MENU

Νέα έργα 3,5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά – Εγκρίσεις για παρεμβάσεις σε 21 περιοχές

Ειδικό σχέδιο δράσης με έργα ύδρευσης και διαχείρισης νερού σε 33 σημεία της νησιωτικής Ελλάδας

Έργα διαχείρισης υδάτων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,5 εκατ. ευρώ προχωρούν άμεσα σε νησιωτικούς δήμους της χώρας, στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Πρόκειται για 33 στοχευμένες παρεμβάσεις σε 21 νησιωτικές περιφερειακές ενότητες, με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας του νερού για τις τοπικές κοινωνίες και τις οικονομίες τους.

Η νέα δέσμη παρεμβάσεων ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανο Γκίκα, ο οποίος αποδέχθηκε τη σχετική εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΙΝΠ). Οι εγκρίσεις αυτές έρχονται ως συνέχεια στοχευμένων παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2024 σε ακόμα 13 νησιά, τα οποία επίσης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λειψυδρίας.

Εντοπισμένες παρεμβάσεις σε κρίσιμες περιοχές

Τα νέα έργα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στα εξής νησιά: Γαύδος, Κρήτη, Οινούσσες, Πάτμος, Ίος, Ψαρά, Κέρκυρα, Διαπόντια Νησιά, Λέρος, Αμοργός, Ανάφη, Νίσυρος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κύθνος, Αστυπάλαια, Νάξος, Άγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Λειψοί και Τήνος.

Τα έργα προχωρούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και ειδικότερα με τη Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος και Υδάτων, ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις στις περιοχές όπου καταγράφονται μεγάλες ανάγκες και επιπτώσεις από την κλιματική κρίση.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε πως:

«Η πρόσβαση σε επαρκές και ποιοτικό νερό, αποτελεί προτεραιότητα για την ανάπτυξη των νησιών. Γι’ αυτό και το Ειδικό Σχέδιο Δράσης του υπουργείου μας κινείται στην κατεύθυνση δημιουργίας και εφαρμογής ενός εθνικού σχεδιασμού εκτίμησης, αξιοποίησης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων, υλοποιώντας την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Επεσήμανε ακόμη ότι η ΓΓΑΙΝΠ έχει χαρτογραφήσει με ακρίβεια τις ανάγκες κάθε νησιού, και ότι ο σχεδιασμός γίνεται σε στενή συνεργασία με τους ΟΤΑ, τα νησιωτικά επιμελητήρια και τους τοπικούς φορείς.

Τέλος, υπενθύμισε ότι στον πρώτο κύκλο δράσεων είχαν ενταχθεί ήδη 14 νησιωτικοί δήμοι, ενώ με τη νέα απόφαση δεσμεύονται περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ για έργα που θεωρούνται κρίσιμα για την ενίσχυση της υδατικής επάρκειας στα νησιά.

Σχετικά Άρθρα