Βασική προτεραιότητα θέτει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν στη διαχείριση των προκλήσεων για τη γεωργία και τα τρόφιμα στην Ευρώπη.
Αυτό δείχνει το γεγονός ότι μια από τις πρώτες εκθέσεις που πήρε στα χέρια της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφορά την αξιολόγηση των προκλήσεων και των ευκαιριών για τη γεωργία και τα τρόφιμα, που θα καθοδηγήσουν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο θα υλοποιηθεί τις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας της προέδρου,.
Tην έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας παρέλαβε από τον πρόεδρο της αρμόδιας ομάδας, καθηγητή Πέτερ Στροσνάιντερ.
Με τίτλο «Μια κοινή προοπτική για τη γεωργία και τα τρόφιμα στην Ευρώπη», η έκθεση παρουσιάζει μια αξιολόγηση των προκλήσεων και των ευκαιριών ενώ υπάρχουν και συστάσεις. Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, αυτές οι προτάσεις θα καθοδηγήσουν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διαμόρφωση του οράματός της για τη γεωργία και τα τρόφιμα, που θα υλοποιηθεί τις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Συγχαίρω θερμά τα μέλη του στρατηγικού διαλόγου για το σημαντικό έργο τους. Το αποτέλεσμα αυτού του στρατηγικού διαλόγου δείχνει ότι είναι δυνατό να προχωρήσουμε πέρα από μια πολωμένη συζήτηση και να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ πολύ διαφορετικών ενδιαφερομένων. Η Επιτροπή θα εξετάσει τώρα προσεκτικά τις ιδέες τους. Όλοι θέλουμε τομέα τροφίμων και γεωργίας που ακμάζει σε όλη την ήπειρό μας, που ανταμείβει τους αγρότες, τους πολίτες και την πολύτιμη φυσική μας κληρονομιά. Με αυτήν την έκθεση, έχουμε μια πολύ γερή βάση για την ανάπτυξη του νέου οράματος για τα τρόφιμα και τη γεωργία στην Ευρώπη», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Όπως αναφέρει η έκθεση, η παραγωγή τροφίμων και γεωργικής παραγωγής αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ευρωπαϊκής κοινωνίας και ασφάλειας και ότι η ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών τροφίμων και γεωργίας είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών του στρατηγικού διαλόγου ότι η οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα στον αγροδιατροφικό τομέα μπορεί να αλληλοενισχύεται, ιδίως όταν υποστηρίζεται από συνεκτικά μέτρα πολιτικής.
Οι πέντε πυλώνες της έκθεσης
Οι συστάσεις που περιγράφονται στην έκθεση διαρθρώνονται σε πέντε πυλώνες:
– Συνεργασία για ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό μέλλον: αυτό το μέρος εξετάζει την ανάγκη προσαρμογής της ΚΑΠ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης μετάβασης προς πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά συστήματα τροφίμων, τη σημασία της ενίσχυσης της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τον ρόλο του εμπορίου και των διεθνών προτύπων.
– Προώθηση προς βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής: οι συστάσεις σε αυτόν τον τομέα αφορούν την υποστήριξη και την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της κτηνοτροφίας και συνηγορούν υπέρ της αυξημένης ευαισθητοποίησης σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων και την ενδυνάμωση των καταναλωτών να επιλέγουν βιώσιμες και ισορροπημένες δίαιτες.
– Προώθηση μετασχηματιστικής ανθεκτικότητας: ενόψει των αυξανόμενων περιβαλλοντικών, κλιματικών, γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των εργαλείων διαχείρισης κρίσεων, καθώς και για την καλύτερη διατήρηση και διαχείριση γεωργικών εκτάσεων, την προώθηση της ανθεκτικής στο νερό γεωργίας και την ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων αναπαραγωγής φυτών.
– Οικοδομώντας έναν ελκυστικό και ποικιλόμορφο τομέα: η σημασία της ανανέωσης των γενεών και της ισότητας των φύλων καθώς και των ζωντανών αγροτικών περιοχών και των συστημάτων αγροδιατροφής περιγράφεται λεπτομερώς σε αυτήν την ενότητα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης προστασίας των εργαζομένων.
– Καλύτερη πρόσβαση και χρήση της γνώσης και της καινοτομίας: οι συστάσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρόσβαση στη γνώση και τις δεξιότητες πρέπει να διευκολυνθεί και ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί ευκαιρία.
Η Επιτροπή χαιρετίζει το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε από τα 29 μέλη του Στρατηγικού Διαλόγου από την έναρξή του από την Οϋρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Ιανουάριο του 2024 και την εποικοδομητική δέσμευση που επέδειξαν σε όλη τη διαδικασία, προκειμένου να οριστικοποιηθεί -και να εγκριθεί ομόφωνα- η τελική έκθεση.
Η Κομισιόν τονίζει ότι το σημερινό αποτέλεσμα δείχνει ότι μπορεί να οικοδομηθεί συναίνεση μεταξύ των βασικών συμφερόντων από ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, ακόμη και σε περιόδους πόλωσης γύρω από τη δημόσια συζήτηση για τα αγροδιατροφικά ζητήματα.
Η διατήρηση αυτής της προσέγγισης, με τη συνέχιση της ενθάρρυνσης του διαλόγου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ διαφορετικών απόψεων, μπορεί να βοηθήσει στην παροχή μόνιμων λύσεων για ανταγωνιστικά, ανθεκτικά, ποικίλα και βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εκ του σύνεγγυς τις συστάσεις της έκθεσης για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει παράγοντες από όλο τον αγροδιατροφικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τον κόσμο της επιστήμης, προκειμένου να συνεχίσουν να μελετούν στρατηγικές για να καταστήσουν τα αγροδιατροφικά συστήματα πιο βιώσιμα και ανθεκτικά.
Η έκθεση που εκπονήθηκε από τον στρατηγικό διάλογο για το Μέλλον της Γεωργίας της ΕΕ, απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς.