Στις δράσεις και τις προτεραιότητες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στο κρίσιμο ζήτημα της μετάβασης στην κυκλική οικονομία αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ηλείας κ. Αυγερινοπούλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο 8ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) με θέμα: “Κυκλικές Πόλεις & Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων – Οι Προκλήσεις για την Κοινωνία, τους Φορείς, την Πολιτεία”.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, συμμετείχε στην ειδική συνεδρία με τίτλο «Δημόσιες Πολιτικές για την επιτάχυνση της μετάβασης της χώρας σε μια κυκλική οικονομία», που είχε στόχο να αναδειχθούν οι σημερινές προκλήσεις και οι απαιτήσεις, ώστε η αναζήτηση των βέλτιστων πρακτικών και οι συνέργειες να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη του στόχου της κυκλικής οικονομίας.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σύστημα των πόλεων, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού διαμένει σε πόλεις, της οποίες πρέπει να μετατρέψουμε, προς όφελος των κατοίκων της αλλά και των οικοσυστημάτων, σε κυκλικές, βιώσιμες και έξυπνες πόλεις». Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι η μετάβαση προς τις κυκλικές πόλεις, που μετατρέπουν τα απόβλητά σε πόρους προς περαιτέρω αξιοποίηση, αποτελεί απάντηση στην ενεργειακή, κλιματική και περιβαλλοντική κρίση και έναν από τους βασικούς στόχους της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.
Αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030 που έχει θέσει φιλόδοξους στόχους, συμβατούς με αυτούς των οδηγιών της Ε.Ε. για τη διαλογή στην πηγή, που είναι και στόχοι των οδηγιών της δέσμης μέτρων για την κυκλική οικονομία, και ιδίως την επίτευξη της αύξησης της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και της ανακύκλωσης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) τουλάχιστον σε ποσοστό 55 % κατά βάρος μέχρι το 2025 και 60% κατά βάρος μέχρι το 2030. Επίσης τίθεται ως στόχος η ελαχιστοποίηση της υγειονομικής ταφής στο 10% των παραγόμενων ΑΣΑ έως το 2030.
Για την μείωση των αποβλήτων, πέρα από τις δημόσιες πολιτικές και τις υποδομές που τις υποστηρίζουν, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην συμμετοχή των τοπικών της επιχειρηματικής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, μέσα από την δια βίου μάθηση, καθώς η κυκλική οικονομία, μπορεί να γίνει εφικτή και να διατηρηθεί μόνο μέσα από ένα μοντέλο στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες θα είναι συνειδητοποιημένοι και αποφασισμένοι να επιτύχουν τον κοινό αυτό σκοπό.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εφαρμογή της αρχής “Πληρώνω όσα πετάω”, στο σύστημα διαλογής στην πηγή με επέκταση του δικτύου συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών,τ η δημιουργία επαρκούς εθνικού δικτύου μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων, την προώθηση της παραγωγής εναλλακτικών δευτερογενών καυσίμων και την κάλυψη όλης της χώρας με συστήματα διαχείρισης για τα «απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων» (ΑΕΚΚ). Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα στο ζήτημα των αγροτικών πλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών φυτοφαρμάκων και το Σχεδίου ΚΥΑ για την θέσπιση Προγράμματος Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού για τα Γεωργικά Πλαστικά που βρίσκεται προς διαβούλευση έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Υπογράμμισε παράλληλα ότι ανάλογες αποφάσεις αναμένονται για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και εν γένει τα προϊόντα ένδυσης καθώς και τα προϊόντα κομμωτηρίου, ενώ η κυκλικότητα των τροφίμων είναι ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να οργανωθεί στη χώρα μας.
Ξεχωριστή ήταν η αναφορά της στην οριστική λύση που δόθηκε σε ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα του δήμου Πύργου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καθώς πρόσφατα εκδόθηκε η απόφαση χρηματοδότησης της διαχείρισης των δεματοποιημένων απορριμμάτων στη θέση Ποτόκι, με το ποσό των 700.667,47 ευρώ και της μεταφοράς τους στον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς. Μια απόφαση που ελήφθη μετά από πολλά χρόνια και πολλές προσπάθειες και έρχεται να επιλύσει ένα σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα, ενώ μετά την μεταφορά θα προχωρήσει η αποκτάσταση της υποβαθμισμένης μέχρι σήμερα περιοχής του Ποτοκίου Αλφειού.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε, εξάλλου, στην 9η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς (Our Ocean Conference 9) και στις 21 δεσμεύσεις της χώρας μας, αξίας περί των 780 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης και την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης, μεταξύ αυτών την δέσμευση για την απομάκρυνση των πλαστικών απορριμμάτων από τα ύδατα κατά 50% και των μικροπλαστικών κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με το 2019.
Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος τόνισε ότι οι κινήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστικά, ώστε να φέρουν άμεσα αποτελέσματα, προς την ενίσχυση της κυκλικότητας, που αποτελεί τον κύκλο ζωής της γης, που όπως είπε, «πρέπει να συνεχίζει να υπάρχει ως σπείρα και να μην κλείσει οριστικά».
Στο τραπέζι διαλόγου για την κυκλική οικονομία συμμετείχαν επίσης ο κ. Σ. Σιμόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Βουλευτής ΝΔ, ο κ. Σ. Φάμελλος, τ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖA, ο κ. Ι. Μανιάτης, τ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μ. Γραφάκος, ΓΓ ΣΔΑ ΥΠΕΝ, ο κ. Π. Βαρελίδης, ΓΓ ΦΥΠ ΥΠΕΝ, ο κ. Π. Δημόπουλος, Γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ο κ. Γ. Ηλιόπουλος, Πρόεδρος ΕΕΔΣΑ και σε ρόλο συντονιστή ο κ. Αν. Ανδρεόπουλος, Προέδρος Επιστημονικού & Τεχνικού Συμβουλίου ΕΕΔΣΑ, τ. Πρύτανη ΕΜΠ.