MENU

«Ετοιμοπόλεμο» για ακραία πλημμυρικά φαινόμενα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

Τρία επίπεδα προετοιμασίας με ειδικές διαδικασίες και άμεση ενημέρωση μέσω 112 και σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου

Για την προετοιμασία και τον σχεδιασμό που έχει γίνει στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση ακραίων πλημμυρικών φαινομένων, μίλησε ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου

Ο υπουργός εξήγησε ότι η Πολιτική Προστασία έχει θέσει σε εφαρμογή όχι μόνο το βασικό σχέδιο “Δάρδανος” αλλά και πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών καταστροφών, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Περιφερειακοί σταθμοί άμεσης επέμβασης: Σε πέντε στρατηγικές περιοχές της Αττικής (Μαγούλα, Ρέντη, Ολυμπιακό Χωριό, Παλλήνη και Ελληνικό) έχουν εγκατασταθεί σταθμοί βάσης. Αυτοί θα λειτουργούν ως κέντρα άμεσης επέμβασης με τη βοήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού όπως λέμβοι της ΕΜΑΚ, οχήματα Cobra και Hummer, που επιτρέπουν την άμεση κινητοποίηση στις περιοχές υψηλού κινδύνου.
  • Εκτακτο σχέδιο διασποράς δυνάμεων: Σε περίπτωση έντονης πρόγνωσης κακοκαιρίας, το υπουργείο έχει προβλέψει έκτακτα μέτρα, όπως το κλείσιμο σχολείων και δημόσιων χώρων, περιορισμό των μετακινήσεων και εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θα δίνονται επίσης οδηγίες στους πολίτες που ζουν σε ισόγεια ή υπόγεια να μεταβούν σε πιο ασφαλή σημεία.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει τον ρόλο του συντονιστή των δυνάμεων και της πληροφόρησης κατά τη διάρκεια κρίσεων.

Συνεργάζεται με δήμους και περιφέρειες ώστε να διασφαλιστούν βασικές εργασίες πρόληψης, όπως καθαρισμοί ρεμάτων και φρεατίων. Παράλληλα, υποστηρίζει την πρόοδο των αντιπλημμυρικών έργων, παρακολουθώντας τη φάση ολοκλήρωσης, δημοπράτησης ή καθυστέρησης, και αναγνωρίζοντας εμπόδια όπως περιβαλλοντικές αντιδράσεις που ενδέχεται να εμποδίζουν την πρόοδο.

Από τη Βαλένθια στην Ελλάδα: Το «μάθημα» της πρόληψης και ο ρόλος της Επιστημονικής Επιτροπής και του 112 στην ενημέρωση των πολιτών

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην περίπτωση της Βαλένθια για να επισημάνει τη σημασία της έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών μέσω του 112. Όπως ανέφερε, στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, η έλλειψη προειδοποίησης από το αντίστοιχο σύστημα είχε τραγικές συνέπειες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 220 ανθρώπων.

Τόνισε ότι αν και πολλές φορές τα προειδοποιητικά μηνύματα δεν είναι απαραίτητα, η Πολιτική Προστασία θα συνεχίσει να στέλνει μηνύματα για να ενημερώνει τους πολίτες, με στόχο να προλάβει οποιονδήποτε κίνδυνο και να μην επαναληφθούν παρόμοια τραγωδίες.

Μία από τις βασικές πρωτοβουλίες του υπουργείου είναι η σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, η οποία συνεργάζεται με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Αστεροσκοπείο για την αξιολόγηση των καιρικών φαινομένων.

Με βάση τις προβλέψεις της επιτροπής, η Πολιτική Προστασία αποφασίζει για την αποστολή έγκαιρων προειδοποιήσεων μέσω του 112. Ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι η υπηρεσία αυτή, που ενισχύεται τώρα μέσω του προγράμματος «Αιγίς», στοχεύει στην προειδοποίηση των πολιτών ώστε να είναι προετοιμασμένοι για ακραία φαινόμενα.

Σχετικά Άρθρα