Σε μια δυσοίωνη επισήμανση για τη λεκάνη της Μεσογείου, που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, προχώρησαν επιστήμονες στην διάσκεψη COP29 καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, φαίνεται να θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη.
Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στο Αζερμπαϊτζάν από τους εμπειρογνώμονες Piero Lionello (καθηγητής ωκεανογραφίας και ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο) και Mohamed Abdel Monem (καθηγητής διαχείρισης γης και υδάτων στην Αρχή Ατομικής Ενέργειας της Αιγύπτου), η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους από ξηρασίες, πλημμύρες και ρύπανση, που θα ενταθούν αν δεν ληφθούν μέτρα.
Η πρόβλεψη βασίζεται σε δύο εκθέσεις, στις οποίες συνέβαλαν 55 επιστήμονες από 17 χώρες, κατόπιν πρόσκλησης της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Όπως αναφέρεται, εάν δεν μειωθούν δραστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ώστε να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5°C, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν πιο συχνά και καταστροφικά, όπως οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στη Βαλένθια της Ισπανίας. Παράλληλα, πλημμύρες θα θέσουν σε κίνδυνο κρίσιμες υποδομές στην ευρωπαϊκή Μεσόγειο.
Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο:
Οι παραπάνω παράγοντες έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνουν μια ανησυχητική πραγματικότητα για τους 540 εκατομμύρια κατοίκους της Μεσογείου, σύμφωνα με τη Le Monde. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι χωρίς άμεσες παρεμβάσεις, οι συνέπειες θα επιδεινωθούν δραματικά.