Ο Μάρτιος του 2025 ήταν ο θερμότερος Μάρτιος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη και ο δεύτερος θερμότερος παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα στοιχεία.
Η μέση θερμοκρασία στην ξηρά της Ευρώπης έφτασε τους 6,03°C, δηλαδή 2,41°C υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 για τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S).
Η Samantha Burgess, επικεφαλής στρατηγικής για το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF), τονίζει ότι τα στοιχεία αναδεικνύουν «για άλλη μια φορά» το πόσο συνεχίζουν να καταρρίπτονται θερμοκρασιακά ρεκόρ.
«Ήταν επίσης ένας μήνας με έντονες αντιθέσεις ως προς τις βροχοπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, με πολλές περιοχές να σημειώνουν είτε τον πιο ξηρό είτε τον πιο βροχερό Μάρτιο των τελευταίων 47 ετών», δήλωσε η ίδια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του αέρα τον Μάρτιο ήταν 14,06°C — 0,65°C πάνω από τον μέσο όρο 1991-2020 και 1,60°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Αυτός ο Μάρτιος ήταν ο 20ός από τους τελευταίους 21 μήνες που η θερμοκρασία ξεπέρασε το όριο του 1,5°C, που θέτει η Συμφωνία των Παρισίων ως μακροπρόθεσμο στόχο αποφυγής.
Οι καιρικές συνθήκες διέφεραν σημαντικά ανάλογα με την περιοχή.
Οι ακτιβιστές για το κλίμα ρίχνουν την ευθύνη για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και στις κυβερνήσεις που επιτρέπουν την επέκτασή τους.
«Καθώς ο καιρός στις αρχές της άνοιξης αρχίζει να μοιάζει με καλοκαίρι, η Ευρώπη κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ακόμα σφοδρότερα κύματα καύσωνα και πυρκαγιές αργότερα μέσα στη χρονιά», αναφέρει η Rebecca Newsom, επικεφαλής πολιτικής της Greenpeace UK.
«Οι ακραίες βροχοπτώσεις του περασμένου μήνα απειλούν άμεσα τα συστήματα τροφίμων και συνολικά την οικονομία. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν πρέπει να πληρώσουν μόνοι για το χάος που προκαλούν οι βρώμικες ενεργειακές εταιρείες.»
Σύμφωνα με τη Greenpeace International, μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες όπως η Shell, η TotalEnergies, η Equinor και η ENI θα πρέπει να φορολογηθούν αυστηρά, ώστε να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη των πληγεισών κοινοτήτων και η επένδυση σε λύσεις για την κλιματική κρίση.
Η έκθεση της Copernicus για τον Μάρτιο του 2025 αναδεικνύει και μια ανησυχητική τάση στην Αρκτική: το επίπεδο θαλάσσιου πάγου ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ για Μάρτιο, με μείωση 6% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 47 ετών.
Μάλιστα, όλοι οι μήνες του 2025 έως τώρα έχουν καταγράψει ιστορικά χαμηλά για την εποχή τους.
Δεδομένου ότι ο Μάρτιος είναι παραδοσιακά ο μήνας με το μέγιστο ετήσιο εύρος του αρκτικού πάγου, αυτό σημαίνει πως καταγράφηκε και το χαμηλότερο «μέγιστο» όλων των εποχών για την περιοχή.