MENU

Παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα στην πράσινη μετάβαση — Στόχος η μείωση εκπομπών έως το 2040

Ο Υπ. Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου παρουσίασε στον Επίτροπο Hoekstra το ελληνικό σχέδιο και προειδοποίησε για τις κοινωνικές επιπτώσεις του ΣΕΔΕ 2

Σε μια κομβική τηλεφωνική συνομιλία που αποτυπώνει τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη μετάβαση και την κλιματική ουδετερότητα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, συνομίλησε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Κλίμα, το Μηδενικό Ισοζύγιο Εκπομπών και την Καθαρή Ανάπτυξη, Wopke Hoekstra.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο αξιωματούχοι εστίασαν σε τρεις βασικές θεματικές:

  • Την πρόταση για μείωση των εκπομπών έως το 2040.
  • Τις επιπτώσεις του νέου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ 2) σε νοικοκυριά και μεταφορές.
  • Την πορεία και αξιοποίηση του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα (SCF).

Η Ελλάδα “πρότυπο πράσινης μετάβασης” σύμφωνα με τον Επίτροπο Hoekstra

Ο Υπουργός Παπασταύρου παρουσίασε την πρόοδο της Ελλάδας στην υλοποίηση των κλιματικών στόχων, αναδεικνύοντας τις βασικές πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί για την επίτευξη του πράσινου μετασχηματισμού.

Ο Επίτροπος Hoekstra, αναγνωρίζοντας τη συστηματική προσπάθεια της χώρας, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως “παράδειγμα προς μίμηση” όχι μόνο για τη Νότια Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρη την ήπειρο.

Ρεαλισμός, ευελιξία και κοινωνική αποδοχή τα “κλειδιά” για το 2040

Σχετικά με τον υπό διαμόρφωση στόχο της Ε.Ε. για το 2040, ο κ. Παπασταύρου τόνισε την ανάγκη για έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό, που θα βασίζεται στην πολιτική και κοινωνική συναίνεση καθώς και σε επαρκείς οικονομικούς πόρους.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της παροχής ευελιξίας στα κράτη-μέλη, ώστε να καθορίσουν μεμονωμένα τα εργαλεία και τις τεχνολογίες με τις οποίες θα επιτύχουν τους στόχους.

Προτεραιότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ενεργοβόρος βιομηχανία

Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη για οικονομικά προσιτές καινοτόμες πράσινες τεχνολογίες, καθώς και ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, ώστε να στηριχθούν κρίσιμες κατηγορίες όπως:

  • Οι ΜμΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις),
  • Η ενεργοβόρος βιομηχανία,
  • Και φυσικά, τα νοικοκυριά εν μέσω της ενεργειακής μετάβασης.

Προβληματισμός για τις επιπτώσεις του ΣΕΔΕ 2 και έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ 2), που θα επεκταθεί σε μεταφορές και οικιακή κατανάλωση από το 2027.
Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε την ανάγκη για προσεκτική μελέτη των επιπτώσεων που θα έχει αυτό:

  • Στον πληθωρισμό,
  • Στο διαθέσιμο εισόδημα του μέσου πολίτη,
  • Με έμφαση στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα ως ασπίδα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια

Κομβικής σημασίας θεωρείται και η πορεία του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα (SCF), το οποίο έχει δημιουργήσει η Ε.Ε. για να εξασφαλίσει ότι η κλιματική μετάβαση θα είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς.

Το Ταμείο θα ενισχύσει:

  • Ευάλωτα νοικοκυριά,
  • Μικρές επιχειρήσεις,
  • Και χρήστες μεταφορών που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια.

Ο κ. Παπασταύρου προσκάλεσε τον Επίτροπο Hoekstra να επισκεφθεί την Ελλάδα τους επόμενους μήνες, με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να αποδέχεται την πρόταση.

Η επίσκεψη αυτή αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και τεχνογνωσίας.

Σχετικά Άρθρα