MENU

Γιατί «επιστρατεύεται» το τεχνητό χιόνι στα χιονοδρομικά;

Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει νέα δεδομένα

Σε μια νέα πραγματικότητα καλούνται να προσαρμοστεί η βιομηχανία των χιονοδρομικών κέντρων, αφού η κλιματική αλλαγή επιβάλλει νέα δεδομένα.

Πρόσφατη έρευνα που αναδημοσιεύει ο Guardian, προειδοποίησε φέτος πως η άνοδος κατά 2 βαθμούς της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, θα οδηγούσε το 53% από τα 28 ευρωπαϊκά θέρετρα να διατρέξουν πολύ υψηλό κίνδυνο από την ελάχιστη χιονοκάλυψη, δηλαδή τη φτωχότερη κάλυψη που παρατηρείται κατά μέσο όρο κάθε πέντε χρόνια μεταξύ 1961 και 1990.

Η απειλή για τις Άλπεις είναι υπαρκτή, καθώς πρόκειται για μια βιομηχανία αξίας 30 δις. δολαρίων και αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό για σκι στον κόσμο.

Το χιόνι και.. η συμφωνία του Παρισιού

Μια άλλη μελέτη αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η χιονοκάλυψη στις Άλπεις παρουσίασε μια «άνευ προηγουμένου» μείωση τα τελευταία 600 χρόνια, με τη διάρκεια της κάλυψης να είναι πλέον μικρότερη κατά 36 ημέρες.

Κάποιοι εκτιμούν ότι το σκι θα επιβιώσει και μπορεί να επιβιώσει εάν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες διατηρηθούν στα όρια που θέτει η συμφωνία του Παρισιού και εάν η βιομηχανία προσαρμοστεί. Δεν έχει την ίδια άποψη, ωστόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι (FIS), που φέτος πλέον εξέφρασε με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκεια και την αγωνία της για την έλλειψη δράσης για τη διασφάλιση της επιβίωσης του αθλήματος.

Οι κλιματικές δράσεις

Τον Οκτώβριο ακολούθησε μια αναφορά που ζητούσε από την ομοσπονδία να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 35.000 υπογραφές. Η εκστρατεία θέλει τη FIS να δημοσιεύει τις δικές της περιβαλλοντικές επιπτώσεις με πλήρη διαφάνεια, να μετακινεί το ημερολόγιο των αγώνων κατά τουλάχιστον ένα μήνα για να σεβαστεί την κλιματική αλλαγή, να μειώσει την απαίτηση για αεροπορικά ταξίδια και να χρησιμοποιήσει την πολιτική επιρροή της για να υποστηρίξει τη δράση για το κλίμα σε κυβερνητικό πια επίπεδο.

Ο Dom Winter, του Protect our Winters UK, διευκρίνισε πως «η επιστήμη έδειξε ότι ο θάνατος του σκι δεν θα ήταν αναπόφευκτος εάν μειώνονταν οι παγκόσμιες εκπομπές. Το μέλλον των χειμερινών αθλημάτων εξαρτάται από το πόσο καλά θα μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων τις επόμενες δεκαετίες». Και πρόσθεσε: «Σίγουρα στους 2oC τα θέρετρα χαμηλότερου υψομέτρου θα αντιμετώπιζαν μεγάλο πρόβλημα. Αλλά θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν μέρη με φυσικό χιόνι στις Άλπεις, έτσι ώστε τα θέρετρα σε υψηλότερο υψόμετρο να μπορούν να επιβιώσουν. Η ανησυχία είναι πόσο ακριβά και ελιτίστικα μπορεί να γίνουν».

Μικρές ποσότητες χιονιού θα βοηθούσαν στη διατήρηση ορισμένων θέρετρων, μάλιστα, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο. Αλλά η παραγωγή χιονιού σε κλίμακα δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει το πραγματικό χιόνι, καθώς είναι πολύ ακριβό και χρησιμοποιεί υπερβολική ενέργεια και νερό.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας που επικαλείται ο Guardian, διαπίστωσε ότι τα θέρετρα που βρίσκονται κάτω από 1.800 έως 2.000 μέτρα, θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τις χαμηλότερες πλαγιές τους και να βασίζονται όλο και περισσότερο στο τεχνητό χιόνι για να κρατήσουν ανοιχτές μόνο τις υψηλότερες πλαγιές τους.

Ο αντίκτυπος της χρήσης τεχνητού χιονιού για έως και 100 συνεχόμενες ημέρες θα αύξανε την κατανάλωση νερού κατά περίπου 540 μέτρα λίτρα νερού και τα θέρετρα σε γήπεδα έναντι των τοπικών κοινοτήτων λόγω του ανταγωνισμού για τη χρήση του νερού.

Σχετικά Άρθρα