεκ. δολ., δήλωσε πέρυσι ότι δεν είχε πλέον άμεσες επενδύσεις σε κινεζικές επιχειρήσεις λόγω των ρυθμιστικών κινδύνων από την “κρατική παρέμβαση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις”.

Οι κανονισμοί είναι επίσης αυστηρότεροι από τις παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές που έχουν καθοριστεί από το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Βιωσιμότητας, οι οποίες καλύπτουν μόνο τον αντίκτυπο των κινδύνων και των ευκαιριών ESG στα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών. Η ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, εάν οι εταιρείες τις εφαρμόζουν σωστά.

Πάνω από το 70% των εταιρειών που υποχρεούνται να προβούν σε γνωστοποιήσεις βάσει του νέου καθεστώτος εκδίδουν ήδη κάποια μορφή έκθεσης βιωσιμότητας, σύμφωνα με τον Λέο Χο, αναλυτή της Daiwa Capital Markets, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι υψηλός ο πήχης για τις περισσότερες από αυτές.

“Ορισμένοι παίκτες ενδέχεται να χρειαστεί να ενισχύσουν ή να βελτιώσουν τη δημοσιοποίηση σε ορισμένους τομείς για να ανταποκριθούν στις τελευταίες απαιτήσεις”, επισήμανε.

Ο κ. Πάτρικ Λιού, επικεφαλής του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού της Neuberger Berman Group με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία ξεκίνησε πέρυσι το πρώτο της αμοιβαίο κεφάλαιο πράσινων ομολόγων στην Κίνα και σχεδιάζει περισσότερα προϊόντα ESG για τους επενδυτές της ξηράς, δήλωσε: “Οι νέοι κανόνες αποτελούν ένα βήμα προς τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα, ευθυγραμμιζόμενοι με τις παγκόσμιες τάσεις και τα συμφέροντα των επενδυτών για καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις”.

Σχετικά Άρθρα