MENU

Ευρώπη και πράσινος μετασχηματισμός: Οι ενδιάμεσοι στόχοι και ο μονόδρομος

Καθοριστικές οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και καθαρές τεχνολογίες

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαράσσει το δρόμο για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, συνιστώντας καθαρή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% μέχρι το 2040. Πρόκειται για ένα στόχο σύμφωνα με τις πρόσφατες επιστημονικές συμβουλές και τις δεσμεύσεις της ΕΕ στη συμφωνία του Παρισιού.

Είναι γεγονός ότι την τελευταία 5ετία, η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει οικονομική ζημιά ύψους 170 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το κόστος και οι επιπτώσεις της στους ανθρώπους είναι ολοένα και πιο ορατές. «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της Ευρώπης έναντι μελλοντικών κρίσεων και να εξαρτηθούμε λιγότερο από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Ένας κλιματικός στόχος για το 2040 θα βοηθήσει επίσης την ευρωπαϊκή βιομηχανία, τους επενδυτές, τους πολίτες και τις κυβερνήσεις να λάβουν αποφάσεις αυτή τη δεκαετία που θα κρατήσουν την ΕΕ σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της για την κλιματική ουδετερότητα το 2050» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο στόχος για την κλιματική ουδετερότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και είναι νομικά δεσμευτικός στόχος που ορίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο για το κλίμα.

Ο κλιματικός στόχος της ΕΕ για το 2030 είναι η μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% σε σχέση με το 1990. Ο κλιματικός στόχος του 2040 είναι το επόμενο ενδιάμεσο βήμα μας στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα.

Η μετάφραση του στόχου σε πράξεις

Πλήρης εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030

Απανθρακοποίηση της βιομηχανίας με τις ΑΠΕ να αποτελούν τη νέα βάση

Επενδύσεις στην τεχνολογία δέσµευσης και αποθήκευσης του άνθρακα

Αύξηση της εγχώριας παραγωγής σε τομείς ανάπτυξης όπως οι μπαταρίες, τα ηλεκτρικά οχήματα, οι αντλίες θερμότητας, τα φωτοβολταϊκά

Επιστράτευση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για να βοηθηθούν οι οικονομικά ευάλωτοι πολίτες

Τα βασικά πλεονεκτήματα της μείωσης των εκπομπών κατά 90%

Επένδυση στη μετάβαση: Το κόστος της αδράνειας θα είναι πολύ μεγαλύτερο για την οικονομία, αν δεν προσχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση. Η Ευρώπη χρειάζεται να κινητοποιήσει τον σωστό συνδυασμό δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική η οικονομία της.

Προβλεψιμότητα και βεβαιότητα: Ο καθορισμός ενός κλιματικού στόχου για το 2040 θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, τους επενδυτές, τους πολίτες και τις κυβερνήσεις να λάβουν αποφάσεις αυτή τη δεκαετία που θα κρατήσουν την ΕΕ σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της.

Η στρατηγική της ΕΕ για τη βιομηχανική διαχείριση του άνθρακα θα υποστηρίξει την ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού CO2 και την απαιτούμενη υποδομή μεταφοράς CO2. Με αυτόν τον μελλοντικό σχεδιασμό, είναι δυνατό να διαμορφωθεί μια ανταγωνιστική και δίκαιη κοινωνία, να εξαλειφθούν οι ανθρακούχες εκπομπές της βιομηχανίας και των ενεργειακών συστημάτων της ΕΕ, και να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη είναι πρωταρχικός προορισμός για επενδύσεις, με σταθερές θέσεις εργασίας.

Θα ενισχύσει επίσης την ανθεκτικότητα της Ευρώπης έναντι μελλοντικών κρίσεων και θα ενισχύσει ιδιαίτερα την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, οι οποίες αντιπροσώπευαν πάνω από το 4% του ΑΕΠ το 2022.

Στρατηγική αυτονομία και ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού μέσω της μετάβασης στις ΑΠΕ και της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης

Η επίτευξη μείωσης των εκπομπών κατά 90% έως το 2040 θα απαιτήσει την εφαρμογή ορισμένων βασικών προϋποθέσεων. Το σημείο εκκίνησης είναι η πλήρης εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για τη μείωση των εκπομπών τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030. Η συνεχιζόμενη ενημέρωση των σχεδίων Εθνικών Σχεδίων Ενέργειας και Κλίματος (NECPs) αποτελεί βασικό στοιχείο για την παρακολούθηση της προόδου και η Επιτροπή συνεργάζεται με τα μέλη κράτη, βιομηχανία και κοινωνικοί εταίροι για τη διευκόλυνση της αναγκαίας δράσης.

Σχετικά Άρθρα