«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ίσως το μεγαλύτερο ενεργειακό ζήτημα της εποχής μας – όμως μέχρι σήμερα, πολιτικές ηγεσίες και αγορές δεν είχαν τα κατάλληλα εργαλεία για να κατανοήσουν τις εκτεταμένες επιπτώσεις της», δηλώνει ο Fatih Birol, Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).
Σύμφωνα με τη νέα ειδική έκθεση της IEA με τίτλο “Energy and AI”, η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα data centres θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030, ξεπερνώντας τις 945 TWh – μια ποσότητα ίση με την τρέχουσα κατανάλωση ολόκληρης της Ιαπωνίας.
Ο βασικός καταλύτης αυτής της εκρηκτικής ανόδου δεν είναι άλλος από την ταχεία υιοθέτηση της AI, καθώς η κατανάλωση ρεύματος από data centres που αξιοποιούν τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να τετραπλασιαστεί την ίδια περίοδο.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα data centres αναμένεται να ευθύνονται για σχεδόν το 50% της συνολικής αύξησης στην κατανάλωση ρεύματος έως το 2030. Η οικονομία των ΗΠΑ θα χρησιμοποιεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για data processing παρά για την παραγωγή όλων των ενεργοβόρων βιομηχανικών αγαθών μαζί.
Αντίστοιχες δυναμικές παρατηρούνται και αλλού: στην Ιαπωνία, τα data centres θα συμβάλλουν σε πάνω από το μισό της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρισμού, ενώ στη Μαλαισία, στο ένα πέμπτο.
Η έκθεση σημειώνει ότι η αυξημένη ενεργειακή ζήτηση των data centres θα καλυφθεί μέσω ποικίλων πηγών, με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το φυσικό αέριο να κυριαρχούν λόγω κόστους και διαθεσιμότητας.
Ωστόσο, η AI συνοδεύεται και από σημαντικές προκλήσεις:
Παρότι η αυξημένη κατανάλωση ρεύματος θα οδηγήσει σε κάποια άνοδο εκπομπών CO₂, η έκθεση αναφέρει ότι αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί εφόσον η AI αξιοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα. Επιπλέον, η AI θα μπορούσε να επιταχύνει τις επιστημονικές ανακαλύψεις σε τομείς όπως οι μπαταρίες και τα φωτοβολταϊκά.
«Η AI είναι εργαλείο. Ίσως ένα από τα πιο ισχυρά που έχουμε δει ποτέ. Αλλά εξαρτάται από εμάς – τις κυβερνήσεις, τις κοινωνίες, τις επιχειρήσεις – πώς θα τη χρησιμοποιήσουμε,» επισημαίνει ο Fatih Birol.
Για να επωφεληθούν από τις δυνατότητες της AI στον ενεργειακό τομέα, οι χώρες πρέπει να:
Η IEA σχεδιάζει να ιδρύσει σύντομα ένα νέο Παρατηρητήριο για την Ενέργεια, την AI και τα Data Centres, καθώς και έναν AI agent στην ιστοσελίδα της έκθεσης, για αλληλεπίδραση με τα ευρήματα.