Νέο ρεκόρ εκπομπών μεθανίου στους 120 εκατ. μετρικούς τόνους παρήγαγε η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων το 2023, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), με τα 2/3 να εκπέμπονται από δέκα μόλις χώρες, κυρίως την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.
Σε νέα του έκθεση που αναδημοσιεύει το Reuters, ο Tim Gould ανώτατο στέλεχος του ΙΕΑ επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν σε τόσο υψηλό επίπεδο οι εκπομπές», με τον Οργανισμό να τονίζει την κρίσιμη ανάγκη και άμεση δράση για τη μείωση των εκπομπών του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου.
Οι ευθύνες
Όπως αναφέρεται, οι υποσχέσεις μείωσης των εκπομπών δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες ευθύνονται για περίπου το 60% του μεθανίου που απελευθερώνεται, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από φυσικές πηγές.
Παρά τις τεχνολογικές προόδους όπως οι νέοι δορυφόροι που ενισχύουν την ανίχνευση διαρροών η ρύπανση από μεθάνιο έχει αυξηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Επίσης, το καμπανάκι του ΙΕΑ φανερώνει και κυρίως αποκαλύπτει τη κενότητα των σχεδίων περισσότερων από 150 χωρών για μείωση των εκπομπών κατά 30% έως το 2030.
Ο Οργανισμός πρότεινε ότι η βελτιωμένη δορυφορική παρακολούθηση θα μπορούσε να γεφυρώσει αυτή την απόκλιση μεταξύ των αναφερόμενων εκπομπών και των εκτιμήσεων του IEA.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο MethaneSAT, ένας δορυφόρος που έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει μεθάνιο και υποστηρίζεται από την Google της Alphabet Inc και το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας.
Στην COP28, 52 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δεσμεύτηκαν να επιτύχουν «σχεδόν μηδενικές εκπομπές μεθανίου» στις επιχειρήσεις τους ως το 2030, υπό το βλέμμα παρατηρητών που εξακολουθούν να δυσπιστούν λόγω της έλλειψης ακριβών σχεδίων.
Πάνω από 150 χώρες, μεταξύ των οποίων προσφάτως το Αζερμπαϊτζάν, που θα φιλοξενήσει την COP29, μετέχουν επίσης στην πρωτοβουλία «Global Methane Pledge» (Παγκόσμια Δέσμευση περί Μεθανίου), η οποία στοχεύει στη μείωση κατά 30% των εκπομπών του αερίου αυτού μεταξύ του 2020 και του 2030.